LIVE

Κορωνοϊός

ΟΟΣΑ: Άνεργοι οι Έλληνες παρά τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά

ams

Αδυνατούν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της ανεργίας - Η ψαλίδα στην αγορά εργασίας είναι τεράστια - Το 2018 το 90% των κατόχων διδακτορικού εργάζεται ενώ μόλις το 50% με απολυτήριο Λυκείου βρίσκεται εντός της αγοράς

Τα ακαδημαϊκά προσόντα σίγουρα «ανοίγουν» περισσότερες πόρτες σε σχέση με το απολυτήριο Λυκείου, που καταδικάζει τους κατόχους του να βρεθούν πιο εύκολα εκτός της αγοράς εργασίας, όμως και πάλι η Ελλάδα κρατάει τη θλιβερή πρωτιά μεταξύ άλλων χωρών.

Τα παραπάνω καταγράφονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση, με τους δείκτες της Ελλάδας να δημιουργούν ανησυχία. Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά στην ανεργία των νέων ηλικίας από 18 έως 24 ετών (άτομα που ούτε εργάζονται ούτε εκπαιδεύονται) από χώρες όπως η Βραζιλία, η Ισπανία, η Κόστα Ρίκα, η Ιταλία και η Κολομβία και πόρρω απέχει από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, ανάλογα με τα ακαδημαϊκά προσόντα, η ψαλίδα στην αγορά εργασίας της Ελλάδα είναι τεράστια. Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, το 90% των κατόχων διδακτορικού εργάζεται, ενώ μόλις το 50% των κατόχων απολυτηρίου Λυκείου βρίσκεται εντός της αγοράς εργασίας. Στο ενδιάμεσο, αλλά διατηρώντας την ανησυχητική πρωτιά, είναι οι κάτοχοι μεταπτυχιακού, με το 82% αυτών να εργάζεται και οι κάτοχοι πτυχίου, με το 73% αυτών να δουλεύει. Μόνο οι κάτοχοι διδακτορικού στην Ελλάδα, αν και βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (92%), είναι κοντά σε αυτό.

Στον αντίποδα, τεράστια ψαλίδα παρατηρείται στους κατόχους πτυχίου και μεταπτυχιακού. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα με πτυχίο και με μεταπτυχιακό έχουν μικρότερο ποσοστό (29% και 76%) από ό,τι ο ΟΟΣΑ με μέσο όρο (44% και 91%).

Τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας είναι οι γυναίκες, καθώς στις ηλικίες 25-34 ετών, στα ποσοστά των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται, το 64% είναι γυναίκες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι κατά 15% υψηλότερο, αγγίζοντας το 79%.

Συνολικά, στις ηλικίες 18-24 ετών καταγράφεται στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό ανέργων που ούτε εργάζονται ούτε φοιτούν, που βρίσκονται για τουλάχιστον 12 μήνες εκτός αγοράς εργασίας.

Τα ποσοστά της ανεργίας, ειδικά στις γυναίκες, είναι αντιστρόφως ανάλογα με τα ποσοστά των νέων που συνεχίζουν μετά το σχολείο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα χρόνια της κρίσης (2008-2018) τα άτομα ηλικίας 25-34 ετών με πτυχίο και μεταπτυχιακά αυξήθηκαν εντυπωσιακά από το 28% στο 43%. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των γυναικών (από 32% σε 51%) από ό,τι μεταξύ των ανδρών (από 25% έως 35%), γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερο ποσοστό γυναικών αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απ’ ό,τι ανδρών. Οι γυναίκες έχουν επίσης υψηλότερο ποσοστό ολοκλήρωσης σπουδών (81% σε σύγκριση με το 74%).

Ελάχιστη η κρατική χρηματοδότηση

Στα χρόνια της κρίσης, η Παιδεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα με συνεχείς μειώσεις. Ειδικότερα, η Ελλάδα δαπανά σύμφωνα με τον Οργανισμό 5.400 ευρώ ανά μαθητή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 6.000 ευρώ στη δευτεροβάθμια, ποσά που αποτελούν το 60%-70% αυτών που διαθέτουν οι περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες με τη χαμηλότερη χρηματοδότηση στην Παιδεία για την εκπαίδευση από την ηλικία των 6 έως και 15 ετών.

Πριν λίγες μέρες, έρευνα της ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ σκιαγραφούσε με μελανά χρώματα την κατάσταση της αγοράς εργασίας για τους νέους. Σύμφωνα με αυτήν: Οι νέοι που μπαίνουν στην αγορά εργασίας καλούνται να έχουν μεταπτυχιακό, πολύ καλή γνώση αγγλικών και τουλάχιστον τριετή εμπειρία για να αναλάβουν μια θέση που απαιτεί προσόντα απόφοιτου Λυκείου και να αμειφθούν με μισθό απόφοιτου Γυμνασίου.

Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση στην Ευρώπη με το υψηλότερο ποσοστό εργαζόμενων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των οποίων η εργασία υπολείπεται των γνώσεών της. Ο δείκτης αυτός φαίνεται να ανεβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια – τα χρόνια της κρίσης – με το 2018 να φτάνει το 33,9, τοποθετώντας τη χώρα στην αρνητική αυτή κορυφή, με την Κύπρο και την Ισπανία να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και πρώτη θέση αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ η μεγάλη πλειονότητα των θέσεων εργασίας δημιουργούνται σε κλάδους και επαγγέλματα χαμηλής προστιθέμενης αξίας, που απαιτούν μεσαία και χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα και δεξιότητες, ενώ για να αποφύγει η χώρα τον εγκλωβισμό της οικονομίας χρειάζεται να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας, με υψηλά εκπαιδευτικά προσόντα και δεξιότητες.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (41)

Μάρθα

Ξέχασαν να αξιολογήσουν ακόμη ένα προσόν στην έρευνα. Το προσόν του "κομματόσκυλου", το οποίο υπερτερεί έναντι όλων των άλλων και είναι σίγουρο διαβατήριο για αξιόλογη εργασία στον δημόσιο και δυστυχώς, και στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα. Στην Ελλάδα εκεί βρίσκεται η ψαλίδα και όχι στις σπουδές.

ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ

Στην Ελλάδα το 80% των αποφοίτων λυκείου εισάγεται σε ΑΕΙ ΑΤΕΙ, στην Γερμανία το 12%. Δίνετε την εξήγηση που θέλετε.

Μιλάει η πραγματικότητα

Διοικητικός υπάλληλος ΠΕ, θέλει τα τελευταία χρόνια πάντα, πάνω από 2200 μόρια, διδακτορικό, 2,3 μεταπτυχιακά 3 ξένες γλώσσες, την μ Εγιστη προϋπηρεσία, για την οποία χρειάζεται μέσον κτλ. Άλλος τρόπος είναι, μπαίνει με το μέσον συμβασιούχοι κάπου, Π. Χ ΔΕΗ, κάνει ένα δικαστήριο, μονιμοποιειται και ξεκινά το lower, το ιεκ, τις οποίες ελάχιστες σπουδές μετά.

Δοκιμάστε το, και δε θα χάσετε.

Όσα πτυχία και αν έχεις,,, αν δε κάνεις μια "βόλτα," ένα πέρασμα, από τον ιδιωτικό τομέα, έστω και για λίγο, ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΈ ΣΟΥ, ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΊΠΟΤΑ! Θα αγνοείς παντελώς την αληθινή ζωή.

Καλ

Το πραγματικο σχολειο ειναι εκει.

Ελ

Όσο ο Έλληνας θα ψηφίζει Νέα Δημοκρατοα, Συριζα, Πασοκ, Χρυσή Αυγή και τέτοιας μορφής κρατικοδίαιτα κόμματα, δουλειά και μέλλον δεν θα υπάρξει. Αν ποτέ ψηφίσει η νεολαία κάποιο κόμμα υπέρ της μείωσης του κράτους, τότε ίσως να αρχίσει να διαμορφώνεται κάποιο ευνοϊκό κλίμα για της μη ελίτ.

Cosmos

Στην Ελλαδα δεν μετραει ουτε το πτυχιο ουτε το μεταπτυχιακο ουτε το διδακτορικο.Μετραει αν εισαι στο κομμα αν ανηκεις σε καμια στοα ή οποιαδηποτε αλλη οργανωση ,αδελφοτητα κτλ.Αυτοι βρισκουν θεσεις εργασιας που πληρωνονται αναλογα με τα προσοντα τους ειτε τα εχουν ειτε οχι.Οι υπολοιποι αν βρουν εργασια με τα αντιστοιχα προσοντα παιρνουν 400 ευρω και αμα σου αρεσει σου λενε.Συμπερασμα ο δικτυωμενος εχει μελλον ενω ο μη διτυωμενος βραζει στην μιζερια.Για αυτο και τα παιδια μεταναστευουν στο εξωτερικο.Εκει αν αξιζεις μενεις.Αν οχι ,τρως ποδι.

This ☝🏻

Σωστή ανάλυση

kyriakos

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Στο εξωτερικό βρίσκεις δουλειά όταν είσαι 20 φορές καλύτερος από τον ντόπιο, όχι 19. Οι δουλειές που βρίσκεις είναι γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι με βασικές γνώσεις. Επίσης, εκεί έχουν μάθει να κρατάνε το στόμα κλειστό και να καταπινουν την αδικία. Όλες οι εταιρείες κυβερνουνται από χαλαρές μαφιες που όμως λειτουργούν σε πλαίσια. Τα πλαίσια είναι πολύ ελαστικά, αλλά είναι πλαίσια κι όχι σύστημα πλημμύρα όπως στην Ελλάδα. Κοπρόσκυλα τις κάνουν κουμάντο και μονίμως υποστηρίζουν ότι ενδιαφέρονται για το καλό τους. Διοίκηση της παρακμής με σοβαροφανεις διαδικασίες. Οι πιο καλά θεμελιωμενες δεν διαλύονται εύκολα γιατί υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν κεφάλια όταν η κατάσταση παραγίνει. Οι άλλες λειτουργούν στο μεταίχμιο. Εάν τους ρωτήσεις "τι έχεις καταφέρει τα τελευταία 5 χρόνια;" η απάντηση θα έχει ποιοτικές διαστάσεις μόνο, γιατί είναι εύκολο να υποστηριχτουν από τους μπουρδολογους που τις κουμανταρουν. Άχρηστοι που βρέθηκαν μεταξύ αχρήστων σε συγκυρίες παγκοσμιοποιησης όπου οι ευκαιρίες και το χρήμα ήταν σε αφθονία. Υπάρχουν γιατί δεν αντιμετωπισαν καλό ανταγωνισμό και λόγω ιστορίας. Π.χ. στην Ελλάδα, οι σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, οι οικονομικές σχολές, κλπ βγάζουν μπουμπουνες κι έτσι η χώρα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σοβαρά σε επίπεδο εταιρειών. Μόνο αυτές που διοικούνται από τους ιδιοκτήτες τους τα πάνε καλά.

Βάλαμε μυαλό

Τώρα εκτός απ τα ελληνόπουλα που είναι στούρνοι θα πληρώνουμε και όλους τους τυχοδιώκτες του πλανήτη για να ''σπουδάζουν''...

Λυσσαξαν

Τα μισά και παραπάνω ΤΕΙ ΑΕΙ πρέπει να κλείσουν. Η αγορά εργασίας δεν μπορεί να τους αφομοιώσει όλους αυτούς. Κάποιοι πρέπει να κάνουν και άλλες δουλειές πχ στην γεωργια. Η Ελλάδα αυτά παράγει κυρίως. Όλοι θέλουν να γίνουν επιστήμονες και κανένας να μη σηκώσει το δαχτυλακι του να δουλέψει. Έχουμε γεμίσει μορφωμένους αμορφωτους

ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ

@Λυσσαξαν Oi ΠΡΏΤΟΙ που θα εξαφανιστούν από την Ελλαδα είναι τουρκοποντίδες, μικρασιατς, φαναριώτσες και βέβαια τα εβραιοτσόλια μαζί και τα παπαδουργιά. Θα αναπνεύσει ο τόπος! ΟΞΩ ΒΡΩΜΕΣ, Η ΠΑΠΑΡΊΓΓΟΥ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ; Στην Αμερική η τσούλα;

Τα στοιχεία δείχνουν αλλά όμως

Οι μορφωμένοι εχουνε πολύ καλύτερα ποσοστά απορρόφησης από τους αμόρφωτους . Μάλλον μόνο τον τίτλο διάβασες. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι σύνθετο και απλοϊκές τοποθετήσεις όπως η δίκη σου δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν.

Pitsi

Ο κύριος λόγος που κανείς δε βιάζεται να βρει δουλειά στην Ελλάδα είναι πως πρώτον τους έχουν μάθει οι γονείς να είναι τεμπελχανάδες τους περισσότερους Να βρίσκουν τσάμπα φαί στέγη κ χαρτζιλίκι Κ δεύτερον δεν υπάρχει κίνητρο να πας για δουλειά Αφού τα μεροκάματα Είναι της πείνας Κ θα παραμείνουν Έτσι Γιατί βρίσκεσαι στη Χώρα των αμόρφωτων κουτοπόνηρων επιχειρηματιών απο τη μια Κ των υπερπροστατευτικών γονέων απ την άλλη που σε κάνουν πιο πολύ ανίκανο παρά δραστήριο Αν θες λοιπόν να βγάλεις λεφτά Καλά κ να είσαι πλήρως ανεξάρτητος Σίγουρα δεν θα το βρεις στην Ελλάδα

Αθηναμπανταν

Οπιοις σπουδαζει στην Ελλαδα νομιζοντας οτι ετσι θα βρει δουλεια ειναι απλα μαλακ**

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης