Επικουρική ασφάλιση: Αυτές είναι οι αλλαγές που προτείνονται

syntaks54

Σε τρεις πυλώνες θα στηρίζεται το νέο σύστημα - Τι θα προβλέπεται για την ιδιωτική ασφάλιση - Έως το τέλος του χρόνου το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή προς ψήφιση

Σε δύο μήνες έως τις 4 Οκτωβρίου η νεοσυσταθείσα ομάδα εργασίας θα πρέπει να έχει παραδώσει στον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη τις προτάσεις της για τη δομική αλλαγή της επικουρικής ασφάλισης.

Πρόεδρος της ομάδας, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ορίστηκε η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου, η οποία, βάσει της απόφασης, δύναται να καλεί να συμμετέχουν στις εργασίες της ομάδας εκπρόσωποι φορέων, εμπειρογνώμονες ή πρόσωπα από τον ιδιωτικό τομέα με ειδικές γνώσεις στα θέματα που άπτονται του έργου της ομάδας, εφόσον αυτό κρίνεται χρήσιμο ή και αναγκαίο. Οι συνεδριάσεις της Ομάδας Εργασίας θα πραγματοποιούνται εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας, ενώ τα μέλη της δε θα λαμβάνουν χρηματική αποζημίωση.

Το νέο μοντέλο λειτουργίας του δημόσιου επικουρικού που σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας θα έχει κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα με εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα και θα αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2021.

Στόχος είναι το ύψος της σύνταξης να καθορίζεται όχι μόνο από τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του ασφαλισμένου.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές θα κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο ώστε η εφαρμογή του να αρχίσει τους πρώτους μήνες του 2021.


Το σύστημα των τριών πυλώνων και η ιδιωτική ασφάλιση 

Το νέο ασφαλιστικό θα βασίζεται σε σύστημα «τριών πυλώνων». Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός, αναδιανεμητικός, δημόσιος ( ΕΦΚΑ). Ο δεύτερος, υποχρεωτικός, κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος ( ΕΤΕΑΕΠ) ή Επαγγελματικά Ταμεία που μπορεί να συνεργάζονται με επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα για την καλύτερη απόδοση του χαρτοφυλακίου τους, υπό την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο τρίτος, προαιρετικός, ιδιωτικός, εφόσον κάποιος επιθυμεί να έχει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση.

Όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις αλλαγές που αφορούν τον δεύτερο πυλώνα, στον οποίο η κυβέρνηση εντάσσει την επικουρική ασφάλιση, μαζί με την επαγγελματική. Με τη νέα επικουρική θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί, με εισφορές τόσο από τους εργοδότες, ενώ η σύνταξη θα εξαρτάται από το ύψος αυτού του ατομικού λογαριασμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, η σύνταξη των νέων εργαζόμενων δεν θα επηρεάζεται από τους δύο βασικούς παράγοντες που σήμερα επηρεάζουν το συνταξιοδοτικό, δηλαδή το δημοσιονομικό και το δημογραφικό.

Ο νόμος Κατρούγκαλου εισήγαγε νέο τρόπο υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης καθώς ο χρόνος ασφάλισης μετά την 1/1/2015 υπολογίζεται με το σύστημα των ατομικών μερίδων νοητής κεφαλαιοποίησης. Ποιες είναι όμως οι διαφορές με το μοντέλο που θα προωθήσει το φθινόπωρο ο αρμόδιος υφυπουργός;

Ο νέος ασφαλισμένος θα επιλέγει τον πάροχο στον οποίο θα διατηρεί τον ατομικό του λογαριασμό. Ο πάροχος θα μπορεί να είναι το κράτος ( ΕΤΕΑΕΠ) ή ένα επαγγελματικό ταμείο που θα συνεργάζεται με έναν επαγγελματία ιδιώτη (τράπεζα, ασφαλιστική εταιρεία) ο οποίος θα αναλάβει και τη διαχείριση του επενδυτικού κεφαλαίου. Επίσης θα μπορεί να επιλέξει με ποιο τρόπο θα επενδυθούν οι εισφορές που συσσωρεύονται στον ατομικό του λογαριασμό. Η επένδυση μπορεί να είναι χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού ρίσκου σε κρατικά ομόλογα, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια. Η επένδυση με χαμηλό ρίσκο επιφέρει μικρές αποδόσεις ενώ η επένδυση υψηλού ρίσκου εμπεριέχει μεν κινδύνους αλλά και προσδοκίες μεγάλων αποδόσεων που θα αυξήσουν το τελικό ποσό της σύνταξης.

Παράλληλα ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει και την ηλικία συνταξιοδότησής του όσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα.Τα μέλη της ομάδας εργασίας είναι:- Τσάμη Παρασκευή, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης.- Μάντζαρη Σοφία, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών- Στελλάτου Ιουλία, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρόσθετης και Επαγγελματικής Ασφάλισης,- Μαυρίδου Γεωργία, Προϊσταμένη του Τμήματος Εσωτερικής Νομοθεσίας Επαγγελματικής Ασφάλισης,- Ζαχαράκη Ελευθερία, εκπρόσωπος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ)

- Χατζηβασίλογλου Ιωάννης, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος- Κουσκουνά Ευφροσύνη, Πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής- Μαργαριτσανάκη Μαρία, εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- Παπαρρηγοπούλου Πατρίνα, καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών- Αντωνάκη Μαργαρίτα, εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Λευτεριά από το ΣΟΒΙΕΤ

ΠΑΛΙ υποχρεωτικός κρατικός πυλώνας ; ΓΙΑΤΙ ; Φτάνει πια ! Λευτεριά . Όποιος θέλει να εμπιστευτεί τα γεράματα του στους Καρανίκες των κομμάτων , ας το κάνει , αλλά ας αφήσει κι εμάς ελεύθερους .

Κυριάκο προχώρα

Το ασφαλιστικό τριών πυλώνων λειτουργεί εδώ και πολλές 10ετίες σε Αμερική και περισσότερες ευρωπαικές χώρες. Για τη δημογραφικά προβληματική Ελλάδα είναι μονόδρομος. Η μόνη δυσκολία είναι η κρατικίστικη νοοτροπία μας η οποία έχει διαμορφωθεί μέσα από συστηματική πασοκική και συριζαίικη προπαγάνδα.

στον τριτο πιλωνα

Να βαλλετε να καθισουν αυτοι που σαν ψηφησαν!!!!και να το απολαυσουν!!!

μας τα έχουν κάνει νταούλια με τους 3 πυλώνες

ο τρίτος πυλώνας υπάρχει, όποιος γουστάρει κάνει ιδιωτική ασφάλιση...οι άλλες ρυθμίσεις θολές και άτολμες ...ως πότε θα επιδοτούμε τα ταμεία των δεκοτζήδων, ως πότε θα βγάζουμε 50ρηδες συνταξιούχους δ.υ. , ως πότε θα πλερώνουμε φόρους υπερ τρίτων κτλ κτλ σαυτά δεν απαντάει κανείς...σε λίγο θα βγουν συριζέοι που θα μιλάνε για ασφαλιστικό πινοσετ, οπότε πιασ το αυγο και κουρευτο (οι βολεμένοι του ασγφαλιΣΤΡΗκου θα κάνουν πλάκα και τα ντουγάνια θα πλακώνονται)

Σύνταξη

Στα 50 δεν βγάζει πλέον κανείς, εκτός από τα σώματα ασφαλείας. Τα 62 είναι το κατώτερο όριο κι αυτό μέχρι το 2022 με μεταβατικές διατάξεις για ανθρώπους με 35ετια. Από το 2022 και μετά το κατώτατο όριο είναι τα 67 εκτός αν έχεις 40 χρόνια ένσημα με τα οποία έχεις καλύψει την μέση 20ετιας συνταξιμου βίου μέχρι τα 80. Μην λέτε ότι θέλετε. Όλο το παιχνίδι πλέον είναι στο ύψος της σύνταξης.

Σοβιετία για πάντα!!

Η υποχρεωτική δημόσια ασφάλιση είναι η μεγαλύτερη απατεωνιά που έχει υπάρξει!!!!

Go back

Αγάπη γλυκιά, εξυπνάκια μου! Θα σου ευχόμουν όσα χρήματα έχεις δώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία μετά από χ χρόνια εργασίας να σου σωθούν αντί οποιαδήποτε σύνταξης όλα μαζί και μάλιστα με τόκο 2-3% ανά χρόνο. Ή να το πω διαφορετικά, ας πούμε ότι δεν σου γινόταν ουδεμία παρακράτηση λόγω ασφάλισης (εξαιρουμένης της υγείας) και εσύ ως καλός πολίτης ισόποσα χρήματα που εν δυνάμει θα πήγαιναν στον "κουβά" του ασφαλιστικού σου φορέα, εσύ τα κατέθετες σε ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα. Εάν μετά από 30-40 χρόνια λάμβανες σύνταξη πάνω από 5-6 κατοστάρικα το μήνα, θα καθόμουν να μου έκοβες και μύτη και αυτί.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

merisma-mesa

 Στο υπ. Οικονομικών δεν αποκλείουν καταβολή μερίσματος ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα για κατηγορίες δικαιούχων όπως οι μακροχρόνια άνεργοι - Στις 17 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων

31