Eurogroup: «Παράθυρο» Ρέγκλινγκ για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων

Eurogroup: «Παράθυρο» Ρέγκλινγκ για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων

Επαινετικά σχόλια για τη νέα κυβέρνηση στο Eurogroup - Στις 4 Δεκεμβρίου αναλυτική συζήτηση για την Ελλάδα - Δρομολογείται η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

16737885
«Παράθυρο» να εξεταστεί μέσα στο 2020 η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα άνοιξε για πρώτη φορά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Όπως δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας είναι υψηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις της τελευταίας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους και το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας είναι χαμηλότερο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τότε θα μπορούσε να ανοίξει η σχετική συζήτηση την προσεχή χρονιά.


Ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε, πάντως, ότι για φέτος και για το 2020 η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα τηρήσει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, άφησε μια έμμεση αιχμή κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας: «Χαιρετίζω τις φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της νέας κυβέρνησης... Η ανάπτυξη του 1ου εξαμήνου της φετινής χρονιάς ήταν χαμηλότερη απ’ ό,τι είχαμε προβλέψει όταν η χώρα βγήκε από το Πρόγραμμα».

Ο κ. Ρέγκλινγκ επικρότησε την πρόθεση της χώρας μας να αποπληρώσει πρόωρα το ακριβότερο τμήμα των δανειακών υποχρεώσεών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι μία εξ αυτών. Ασφαλώς από την πλευρά μου υπάρχει στήριξη σε αυτή την πρωτοβουλία, γιατί βοηθά τη βιωσιμότητα της Ελλάδας», τόνισε. Όπως σημείωσε, το ΔΝΤ δεν έχει αντίρρηση στην εξέλιξη αυτή και οι εσωτερικές διαδικασίες στον ESM και στον EFSF εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες.

Τόσο ο επικεφαλής του ESM όσο και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ μίλησαν με θερμά λόγια για την αποφασιστικότητα που δείχνει η νέα κυβέρνηση για την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων. «Χαιρετίζω την καλή συνεργασία με τον πρωθυπουργό και τον νέο υπουργό Οικονομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ, ενώ ο κ. Κερέ χαιρέτισε τη συνεχιζόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος της Ελλάδας τόσο στις αγορές όσο και στη ρευστότητα του τραπεζικού τομέα και «τη δέσμευση της κυβέρνησης να σημειώσει πρόοδο σε αυτούς τους τομείς». Ο κ. Κερέ προσδιόρισε ως προτεραιότητες, από τη σκοπιά της ΕΚΤ, τη μείωση των κόκκινων δανείων, την επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τη βελτίωση των δικαστικών διαδικασιών που αφορούν στην προστασία της Α΄ κατοικίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση στο Ελσίνκι της Φινλανδίας οι υπουργοί ενημερώθηκαν από τον Έλληνα ομόλογό τους Χρήστο Σταϊκούρα για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και την προσήλωσή της σε πολιτικές που προσφέρουν σταθερότητα στην οικονομία, αλλά δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την Ελλάδα. Ο κ. Σεντένο επιβεβαίωσε ότι η πρόοδος της χώρας μας θα εξεταστεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν στα χέρια τους την 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών για την κατάρτιση της έκθεσης ξεκινούν σε τεχνικό επίπεδο την προσεχή Δευτέρα, ενώ την μεθεπόμενη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου πιάνουν δουλειά στην Αθήνα και οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες των θεσμών, καθώς και τα στελέχη του ΔΝΤ, τα οποία θα συντάξουν τη δική τους ετήσια έκθεση για τη χώρα μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης