Οι υπουργικές αποφάσεις θα κρίνουν το πεδίο εφαρμογής των εξαιρέσεων στις κλαδικές

Οι υπουργικές αποφάσεις θα κρίνουν το πεδίο εφαρμογής των εξαιρέσεων στις κλαδικές

Τι λένε εργατολόγοι και ΓΣΕΕ

ergasia_12
Παράθυρο για καταβολή χαμηλότερων μισθών από το ύψος των κλαδικών, όχι όμως και μικρότερων από τον κατώτατο μισθό, ανοίγει το μίνι εργασιακό που εντάχθηκε στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

Οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν τη δυνατότητα εξαίρεσης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από τους όρους των κλαδικών συμβάσεων. Επίσης επανέρχεται στο προσκήνιο ο θεσμός των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων ενώ μπαίνουν βαθμοί δυσκολίας στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και στην μονομερή προσφυγή των συνδικάτων στη διαιτησία. Στόχος των περιορισμών είναι οι εταιρίες να ορθοποδήσουν.

Στο μίνι εργασιακό που τέθηκε σε διαβούλευση υπάρχει η πρόβλεψη για έκδοση έξι υπουργικών αποφάσεων οι οποίες θα εξειδικεύσουν τα κριτήρια για τις εξαιρέσεις των επιχειρήσεων, Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι πολλοί εργοδότες θα προσπαθήσουν να κάνουν χρήση αυτού του παράθυρου χωρίς να το δικαιούνται, πρέπει να δούμε αν θα το επιτρέψουν οι υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, όντως δίνεται μία ευρεία δυνατότητα επέμβασης του Υπουργείου Εργασίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο παρόμοιου περιεχομένου ρυθμίσεις συναντάμε και στο δίκαιο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως επί παραδείγματι της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης υποστηρίζει ότι με τις διατάξεις εναρμονιζόμαστε με την επικρατούσα ευρωπαϊκή πρακτική.

Η ΓΣΕΕ διαμαρτύρεται ότι πρόκειται για μονομερή παρέμβαση του υπουργείου η οποία εφόσον δεν είναι προϊόν διαλόγου και συνεννόησης ακυρώνει και τις ασπίδες προστασίας που μπορεί να προσφέρει στην αδυσώπητη καθημερινότητα του εργαζόμενου. Η ΓΣΕΕ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να γίνουν παρακολουθητές αυτού του «ταγκό για δύο», τονίζοντας ακόμη μια φορά ότι η διοίκησή της δεν είναι εκλεγμένη αλλά διοικεί με ασφαλιστικά μέτρα με αποτέλεσμα να μη μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες.

Κλείσιμο
Πρακτικά, νομικοί πιστεύουν ότι οι εξαιρέσεις αφορούν λίγες περιπτώσεις επιχειρήσεων καθώς πρέπει να συρρέουν δύο προϋποθέσεις για να εξαιρεθεί η επιχείρηση, να βρίσκεται σε δεινή θέση οικονομικά και να βρίσκεται και σε καθεστώς προπτωχευτικής η πτωχευτικής διαδικασίας.

Οσο για την προσφυγή στη διαιτησία, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει το συνδικάτο που προσφεύγει μονομερώς να αποδείξει- κάτι δύσκολο – ότι πρόκειται για συλλογική διαφορά που αφορά θέμα δημοσίου συμφέροντος και έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα ρύθμισή της .

Αλλες διατάξεις για την προστασία των εργαζόμενων προβλέπουν:

• Η πέραν των δύο (2) μηνών καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη, συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

• Προβλέπεται η αύξηση κατά 12% του ωρομισθίου που δικαιούται ο μερικώς απασχολούμενος για την παροχή πρόσθετης εργασίας, δηλαδή εφόσον εργάζεται περισσότερες ώρες από αυτές που έχουν προβλεφθεί στη σύμβαση μερικής απασχόλησης. Το μέτρο αυτό στοχεύει στη μείωση των ευέλικτων μορφών εργασίας και στην προώθηση της πλήρους απασχόλησης.

-Το πρόστιμο για αδήλωτο εργαζόμενο παραμένει τσουχτερό στα 10.500 όμως τροποποιούνται οι εκπτώσεις . Ο εργοδότης που εντοπίστηκε να παρανομεί έχει πλέον μόνο μία επιλογή, αυτή της πρόσληψης του αδήλωτου εργαζόμενου με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους και αντίστοιχης μείωσης του προστίμου στο ποσό των 2.000 ευρώ.

Αλλαγές υπάρχουν και στη ρύθμιση οφειλών καθώς οι οφειλέτες με εκκρεμότητες (πχ μη εκκαθάριση εισφορών 2018) θα μπορούν να υποβάλλουν και δεύτερη αίτηση στο ΚΕΑΟ μέχρι το τέλος του 2019. Η «παράταση» αφορά τους μη μισθωτούς και τους αγρότες που βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο για υποβολή αίτησης στο ΚΕΑΟ. Προσοχή. Βασική προϋπόθεση παραμένει η αρχική αίτηση υπαγωγής προς τον ΕΦΚΑ να έχει υποβληθεί έως το τέλος της οριζόμενης προθεσμίας, ήτοι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης