Το υπ. Περιβάλλοντος προωθεί ανακύκλωση και κομποστοποίηση για τα απορρίμματα

Μοντέλο ΣΔΙΤ και σπριντ με σκοπό να συμβασιοποιηθούν 940 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021

Τις κατευθύνσεις για την επανεκκίνηση της «μπίζνας» των απορριμμάτων σε βάθος τετραετίας, έδωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, με μεγάλο απόντα το σχεδιασμό για την Αττική που η κυβέρνηση μεταφέρει το μπαλάκι στην Περιφέρεια Αττικής.

Κυρίαρχο μοντέλο του νέου σχεδιασμού είναι οι ΣΔΙΤ, με την πολιτεία να ξεκινά ένα μεγάλο σπριντ με σκοπό να συμβασιοποιηθούν 940 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021 για να μη χαθούν οι κοινοτικοί πόροι από το ΕΣΠΑ. Σήμερα, οι συμβασιοποιήσεις δεν ξεπερνούν τα 230 εκατ. ευρώ.

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος, παρουσίασαν τις προτεραιότητες της νέας πολιτικής που θα ξεκινήσει με την επικαιροποίηση του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων ώστε να υπάρχουν «εφικτοί και μετρήσιμοι στόχοι σε προοπτική τετραετίας» με παράλληλη επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδίων (ΠΕΣΔΑ).

Η επικαιροποίηση των ΠΕΣΔΑ συνδέεται με τη δεύτερη προτεραιότητα που είναι η στροφή προς την υλοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων μονάδων επεξεργασίας με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Οι ΣΔΙΤ θεωρούνται ένα πετυχημένο μοντέλο που αν και δαιμονοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση, σήμερα έχει ενσωματωθεί σε τρεις μονάδες στην Περιφέρεια Ηπείρου, τις Σέρρες και τη Δυτική Μακεδονία. Παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις αντίστοιχα έργα δρομολογούνται στην Ηλεία και στην Πελοπόννησο. Ως κλασικά δημόσια έργα κατασκευάζονται οι μονάδες σε Αλεξανδρούπολη, Φωκίδα, Θήβα, ενώ 12 άλλες μονάδες είναι υπό δημοπράτηση, και 40 έργα βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης των τευχών δημοπράτησης ή τελικό στάδιο μελέτης.

Διαβάστε περισσότερα στo newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr