Εκκαθαριστικά ΕΦΚΑ: Πάνω από €300 οι προσωπικές διαφορές - Πώς να τα διαβάσουν οι συνταξιούχοι

suntaksiouxoi_ar

Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται στους συνταξιούχους του δημοσίου και του πρώην ΟΑΕΕ - Δείτε παραδείγματα

Προσωπικές διαφορές που ξεπερνούν τα 300 ευρώ όχι μόνο σε ακραίες αλλά σε χιλιάδες περιπτώσεις εμφανίζουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των παλαιών συνταξιούχων που αναρτήθηκαν την Τρίτη στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ. Το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού που επιτέλους έγινε γνωστός επιβεβαιώνει τους υπολογισμούς των ειδικών ότι οι προσωπικές διαφορές είναι μεγάλες ιδίως στο δημόσιο και τον πρώην ΟΑΕΕ.

Οι 1,77 εκατομμύρια παλαιοί συνταξιούχοι μπορούν να δουν τα εκκαθαριστικά τους μπαίνοντας στον στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr και χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet.

Χθες αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων του Δημοσίου, του πρώην ΟΑΕΕ, του πρώην ΕΤΑΑ, του ΝΑΤ, του Δημοσίου και του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να αναρτηθούν στον ίδιο ιστότοπο και τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων του πρώην ΙΚΑ. και των ενταχθέντων σε αυτό ταμεία.

Από τα πολλά ενημερωτικά σημειώματα που πήραμε στα χέρια μας, ενδεικτικά δημοσιοποιούμε τα εξής: ( επισυνάπτονται)

-Συνταξιούχος του δημοσίου, που με το παλιό σύστημα ελάμβανε σύνταξη μεικτή 1176.28 ευρώ, καθαρά 1048, με τον επανυπολογισμό η σύνταξή του μειώνεται στα 743.34 , καθαρά 698.74 ευρώ. Η προσωπική διαφορά του ανέρχεται σε 350.79 ευρώ.

- Ένστολος που με το παλιό σύστημα ελάμβανε σύνταξη 1576.32 ευρώ, καθαρά 1024.19, μετά τον επανυπολογισμό η σύνταξή του μειώνεται σε 806.77, καθαρά 705.28 ευρώ. Η προσωπική του διαφορά ανέρχεται σε 318.91 ευρώ.

- Ένστολος που με το παλιό σύστημα ελάμβανε σύνταξη 1655,51 ευρώ μεικτά, 1279,73 καθαρά, μετά τον επανυπολογισμό η σύνταξή του μειώνεται στα 1048,97, καθαρά 986.03 ευρώ. Η προσωπική του διαφορά ανέρχεται σε 293.70 ευρώ.

- Χήρα του δημοσίου ελάμβανε με το παλιό σύστημα 736,40 μεικτά 692.22 καθαρά. Μετά τον επανυπολογισμό, η σύνταξή της διαμορφώνεται στα 536,21 μεικτά, 504,04 ευρώ καθαρά.

Τα εκκαθαριστικά που είδαν και θα δουν σήμερα οι παλαιοί συνταξιούχοι αφορούν την πληρωμή του περασμένου Ιανουαρίου. Σε δεύτερο χρόνο θα αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά για τις καταβολές των υπόλοιπων μηνών του 2019.

Όπως διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί οι συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν στην τσέπη το ίδιο καταβαλλόμενο καθαρό ποσό και η δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών έχει μόνο χαρακτήρα ενημέρωσης.

Ωστόσο περίπου 330.000 συνταξιούχοι δε θα δουν τις προσωπικές τους διαφορές. Πρόκειται για :

• 256.137 συντάξεις, για τις οποίες δεν κατέστη δυνατός ο προβλεπόμενος από το νόμο 4387/16 επανυπολογισμός λόγω έλλειψης μηχανογραφικών δεδομένων,

• 81.154 συντάξεις για τις οποίες πραγματοποιείται η διαδικασία της σώρευσης καθώς και ειδικές κατηγορίες (πχ. δικαιούχους παραπληγικού επιδόματος) για τις οποίες θα ακολουθήσει η ανάρτηση ενημερωτικού σημειώματος μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα αναρτηθούν και τα ενημερωτικά σημειώματα για τις προσωρινές συντάξεις και τις 107.160 συντάξεις με αίτηση συνταξιοδότησης μετά τη δημοσίευση του Ν4387/2016.

Για την περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος επιθυμήσει να υποβάλει αίτημα ή ένσταση στα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα, έχει προβλεφθεί η λειτουργία, από 15 Οκτωβρίου, σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ.pinakas4
pinakas3
egrafo1


Πως θα διαβάσετε το ενημερωτικό

Τα εκκαθαριστικά αφορούν όλους όσοι είχαν ήδη πάρει σύνταξη στις 13 Μαΐου 2016, εκτός από 600.000 συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ και της ΤτΕ, που έχουν τεθεί εκτός επανυπολογισμού. Αφορούν, δηλαδή, δύο εκατομμύρια παλαιούς συνταξιούχους. α εκκαθαριστικά έχουν δυο σελίδες. Στην πρώτη σελίδα οι συνταξιούχοι βλέπουν δυο βασικούς πίνακες όπου γίνεται σύγκριση του παλαιού ποσού σύνταξης – μεικτού και καθαρού – με το νέο ποσό σύνταξης που προκύπτει από τον υπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου. Στην ίδια σελίδα οι συνταξιούχοι βλέπουν την προσωπική διαφορά της σύνταξής τους, θετική ή αρνητική, και το τελικό καταβαλλόμενο ποσό που μπαίνει στον λογαριασμό τους.

Στη δεύτερη σελίδα οι συνταξιούχοι βλέπουν αναλυτικές πληροφορίες για τον επανυπολογισμό και για όλες τις παραμέτρους που ελήφθησαν υπόψη για την αναπροσαρμογή της σύνταξής τους. Η πληροφόρηση είναι προσωποποιημένη και εξατομικευμένη για τον κάθε συνταξιούχο χωριστά. Εκεί ο κάθε συνταξιούχος θα δει πως έγινε ο επανυπολογισμός της σύνταξής του και ποια στοιχεία ελήφθησαν υπόψη: χρόνος ασφάλισης, συντάξιμες αποδοχές κ.ά. Η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ για όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω. Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται ως εξής: α) 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ. Η πλειονότητα, δηλαδή περισσότεροι από ένα εκατομμύριο, λαμβάνουν στην τσέπη τα ίδια ποσά μετά την κατάργηση των περικοπών του 2019. Οι υπόλοιποι είτε έχουν μηδενική μετατροπή στη σύνταξή τους είτε έχουν λάβει μια μικρή αύξηση στο προ φόρου ποσό.

Τα εκκαθαριστικά αφορούν όλους όσοι είχαν ήδη πάρει σύνταξη στις 13 Μαΐου 2016, εκτός από 600.000 συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ και της ΤτΕ, που έχουν τεθεί εκτός επανυπολογισμού. Αφορούν, δηλαδή, δύο εκατομμύρια παλαιούς συνταξιούχους. α εκκαθαριστικά έχουν δυο σελίδες. Στην πρώτη σελίδα οι συνταξιούχοι βλέπουν δυο βασικούς πίνακες όπου γίνεται σύγκριση του παλαιού ποσού σύνταξης – μεικτού και καθαρού – με το νέο ποσό σύνταξης που προκύπτει από τον υπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου. Στην ίδια σελίδα οι συνταξιούχοι βλέπουν την προσωπική διαφορά της σύνταξής τους, θετική ή αρνητική, και το τελικό καταβαλλόμενο ποσό που μπαίνει στον λογαριασμό τους.

Στη δεύτερη σελίδα οι συνταξιούχοι βλέπουν αναλυτικές πληροφορίες για τον επανυπολογισμό και για όλες τις παραμέτρους που ελήφθησαν υπόψη για την αναπροσαρμογή της σύνταξής τους. Η πληροφόρηση είναι προσωποποιημένη και εξατομικευμένη για τον κάθε συνταξιούχο χωριστά. Εκεί ο κάθε συνταξιούχος θα δει πως έγινε ο επανυπολογισμός της σύνταξής του και ποια στοιχεία ελήφθησαν υπόψη: χρόνος ασφάλισης, συντάξιμες αποδοχές κ.ά.


egrafo2
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (41)

Μήπως

να μας δώσει το ΕΦΚΑ τους συντελεστές και τον αλγόριθμο που προκύπτει η νέα σύνταξη?

Καίτη

Αλήτη της πολιτικής Τσίπρα, πως μπόρεσες και μια σύνταξη 502 ευρώ να την κάνεις 396 συνολικά μαζί με την εθνική σύνταξη. Αλητοπαιδα του ΣΥΡΙΖΑ, μην τολμήσετε να το αμφισβητήστε θα ανεβάσω το εκκαθαριστικό.

Ε ρε γλέντια!!!!!

Εμένα πάλι, η σύνταξή μου με τον νέο υπολογισμό βγαίνει 11 ευρώ παραπάνω (Είμαι από τα κορόιδα που τη σύνταξή τους την πληρώσανε οι ίδιοι, και όχι ο ελληνικός λαός). Αυτά τα 11 ευρώ θα τα πάρω σε βάθος πενταετίας, για να μην πέσει έξω ο προϋπολογισμός. Προς το παρόν πήρα αύξηση 2,20 ευρώ!!!!!

Πάνος

Ρε Καρανίκα, σιγά μην υπάρξει σύνταξη με αύξηση. Κρύψου στο υπόγειο του ΣΥΡΙΖΑ και μην τρολάρης. Αν είχατε δώσει τα εκκαθαριστικά πριν τις εκλογές μονοψήφιο θα ήταν το εκλογικό σας αποτέλεσμα. Τα εκατομμύρια των συριζαιων είναι στο εξωτερικό και ο Τσίπρας έκλεψε τα κατοστάρικα από συντάξεις πεντακοσίων ευρω’.

Άγγελος

Για τους σφαγιασθέντες, 250000 νέους συνταξιούχους, με τον δρεπανοφόρο νόμο του Κατρούγκαλου,τι μέλλει γενέσθαι;;. Γιατί αφωνία από τους κυβερνώντες;;;. Ο υποβόσκων κοινωνικός αυτοματισμός καλά κρατεί.

George

Εθνική σύνταξη? Με τα λεφτά των ταμείων? Χαχαχαχα. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε? Από 1500 πήγανε τις συντάξεις στα 700 και λένε ότι δίνουν κι εθνική σύνταξη. Η Δανία που δίνει πραγματική εθνική σύνταξη δεν χρησιμοποιεί λεφτά των ταμείων. Δίνει 1 χιλιάρικο σε κάθε συνταξιούχο από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανεξαρτήτως άλλων εισοδημάτων και πέρα από την κανονική σύνταξη από το ταμείο. Και δεν έχει μεγαλύτερη φορολογία από την Ελλάδα όπως ίσως κάποιοι πιστεύουν.

Τι πάει να πει δεν κατέστει δυνατός ;

Αυτοί τι είναι παραπετάμενοι χωρίς δικαιώματα, χωρίς να γνωρίζουν, χωρίς να μπορούν να υποβάλουν ένσταση ;

sdf

τι παει να πει το ενημερωτικο σημειωμα θα ειναι διαθεσιμο συντομα? δεν κατέστη δυνατός ο επαναυπολογισμος? πως θα μαθουμε δλδ εμεις?

Συνταξιούχος

Έτσι είναι, για να μπουκώνεται ο Κατρούγκαλος και όλοι οι άλλοι, εμείς πεινάγαμε.

Χρήστος Καρ.

Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ με 37 χρόνια συντάξιμα εκ των οποίων τα 7 στην ανώτατη προαιρετική κλάση και αρχική μικτή σύνταξη 1976 ευρώ με τον προηγούμενο νόμο του βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου μικτή σύνταξη 843 ευρώ, καθαρή 793 ευρώ. Προσωπική διαφορά 623 ευρώ. Αυτή τη στιγμή ο συνταξιούχος παίρνει μαζί με την προσωπική διαφορά καθαρά στην τσέπη του 1253 ευρώ. Αν του τη δώσει του κράτους και καταργήσει την προσωπική διαφορά θα παίρνει σύνταξη 793 ευρώ. Και έχουν το θράσος να λένε ότι δεν έκοψαν τις συντάξεις. Και δυστυχώς βρέθηκαν άνθρωποι να δώσουν στους απατεώνες 32%

Συνταξιουχε

Άρα 1976-1253 = 723 ευρώ μείωση με τους νόμους 2011 έως 2015.

εφη πολιτη

Η κυβερνηση Τσιπρα υπεγραψε τον επανυπολογισμο των συνταξεων Εγω ως νεος συνταξιουχος του 2019 εχω δει ολες τις περικοπες με γυμνο ματι Δηλαδη εμεις ειμαστε αλλου Θεου παιδια?

ΤΙΣ ΚΟΨΑΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ;

''Όπως διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί οι συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν στην τσέπη το ίδιο καταβαλλόμενο καθαρό ποσό και η δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών έχει μόνο χαρακτήρα ενημέρωσης'' Τί θελει να πει ο ποιητης;

Navajo

Ότι δεν θα αφαιρέσουν την προσωπική διαφορά από τις συντάξεις. Τώρα αν γίνει στο μέλλον κανείς δεν ξέρει. Θα εξαρτηθεί από το αν υπάρχουν μπικικίνια ή όχι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης