Πυρετώδεις διεργασίες για την πώληση ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ

Πυρετώδεις διεργασίες για την πώληση ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ

Τι αλλάζει στις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις - Ποιες άλλες επιχειρήσεις βγαίνουν προς πώληση

elpe-depaa
Ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων σε κρίσιμες υποδομές και δραστηριότητες της χώρας, βγάζει στην αγορά το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση για να προσελκύσει το ενδιαφέρον ελλήνων και ξένων επενδυτών με στόχο την αποκόμιση εσόδων που θα συμβάλλουν σε ένα επιτυχημένο turnaround της ελληνικής οικονομίας και θα αρχίσουν να γεμίζουν τα άδεια ταμεία των ιδιωτικοποιήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πώληση στρατηγικού ποσοστού στα Ελληνικά Πετρέλαια με πωλητή το Δημόσιο χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ που το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ακολουθήσει διαφορετική γραμμή στο μοντέλο πώλησης σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό ενώ γρήγορες προμηνύονται και οι εξελίξεις για την πώληση του 30% της Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Μένει να οριστικοποιηθεί η πολιτική γραμμή για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας που σέρνεται επί επτά έτη αλλά και η τύχη των ΕΛΤΑ για τα οποία η πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ενισχύει τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να προκρίνει ένα σχέδιο εξυγίανσης με απώτερο σκοπό, σε δεύτερο χρόνο την συνεργασία με ιδιώτες.

Tο δημόσιο θα διατηρήσει μικρή συμμετοχή στα ΕΛΠΕ

Τα Ελληνικά Πετρέλαια μπορούν να θεωρηθούν ένα από τα πετράδια του στέμματος στο νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το δημόσιο προσανατολίζεται στην εκχώρηση από 15-20% του ποσοστού του (σήμερα ελέγχει το 35,48% των μετοχών των ΕΛΠΕ) με στόχο την αποκόμιση εσόδων πάνω από 500 εκ. ευρώ. Τις προηγούμενες μέρες από τα ΕΛΠΕ επιβεβαίωναν ότι υπήρχε συμφωνία με την Paneuropean Oil & Industrial holdings του ομίλου Λάτση να διατηρήσει την συμμετοχή της που ανέρχεται σε 45,47%.

Χθες ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, ακόμη και η μη συμμετοχή στην πώληση της πλευράς Λάτση με κάποιο ποσοστό αλλά ούτε ο τρόπος πώλησης. Δεν αποκλείεται αν τελικά υπάρξει αλλαγή πλεύσης να υπαγορεύεται και από τις εξελίξεις στο Ελληνικό, που πλέον θα σηκώσει στους ώμους της ολοκληρωτικά η πλευρά Λάτση μέσω της Lamda Development. Αν ωστόσο αλλάξουν τα δεδομένα της πώλησης παίρνει άλλα χαρακτηριστικά και ο επικείμενος διαγωνισμός.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης