Η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις προστατεύει από τις κατασχέσεις

eforiaar

Πλέον όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο δεν κινδυνεύουν με κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων - Το ποσό της ελάχιστης δόσης πέφτει από τα 30 στα €20 για τη διευκόλυνση των οφειλετών - Τι αλλάζει με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή - Δείτε με παραδείγματα: Όσο λιγότερες οι δόσεις τόσο περισσότερο μειώνονται προσαυξήσεις και τόκοι

Στη Βουλή για επεξεργασία εισέρχεται σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Μεταξύ των άλλων με τις αλλαγές, πλέον όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο δεν κινδυνεύουν με κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων. Το ποσό της ελάχιστης δόσης πέφτει από τα 30 στα €20 για τη διευκόλυνση των οφειλετών. Ενώ όσο λιγότερες οι δόσεις τόσο περισσότερο μειώνονται προσαυξήσεις και τόκοι.

Προστατευμένοι και από τις κατασχέσεις είναι πλέον οι πολίτες που μπαίνουν στη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Μέχρι σήμερα, οι φορολογούμενοι που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, ακόμη και να είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση δεν είχαν καμία προστασία από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Με το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η εφορία μπορούσε να προχωρά σε κατασχέσεις λογαριασμών, κινητής και ακίνητης περιουσίας, ακόμη και όταν οι οφειλέτες ήταν συνεπείς και πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους.

Επίσης με τη ρύθμιση της κυβέρνησης Τσίπρα, η εφορία μπορούσε να υποθηκεύει και τα περιουσιακά στοιχεία των συνυπόχρεων (συγγενών κλπ), αλλά και όσων εμφανίζονταν ως εγγυητές του φορολογούμενου. Για το λόγο αυτό, μέσα στον περασμένο Ιούνιο, είχε εκδοθεί και διευκρινιστική εγκύκλιος από την τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία τονίζονταν πως η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις ρυθμίσεις που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανέστελλε το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων.

Σήμερα ωστόσο, με τη βελτιωμένη ρύθμιση που έφερε άμεσα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλα αυτά αλλάζουν και η εφορία δεν θα μπορεί να προχωρά σε κατασχέσεις και για τους συνεπείς οφειλέτες. Με το νέο φορολογικό που κατατέθηκε χθες και θα ψηφιστεί στις αρχές της εβδομάδας, για όποιον ενταχθεί στη ρύθμιση αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.

Ταυτόχρονα, οι οφειλέτες που έχουν εντάξει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, θα μπορούν να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης. Πέραν των φυσικών προσώπων όμως, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασική οφειλή έως ένα εκατ. ευρώ, θα έχουν επίσης όφελος από τη νέα ρύθμιση.

Οι βασικές βελτιώσεις που αφορούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα είναι οι εξής:
•    Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης πέφτει από τα 30 στα 20 ευρώ, ενώ το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3% και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από την ψήφιση του νόμου.

•    Διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή (δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής) μέχρι ένα εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχουν ισχυρό κίνητρο να επιλέξουν μικρότερο αριθμό δόσεων για να κερδίσουν μεγάλη μείωση των προσαυξήσεων και των τόκων ως εξής:

-    100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ
-    95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις
-    85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις
-    80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις
-    75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις.
-    45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις
-    30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 δόσεις
-    20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις
-    10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 δόσεις.

Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση. Ο οφειλέτης μάλιστα, θα μπορεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται.

•    Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση, ο οφειλέτης προκαταβάλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, θα λαμβάνει ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Αυτό θα αποτελέσει και το κίνητρο για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους οι πολίτες, σε όσο γίνεται λιγότερες δόσεις.

•    Στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με το παλιό θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου θεσμικού πλαισίου.

•    Στη ρύθμιση εισάγονται οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019 εφόσον η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ήταν μέχρι 31.12.2018.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

τερμα στους τζαμαπτζηδες

αρκετα καταστρεψαν την Ελλαδα επι ΣΥΡΙΖΑ

ΣυνδικαΛΗΣΤΗΣ ,ΛΗΣΤΗΣ...... ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ....

Ναι αλλά υπάρχουν πολλοί άδικοι φόροι οι οποίοι επιβλήθηκαν με πολύ άδικο τρόπο και αυτοί οι φόροι πρέπει να διαγραφούν τελείως. Πρέπει οι διευθυντές των εφοριών να εφαρμόσουν το μαχητό τεκμήριο διαβίωσης, και να τους μηδενίσουν τους φόρους τους άδικους!!!

Η εκτελεση της ακινητου περιουσιας μας θα πληρωθει με πολλα δακρυα και αιμα...

Πολυ αργα για μετανοιες !Οτι και να κανετε , τα εννια χρονια χωρις φορολογικη ενημεροτητα , η μετατροπη μας σε ( χρεοφειλετες ) για αδυναμια η απροθυμια καταβολης φορων ανω του 80% στο κρατικοδιαιτο τερας , αν και δεν πιασαμε ποτε δημοσιο χρημα στα χερια μας και δεν χρωστουσαμε πουθενα , η εξαυλωση της ακινητου περιουσιας μας , και η μετατροπη της σε μαρουλοφυλα μιας και δεν πουλιεται τιποτε , και ο ξευτυλισμος μας στις εφοριες απο τα διορισμενα βισματα σας , θα πληρωθει πολυ ακριβα απο τους πρασινομπλεκοκκινους κρατικοδιαιτους μαζι τα φαγαμε , αργα η γρηγορα ! Συλλογικη ευθυνη εμεις και οι οικογενειες μας , συλλογικη ευθυνη και εσεις και οι οικογενειες σας οσα χρονια και αν περασουν . Αυτος ο νεος μουλωχτος εμφυλιος, συναισθηματων προς το παρον , θα παρει πολλα χρονια αν οχι γενεες για να περασει . Ουτε το μπακ απ των δανειστων θα σας γλυτωσει απο τα χερια των θυματων σας....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ven5

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να ξεκινήσει με το αεροδρόμιο της Αθήνας. Το πρόγραμμα θα ενισχύσει την πίστη στην πρόθεση της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις» γράφει η γερμανική εφημερίδα

petr43223

Πρόεδρος βενζινοπωλών στον ΘΕΜΑ 104,6: Aν κάτσει στα $70 το πετρέλαιο, τότε η αύξηση μπορεί να είναι μεγάλη - Μετά τις 15 Οκτωβρίου οι αποφάσεις του υπ. Οικονομικών - Στόχος να δωθούν περισσότερα σε περισσότερους

6
mias-stasis

Oι εταιρικές και άλλες οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα οφείλουν να καταχωρούν επαρκείς, ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους τους

atica

Τέλος στη σεναριολογία βάζει ο όμιλος που ξεκαθαρίζει ότι οι συζητήσεις αφορούν δανεισμό σε επίπεδο MIG