Χρεοκοπία Thomas Cook: Τα τρία μεγάλα προβλήματα για τους ξενοδόχους

Χρεοκοπία Thomas Cook: Τα τρία μεγάλα προβλήματα για τους ξενοδόχους

Η τουριστική σεζόν του 2020 ξεκινά με «τρύπα» 1 δισ. ευρώ μετά τη χρεοκοπία της Thomas Cook

cook-touristes
Τρία μεγάλα ζητήματα, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι Ελληνες ξενοδόχοι, ένα δεκαήμερο μετά το μεγάλο «κανόνι» της Thomas Cook, του δεύτερου μεγαλύτερου τουριστικού συνεργάτη της χώρας, από τον οποίο οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 315 εκατ. ευρώ για το 2019 και στα πέριξ των 920 εκατ. ευρώ για το 2020.

Τα νούμερα προέκυψαν από την πρωτογενή έρευνα που πραγματοποίησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε ξενοδοχεία που είχαν συνεργασία με την Thomas Cook και υπολογίζονται στα 1193 σε όλη την Ελλάδα ή αλλιώς το 12% επί του συνόλου του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, ήτοι των 9.917 ξενοδοχείων.

«Τα συμπεράσματα μας προβληματίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά χθές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός. «Εντοπίσαμε τρία διαφορετικά προβλήματα κι εκεί είναι το κλειδί της όλης αντιμετώπισης. Υπάρχει το βραχυπρόθεσμο, που συνοψίζεται στα μέτρα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις για το 2019. Ηδη, έχει βγεί μία σειρά πρώτων ρυθμίσεων, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και προφανώς θα χρειαστούν και άλλα.

Το δεύτερο είναι το μεσοπρόθεσμο κι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που πέφτει στο τραπέζι είναι το πώς σώζεται μία σεζόν που έχουμε μπροστά, για το 2020, και ξεκινά με μία «τρύπα» 1 δισ. ευρώ. Προϋποθέτει εξαιρετικές συνεργασίες μεταξύ όλων, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών, και υπουργείου. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που περνάνε καταρχάς από τις αεροπορικές θέσεις με ένα μεγάλο πτητικό έργο που θα πρέπει να καλυφθεί.

Για το μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να μας προβληματίσει το μοντέλο του ελληνικού τουρισμού, το οποίο, ναι μεν, δεν είναι μοναδικό φαινόμενο αφού το ίδιο ακολουθούν λίγο- πολύ και άλλες τουριστικές αγορές της Μεσογείου (βλ. Ισπανία κ.τ.λ.), ωστόσο, ως κλάδος, θα πρέπει να σκεφτούμε τι μοντέλο θέλουμε να ακολουθήσουμε για το μέλλον. Είναι απαραίτητο να αλλάξουμε το σημερινό μοντέλο και γι’ αυτό χρειάζεται πολύς χρόνος, αποφάσεις, ρίσκα κ.τ.λ.. Δε θα μείνει κανένα ελληνικό ξενοδοχείο ανεπηρέαστο από την πτώχευση του ThomasCook. Ξεκινάει ένας στίβος και ένας άθλος από όλες τις τουριστικές αγορές στην Ευρώπη και αυτό που θα μας διαφοροποιήσει, ως Ελλάδα, είναι η ποιότητα των παρεμβάσεών μας».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης