Τι αλλάζει στην ψηφιακή σύνταξη και τις 120 δόσεις

DSC_5869

Αναλυτικά τι προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο διυπουργικό πολυνομοσχέδιο για την διοίκηση των ΟΤΑ και το άσυλο, που συζητείται από σήμερα στις επιτροπές της Βουλής

Δύο διατάξεις του υπουργείου Εργασίας για την ψηφιακή έκδοση των συντάξεων και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς τα Ταμεία περιλαμβάνει το διυπουργικό πολυνομοσχέδιο για την διοίκηση των ΟΤΑ και το άσυλο που συζητείται από σήμερα στις επιτροπές της Βουλής.

Η πρώτη διάταξη προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το Μητρώο Πολιτών. Με αυτό τον τρόπο θα ψηφιοποιούνται τα δεδομένα με στόχο την επίσπευση της έκδοσης των συντάξεων.

Η δεύτερη προβλέπει τη μείωση του επιτοκίου των δόσεων από το 5% στο 3% και για την ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως έγινε για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έχει χαρακτηρίσει τη ρύθμιση ως «τελευταία ευκαιρία» τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση.

Αναλυτικά, με την ισχύουσα ρύθμιση προβλέπεται πως η βασική οφειλή που υπάγεται σε ρύθμιση, όπως προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό, κεφαλαιοποιείται την ημερομηνία υπαγωγής και επιβαρύνεται με τόκο που υπολογίζεται με βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλέον 5 εκατοστιαίων μονάδων, ετησίως υπολογισμένο.

Η μείωση του εν λόγω επιτοκίου στο 3% από 5% θα οδηγήσει σε σημαντικές ελαφρύνσεις. Δηλαδή για έναν οφειλέτη που έχει ενταχθεί στις 120 δόσεις και θα αποπληρώσει τις οφειλές του σε βάθος 10ετίας , θα έχει μείωση κατά περίπου 18% επί της βασικής οφειλής.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η διάταξη για την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ που θεωρείται το πρώτο βήμα για την ψηφιακή σύνταξη.

Ειδικότερα , όπως εξήγγειλαν οι υπουργοί Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων θα επιτευχθεί με τη βοήθεια της βάσης δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών». Το Μητρώο Πολιτών βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών και παίρνει δεδομένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Δήμους και Ληξιαρχεία. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται πως θα μπορούν τα Πληροφοριακά Συστήματα του υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα η έκδοση της σύνταξης.

Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Νοέμβριο ένα τμήμα των εκκρεμών συντάξεων θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα με στόχο οι ψηφιακές συντάξεις να εκδίδονται ακόμα και σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργού Γιάννη Βρούτση την 1η Ιουνίου 2020 το 34,37% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα, τον Ιανουάριο του 2021 ένα άλλο 57,76% θα εκδίδεται ψηφιακά ενώ τον Ιούνιο του 2021 θα έχει ενσωματωθεί το 90% των υπό έκδοση συντάξεων.

Παράλληλα θα επαναλειτουργήσει το πληροφοριακό σύστημα ΑΤΛΑΣ, το ασφαλιστικό βιογραφικό δηλαδή που θα ενσωματώσει σταδιακά τα χρόνια ασφάλισης των Ελλήνων.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Ελένη

Συγχαρητηρια. Κανετε τη δουλεια σας προσφεροντας, οχι σαν τα αυτοαποκαλουμενα αριστερα ρεμαλια που ειναι μονο θεωριες, λογια, προπαγανδα και προσφορα μηδεν. Να γινουμε ολοι παραγωγικοι και οχι νοοτροπια δημοσιου υπαλληλου. Καλη δυναμη, ολοι μαζι να παμε μπροστα, χωρις ταμπελες κομματικες, με εργασια, υποχρεωσεις, απαιτησεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

skoda_plant

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι για να διεκδικήσουν άμεσα τα 1,5 δις (αρχικό κεφάλαιο) της επένδυσης της Volkswagen στην Τουρκία, η οποία πάγωσε από τους Γερμανούς λόγω της εισβολής στην Συρία…

oikonomikwn_main

Τι αποκαλύπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού Το κόστος ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το υπερπλεόνασμα που θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο - Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο εγκρίθηκε από τους θεσμούς, γιατί έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά