ΣΕΒ: Αυτά είναι τα 11 επαγγέλματα με προοπτική πλήρους απασχόλησης

sev

Έρευνα του συνδέσμου βιομηχάνων δείχνει ποια επαγγέλματα έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση

Έντεκα επαγγέλματα με προοπτικές πλήρους απασχόλησης, καθώς το υπάρχον εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων προκύπτουν από έρευνα του ΣΕΒ που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

Στα επαγγέλματα αυτά απασχολούνται περισσότεροι από 240.000 εργαζόμενοι, το σύνολο σχεδόν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ενώ από την έρευνα σε επιχειρήσεις - μέλη του ΣΕΒ προκύπτει ότι:

* Οι μισθοί και η απασχόληση σε αυτά έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η βελτίωση αυτή έχει επιτευχθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στο σύνολο της οικονομίας,

* Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξεύρεσης κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού,

* Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης είναι ευοίωνες για πολλά από αυτά,

* Βρίσκονται στο προπύργιο της τεχνολογικής εξέλιξης.

Πρόκειται για τις εξής ειδικότητες:

Μηχανικός Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων,
Μηχανικός Ανάπτυξης Λογισμικού,
Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων,
Τεχνικός Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων,
Τεχνικός Αυτοματισμών, Στέλεχος Διαχείρισης Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων,
Εργοδηγός κλάδου εξόρυξης,
Στέλεχος προώθησης εξαγωγών,
Στέλεχος εφοδιαστικής αλυσίδας,
Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων και
Χειριστής μηχανημάτων έργου.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας παρουσίασε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου για τις «Νέες δεξιότητες και τα Επαγγέλματα με Μέλλον», τονίζοντας ότι το διαρθρωτικό πρόβλημα των αστοχιών της τεχνικής, τεχνολογικής και επαγγελματικής μας εκπαίδευσης και κατάρτισης, σηματοδοτεί την αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος να ευθυγραμμιστεί με τις σημερινές παραγωγικές προκλήσεις.

Αποτέλεσμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι οι επιχειρήσεις να μην βρίσκουν τις δεξιότητες που αναζητούν και πολλοί συμπολίτες μας να μην βρίσκουν δουλειά. «Είναι ενδεικτικό ότι το 35% των επιχειρήσεων του δείγματος στην έρευνα του ΣΕΒ αδυνατεί να βρει εργαζόμενους και στελέχη με τις κατάλληλες δεξιότητες, τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα μας, παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Η έρευνα του ΣΕΒ για το ανθρώπινο δυναμικό πραγματοποιήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και συμμετείχαν 831 επιχειρήσεις με απασχόληση μεγαλύτερη των 30 ατόμων από τους εξής κλάδους: Αγροδιατροφή, Βιοοικονομία, Υγεία και Φάρμακο, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Δομικά Υλικά και Μέταλλο, Ενέργεια και Logistics - Μεταφορές. Τα βασικά ευρήματα είναι:

-Το 36% των επιχειρήσεων, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πλήρωση κενών θέσεων εργασίας. Το ποσοστό είναι 46% για τις περισσότερο εξωστρεφείς (δηλαδή αυτές που εξάγουν πάνω από 50% της παραγωγής τους) αλλά και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε ποσοστό 45% του δείγματος. Οι κλάδοι με το εντονότερο πρόβλημα είναι της ενέργειας (49%) και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (42%).

-Η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων αναφέρεται ως ο σημαντικότερος λόγος δυσκολίας πλήρωσης των κενών θέσεων εργασίας (27,7%). Ακολουθούν η έλλειψη της απαιτούμενης εργασιακής εμπειρίας (21,3%), η απομακρυσμένη γεωγραφικά θέση της επιχείρησης (12,4%) και η έλλειψη των απαιτούμενων τυπικών προσόντων (11,5%).

-Η έλλειψη δεξιοτήτων είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την έλλειψη τυπικών προσόντων.

Τεχνολογίες όπως οι αυτοματισμοί και τα νέα λογισμικά, δημιουργούν νέες ανάγκες ενώ η, η έλλειψη δεξιοτήτων προκαλεί και αύξηση του φόρτου εργασίας για το υφιστάμενο προσωπικό. Παράλληλα, αυξάνει τα λειτουργικά κόστη και καθυστερεί την ανάπτυξη νέων προϊόντων ή/και υπηρεσιών.Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Γατάκι 🐱

Η καλύτερη δουλειά είναι το βουλευτιλίκι. 7 χιλιάρικα το μήνα - είπε κανείς τίποτα;

axaxaxaxa

Φέσσα δεν βρίσκετε άτομα με δεξιότητες γιατί απλά αρνείστε να προσλάβετε και να εκπαιδεύεσετε. Γι'αυτό βλέπεις 30αρηδες με πτυχία χωρίς εμπειρία. Αυτά θα παθαίνετε οι εταιρείες όσο τα περιμένετε όλα στο πιάτο. Πάρτε επιτέλους πτυχιούχους χωρίς εμπειρία και και δείξτε τους την δουλειά και να δεις για πότε θα γεμίσει η αγορά με στελέχη καταρτισμένα και με δεξιότητες.

Ηπειρώτης

Και στο εξωτερικό πάντως δεν είναι εύκολο να βρεις δουλειά από την Ελλάδα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την ανάπτυξη εφαρμογών σε κινητά android. Εκτός από την Java που χρησιμοποιείται στο Android Studio, υπάρχει, η c# με το Xamarin(δεν είναι δωρεάν) και η javascript με το framework react native. Χώρια τα libraries που χρησιμοποιούνται για το test driven development. Ναι άμα στρωθείς και παρακολουθήσεις τα tutorial που υπάρχουν στο internet, θα καταλάβεις αρκετά πράγματα! Προφανώς και θα μπορέσεις να φτιάξεις εφαρμογές. Αυτό όμως ονομάζεται hands on experience. Δεν μπορείς να αποδείξεις στον εργοδότη ότι μπορείς να δουλέψεις υπό πίεση τηρώντας όλα τα deadlines. Και εκεί είναι που υστερούν πολλοί. Μπορεί να ξέρεις να γράφεις κώδικα και να λείνεις προβλήματα, αλλά δεν έχεις commercial experience. Εμένα μία αγγλική εταιρία μου έστειλε ένα ημιτελές προτζέκτ που έπρεπε να το τελειώσω σε 2 ημέρες. Το ολοκλήρωσα και πέρασα στο επόμενο στάδιο που ήταν το technical interview. Με ρωτούσαν πράγματα που δεν ήξερα και ήταν εκτός των προσόντων που ζητούσαν. Φυσικά και με απέρριψαν. Και να φανταστείτε ήταν για θέση junior. Δεν είναι αστείο. Σπουδάζεις, γαμιέσαι στο διάβασμα και στο τέλος σε απορρίπτουν.

Αφου λένε που ειναι αυτοι οι κομπιουτεράδες οι Ελληνες, γιατί αργούν

Βρε άντε να τυλίξετε καμιά πίτα και εσείς το μπρέιν ντρέιν τρομάρα σας κάνα πιάτο σε καμιά ελληνική ταβέρνα εκεί στο Αυστράλια και στη Γερμανία και αφήστε τα περί πληροφορικής, ειδικά έξω ( εκτός και αν έχεις τελειώσει ξένο πανεπιστήμιο, και πάλι το σκέφτονται να μπλέξουν με Ελληνα ) με το που κόβουν Ελληνόφατσες και ονόματα σε - πουλος - πουλου όλοι λένε NEEEEXT, τρελή πέραση σε τέτοια επαγγέλματα, μιλάω για έξω, έχουν οι κινέζοι , ινδοί, Ρώσοι και απο Ευρώπη

Πληροφορικάριος ...μη σας πιανουν κοροιδα συναδερφοι.

αν στα πριζουν ή σου δίνουν λίγα σήκω φυγε...δουλειά βρισκεις για πλακα.(αρκει να μην εισαι μπουμπουνας)

Κλαίρη

Δεν νομίζω αυτές οι δουλειές να είναι για ανθρώπους που έχουν κάποια προσόντα και κάποιες φιλοδοξίες. Εγώ θα ήθελα να βγω μπροστά, κάτι σε μοντέλο ή τραγουδίστρια ή ηθοποιός γιατί έχω και το ταλέντο και την φυσική εμφάνιση, αυτά που λέτε είναι για είλωτες να παίρνουν το βασικό. Νομίζω είναι μιζέρια.

Με 600 ευρώ

Προοπτικές σε επαγγέλματα των 600 ευρώ δεν υπάρχουν. Μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν μικρό μισθολογικό κόστος.

Ε όχι και κομπιουτεράδες...

Οσον αφορά τους κομπιουτεράδες, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Μισθοί πείνας, τρελλά ωράρια και απεριόριστο άγχος, για το τίποτα... Εχω γνωστούς του συγκεκριμένου τομέα που μετανάστευσαν στο εξωτερικό και η κατάσταση είναι απείρως καλύτερη από ό,τι στην Ελλάδα.

Έτσι είναι και χειρότερα

Σε λίγο στο λήμμα του μαζοχιστή θα αναφέρει παράδειγμα Πληροφορικάριος στην Ελλάδα...

Λάθος κάνεις

Στις καλές εταιρείες οι μισθοί είναι πάνω από 2.000 μικτά μετά από 3-5 χρόνια εμπειρίας. Εκτός βέβαια αν έχει τελειώσει το ΤΕΙ Κωλοπετινίτσας γιατί στην Ελλάδα "Κομπιουτεράς" δηλώνει όποιος να 'ναι.

Εργοδότης

Οποιος γνωρίζει καλή πληροφορική και θεωρεί ότι οι μισθοί είναι επιπέδου 600 ευρώ ας έλθει σ' εμένα να τον προσλάβω με τα διπλάσια καθαρά (θα μου κοστίζει και πολύ λιγότερα απο όσα δίνω ήδη). ΠΡΟΣΟΧΗ όμως δεν θέλω τούβλα που λένε ότι ξέρουν πληροφορική (αυτοί και να με πληρώνουν δεν τους θέλω). Θέλω άτομα μέσης ευφυίας και άνω με όρεξη για δουλειά (όχι σε ωράριο αλλά σε αποτέλεσμα). Απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ που πήραν < 14.000 στις πανελλήνιες δεν τους χρειάζομαι. Τα 14.000 μόρια είναι το κάτω όριο μου για πρόσληψη.

Λαέρτης

Είσαι βαθιά νυχτωμένος φίλε...ικανός senior μηχανικός (software engineer) είναι ξεφτίλα να παίρνει κάτω από 1800 καθαρά σε οποιαδήποτε (σοβαρή) εν Ελλάδι εταιρεία ανεξαιρέτως.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης