Είναι επίσημο: Η Aegean μπαίνει στο Ελληνικό

H Aegean αποκτά σε πρώτη φάση το 1,66% της Lamda Development - Στα 20 εκατ. ευρώ η συνολική της επένδυση μετά την αύξηση κεφαλαίου της Lamda

maketa-elliniko
Επιβεβαιώθηκαν οι αποκλειστικές πληροφορίες του newmoney.gr, σχετικά με τη συμμετοχή της Aegean Airlines στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development S.A. – την εταιρεία ανάπτυξης του έργου του Ελληνικού.

Σε πρώτη φάση η Aegean αγοράζει μετοχές αντίστοιχες με ποσοστό συμμετοχής 1,66% από την Lamda (ίδιες μετοχές) ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Το συνολικό ποσό της επένδυσης της Aegean θα είναι μετά από αυτή τη δεύτερη φάση 20 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Lamda Development:

«Την 07.10.2019 το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας έλαβε απόφαση να πωληθεί μέρος των ιδίων μετοχών, που η Εταιρεία έχει στην κατοχή της στην εταιρεία Αεροπορία Αιγαίου» (η «AEGEAN»), στην οποία ο κος Ευτύχιος Βασιλάκης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, είναι Προέδρος του Δ.Σ., εκτελεστικό μέλος αυτού και βασικός μέτοχος (με ποσοστό συμμετοχής 36,68%), ενώ κατέχει και καίρια διοικητική θέση.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε την πώληση 1.319.840 ιδίων μετοχών («Ίδιες Μετοχές»), που αντιστοιχούν περίπου σε 1,66% του συνόλου των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, κατόπιν της ολοκλήρωσης των εκ του νόμου απαραίτητων προβλέψεων, κατά τα άρθρα 99 επ. του νόμου 4548/2018.

Η Εταιρεία έλαβε για την ως άνω συναλλαγή την από 03.10.2019 έκθεση με τίτλο «Έκθεση αξιολόγησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του N. 4548/2018 (Αρθρ. 101), του κατά πόσον η πώληση πακέτου ιδίων μετοχών (ποσοστό 1,66%) της Lamda Development A.E. (Lamda) προς την Αεροπορία Αιγαίου Α.Α.Ε., (AEGEAN), είναι δίκαιη και εύλογη για τη Lamda και τους μετόχους της, που δεν αποτελούν συνδεδεμένο μέρος» (η Έκθεση) την οποία συνέταξε ο ανεξάρτητος Ορκωτός Ελεγκτής – Λογιστής κ. Δημήτριος Κουτσός-Κουτσόπουλος (Α.Μ. ΣΟΕΛ: 26751), Deloitte Ανώνυμη Εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, σύμφωνα με το άρθρο 101 του νόμου 4548/2018.

Ως προς το τίμημα της συναλλαγής, αποφασίστηκε η πώληση των ως άνω Ιδίων Μετοχών να γίνει σε προσυμφωνημένη τιμή: α) €7,00 ανά μετοχή ή β) σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής η τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Εταιρείας είναι χαμηλότερη από €7,00 ανά μετοχή, σε τιμή ίση με την τιμή κλεισίματος της ημέρας συναλλαγής και με κατώτατο όριο την τιμή των €6,50 ανά μετοχή.

Κλείσιμο
Η Εταιρεία θα ενημερώσει τους επενδυτές με νεότερη ανακοίνωσή της για την υλοποίηση της ως άνω σκοπούμενης πώλησης κατόπιν και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, που προβλέπουν τα άρθρα 99 επ. του νόμου 4548/2018».

Αθανασίου: Η αρχή για μια ευρύτερη και σημαντικότατη συνεργασία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε:

«Η Lamda Development βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η ολοκλήρωση της ως άνω συναλλαγής, θα είναι η αρχή για μια ευρύτερη και σημαντικότατη συνεργασία με την AEGEAN, ηγέτιδα δύναμη στο χώρο των αερομεταφορών στην Ελλάδα, που θα την καταστήσει επίσημο αερομεταφορέα του Ελληνικού. Στόχος είναι η συνεργασία αυτή να αποτελέσει ένα πρώτο, εξαιρετικό δείγμα συνένωσης δυνάμεων και ανάπτυξης συνεργιών, ώστε να καταστεί η Αθήνα παγκόσμιος τουριστικός προορισμός.

Ταυτόχρονα, αποτελεί αφετηρία μελλοντικών συνεργιών μεταξύ των δύο εταιρειών και επιβεβαιώνει την έμπρακτη στήριξη και βαθιά πίστη του επιχειρηματικού κόσμου στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού».

AEGEAN: Στήριξη στο μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της χώρας

Η AEGEAN ανακοίνωσε τη σύμπραξή της στο έργο του Ελληνικού υπογραμμίζοντας τον υψηλό συμβολισμό και τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα του έργου:

«Η AEGEAN ανακοινώνει τη σύναψη συμφωνίας με τη Lamda Development για την προώθηση του Ελληνικού. Ειδικότερα, η AEGEAN θα παρουσιάζει στους επιβάτες της υλικό με τα χαρακτηριστικά αλλά και τις νέες υπηρεσίες, εμπειρίες και προϊόντα που θα μπορούν να απολαμβάνουν με την εξέλιξη του έργου. Στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή διάχυση του έργου στους επιβάτες της AEGEAN, η πλειονότητα των οποίων προέρχονται από πόλεις του εξωτερικού, και μέσω αυτής της υποστήριξης της επιτυχούς ανάπτυξης του.

Με τη σύμπραξη αυτή, η AEGEAN ανακηρύσσεται ως ο «Επίσημος Αερομεταφορέας του Ελληνικού» και στο εξής, θα προβάλλεται με αυτήν της την ιδιότητα από τον φορέα ανάπτυξης του έργου στις παρουσιάσεις αλλά και στο υλικό επικοινωνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έτσι, η AEGEAN συνδέει το όνομα της με το πλέον εμβληματικό, αναπτυξιακό έργο στη χώρα, η επιτυχία του οποίου αποτελεί εθνικό στόχο, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Με δεδομένο ότι η AEGEAN δραστηριοποιείται σε 44 χώρες, με δίκτυο 151 προορισμών και μεταφέρει 14 εκ επιβάτες ετησίως, είναι προφανές ότι η σύμπραξη αυτή θα έχει ισχυρή αποτελεσματικότητα και για τα δυο μέρη.

Πέραν της προβολής του έργου, η AEGEAN θα συμμετέχει στην επένδυση, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης, αγοράζοντας ίδιες μετοχές της Lamda Development που αντιστοιχούν στο 1.66% του μετοχικού της κεφαλαίου. Πρόθεση της είναι να συμμετέχει και στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ασκώντας τα δικαιώματα των μετοχών που θα έχει αποκτήσει, διαμορφώνοντας έτσι, το σύνολο της σκοπούμενης επένδυσης της AEGEAN στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, στα 20 εκ ευρώ.

Αναφερόμενος στη σύμπραξη αυτή, ο Πρόεδρος της AEGEAN κ. Ευτύχιος Βασιλάκης δήλωσε: «Το Ελληνικό, είναι έργο πνοής και εθνικής σημασίας στον κύριο κόμβο, στην καρδιά της δραστηριότητάς μας. Αναβαθμίζει το πρόσωπο της Αθήνας και της χώρας στο εξωτερικό, δημιουργεί νέους λόγους επίσκεψης, συμβάλλει στην άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού καθιερώνοντας την πόλη στις City Break επιλογές διεθνώς. Η AEGEAN, η αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας και της Αθήνας, στηρίζει την προσπάθεια αυτή, που δημιουργεί πολλαπλασιαστικές συνέργειες».

Όπως έγραφε νωρίτερα το NM, το ύψος της συμμετοχής θα ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ. Eνδεικτικά, το ποσό αντιστοιχεί σε ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 3% με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Lamda (600 εκατ. ευρώ) και τον τρέχοντα αριθμό μετοχών. Η κίνηση αντανακλά τη θετική εκτίμηση της Aegean της οικογένειας Βασιλάκη για τις προοπτικές του έργου αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Ελληνικό «στοίχημα»

Η ανάπτυξη του εμβληματικού έργου γίνεται ακόμα περισσότερο ελληνική υπόθεση καθώς η εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα έχει ήδη ξεκινήσει να τοποθετείται στην Lamda Development.

Από τα τέλη του 2017 ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού από κοινού με την εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών VNK Capital του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου (το fund που ίδρυσαν και διαχειρίζονται τα αδέλφια της Pharmathen και το οποίο απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και κεφαλαίων γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών της χώρας) απέκτησαν ποσοστό 12,83% στη Lamda Development.

Μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Consolidated Lamda Holdings της οικογένειας Λάτση με ποσοστό 53,8%

Η Aegean προβαίνει στην επένδυση στο έργο του Ελληνικού, στον απόηχο των θετικών αποτελεσμάτων που δημοσίευσε την Παρασκευή, στα οποία ανέφερε άλμα της επιβατικής κίνησης κατά 7% κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2019.

Πηγή: newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης