Μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου για την Thomas Cook εξετάζει η κυβέρνηση

Μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου για την Thomas Cook εξετάζει η κυβέρνηση

Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη - Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται περιλαμβάνονται διευκολύνσεις στην απόδοση ΦΠΑ για ανεξόφλητα τιμολόγια και διευκολύνσεις πληρωμών οφειλών που αφορούν σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

staikouras
Τρόπους στήριξης του τουριστικού κλάδου που θα κινούνται εντός των περιθωρίων του προϋπολογισμού και θα είναι συμβατοί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Thomas Cook, συζήτησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται περιλαμβάνονται διευκολύνσεις στην απόδοση ΦΠΑ για ανεξόφλητα τιμολόγια και διευκολύνσεις πληρωμών οφειλών που αφορούν σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Οι μηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ Αυγούστου από υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία πρέπει να υποβληθούν την προσεχή Δευτέρα, ενώ την ίδια ημέρα λήγει η προθεσμία πληρωμής δόσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ. Έτσι, αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι εφικτό να ενεργοποιηθούν μέτρα πριν από τις προθεσμίες της Δευτέρας.

«Η βούληση για ενίσχυση είναι δεδομένη, η συζήτηση για τον τρόπο ενίσχυσης συνεχίζεται», είπε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Εκτός από τους κυρίους Σταϊκούρα και Θεοχάρη, στη σύσκεψη μετείχαν οι υφυπουργοί Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέτσος, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, πλήθος υπηρεσιακών στελεχών και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΤΕ έχει ζητήσει:

• Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.

• Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.

Κλείσιμο
• Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.

• Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης