«Κάντε την Ρωσία άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Όσο κι αν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι επιχειρηματικά προσδεδεμένος στο άρμα της ρωσικής Γκαζπρόμ, δεν παύει να είναι ένα πρόσωπο με βαρύνουσα πολιτική σημασία.
Υπό την έννοια αυτή, η σημερινή ομιλία του στην Αθήνα, στο πλαίσιο Διεθνούς Ενεργειακού Συνεδρίου που διοργάνωσε το δικηγορικό γραφείο Λυκουρέζου δημιουργεί όχι βεβαίως έκπληξη, αλλά μεγάλη αίσθηση.
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμ
Όσο κι αν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι επιχειρηματικά προσδεδεμένος στο άρμα της ρωσικής Γκαζπρόμ, δεν παύει να είναι ένα πρόσωπο με βαρύνουσα πολιτική σημασία.
Υπό την έννοια αυτή, η σημερινή ομιλία του στην Αθήνα, στο πλαίσιο Διεθνούς Ενεργειακού Συνεδρίου που διοργάνωσε το δικηγορικό γραφείο Λυκουρέζου δημιουργεί όχι βεβαίως έκπληξη, αλλά μεγάλη αίσθηση.
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, με αφορμή το ενεργειακό, παρουσίασε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό δόγμα, κατά το οποίοι οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ρωσία θα πρέπει να γίνουν ακόμη στενότερες.
«Κάντε την Ρωσία βορειοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μην την αφήσετε να δεθεί περισσότερο στον υπό διαμόρφωση άξονα της Κίνας , της Ινδίας και των άλλων αναπτυσσόμενων ασιατικών χωρών», ήταν το μήνυμα του Σρέντερ προς την Ευρώπη.
Αυτό το μήνυμα ήταν διανθισμένο και με σειρά επιχειρημάτων, το βασικότερο εκ των οποίων αφορούσε το ότι η σχέση των δύο πλευρών δεν είναι σχέση εξάρτησης της Ε.Ε. από την Μόσχα, αλλά αλληλεξάρτησης.
«Θα πρέπει να θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά και να θέλει να κάνει κακό στην χώρα του αν βρεθεί κάποιος Ρώσος πολιτικός που θα διακόψει την παροχή αερίου προς την Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αλληλεξάρτηση
Και αυτό καθώς μπορεί μεν η Ευρωπαϊκή Ένωση να πραγματοποιεί το 40% των εισαγωγών της σε αέριο από την Ρωσία, αλλά και η «αρκούδα» πουλά στην Ευρώπη το 70% των εξαγωγών της, ένα μέγεθος που ισούται με το 25% του ρωσικού κρατικού προϋπολογισμού.
Άλλωστε, τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Σρέντερ είναι αποκαλυπτικά των συσχετισμών. Αυτήν την στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει περί τα 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και έως το 2015 θα εισάγει 200 δισ. κυβικά μέτρα επιπλέον, ενώ σχετικά θα απαιτηθούν επενδύσεις κοντά στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ,
Οι εισαγωγές αυτές θα προέρχονται κατά 15% από την Αλγερία, κατά 10% από τη Νορβηγία, επίσης κατά 10% από την Μέση Ανατολή, κατά 40% από υγροποιημένο αέριο και κατά 25% από τον αγωγό Nord Stream, επιχειρηματικό project με ρωσογερμανική σφραγίδα.
«Με όλες αυτές τις χώρες οι σχέσεις της Ευρώπης θα πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο με αμοιβαίο όφελος», ανέφερε ο κ. Σρέντερ, προσθέτοντας ότι το 60% των ενεργειακών πηγών βρίσκονται στην Μέση Ανατολή.
Κάπου εδώ, ο Γερμανός πολιτικός δεν παρέλειψε ούτε να απονείμει τα εύσημα στην Ελλάδα ούτε και να αδειάσει τις ΗΠΑ για την πιεστική επιμονή τους υπέρ αμφίβολης ασφάλειας προμηθευτών.
«Η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, των προμηθευτών και των οδών είναι σημαντική για την Ευρώπη. Αλλά να ρωτήσουμε και τους Αμερικανούς φίλους μας από ποιες χώρες θα έπαιρναν οι ίδιοι αέριο… Από τη Νιγηρία, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν;» αναρωτήθηκε, δίνοντας μόνος του την απάντηση.
«Οι Ρώσοι ήταν αξιόπιστοι προμηθευτές ακόμη και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και θα εξακολουθήσουν να είναι, είμαι βέβαιος», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως βέβαιος δήλωσε για την ορθότητα της επιλογής της Ελλάδας να μπει στο σχέδιο South Stream. Εξέφρασε μάλιστα ο κ.Σρέντερ αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι διασφαλισμένος ο εφοδιασμός του αγωγού Nabucco που, όπως είναι γνωστό, προωθεί η αμερικανική διπλωματία.
Και, επιπλέον, ο κ. Σρέντερ τόνισε ότι με την σημερινή της πολιτική η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει να βάζει φράγματα στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με τους παραγωγούς, κυρίως δε με τους Ρώσους.
«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στα κοιτάσματα, στην παραγωγή. Και οι εταιρείες των παραγωγών χωρών πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στα ευρωπαϊκά δίκτυα μεταφοράς και φυσικού αερίου», ήταν το σαφές επιχειρηματικό μήνυμα του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr