LIVE

Κορωνοϊός

Φοροελαφρύνσεις: Τα κέρδη από την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ - Πόσο μειώνονται φόροι από το 2020

efo_main01

Βεσυρόπουλος στον ΘΕΜΑ 104,6: Τα χρήματα θα βρεθούν από το νοικοκύρεμα σε υπουργεία και φορείς του κράτους - Έρχονται 120 «πραγματικές» δόσεις στην εφορία και για τις επιχειρήσεις - Στα 20 ευρώ αντί 30 η ελάχιστη δόση και 50% μεγαλύτερο "τράτο" για 4 εκατομμύρια νοικοκυριά με χρέη στην εφορία

Άμεσο «φρένο» στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα έβγαιναν τον Αύγουστο και θα έδειχναν έως και 50% υψηλότερο φόρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με πέρυσι, βάζει η κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για άμεση μείωση του φόρου κατά 10%-30% -ή μεσοσταθμικά κατά 22% για όλους- από φέτος κιόλας.

Στην ΑΑΔΕ αναμένουν άμεσα οδηγίες για να εκδοθούν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά, που καλούνται να πληρώσουν από τα τέλη Αυγούστου οι πολίτες. Οι μειώσεις αυτές είναι υπερδιπλάσιες από όσες είχε ψηφίσει τον Νοέμβριο πέρυσι η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που όμως ποτέ δεν εξέδωσε καν τις σχετικές εντολές για να εφαρμοστούν! Αντιθέτως μάλιστα, ενώ τον Νοέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε μεσοσταθμική έκπτωση κατά 10% (ή 30% για τις πολύ μικρές περιουσίες έως 60.000 ευρώ), στους προηγούμενους δύο μήνες άλλαξε ακόμα δύο φορές τον νόμο εκείνον, βάζοντας επιπλέον «κόφτη» έκπτωσης στα 100 ευρώ το πολύ ανά ιδιοκτήτη, αλλά και εξαιρώντας τα αγροτεμάχια από τον υπολογισμό της συνολικής ακίνητης περιουσίας.

Είναι ενδεικτικό ίσως της προχειρότητος με την οποία σχεδιάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι "μειώσεις στα χαρτιά" για τον ΕΝΦΙΑ, ότι ο τότε εισηγητής της ΝΔ και νυν υφυπουργός Οικονομικών, κύριος Απόστολος Βεσυρόπουλος, είχε εντοπίσει λάθη ακόμα και στα παραδείγματα που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει στη Βουλή -καθώς δεν λάμβαναν υπόψιν τους "κόφτες" των εκπτώσεων για περιουσίες 70.000 ευρώ που προέβλεπε το σχέδιο μειώσεων το οποίο είχε ο ίδιος εξαγγείλει λίγη ώρα πριν αλλά και από τον Σεπτέμβριο ήδη από την ΔΕΘ!

Με τα νέα δεδομένα όμως, ακόμα και ιδιοκτήτες με μεσαία ακίνητη περιουσία 200.000 ή 400.000 ευρώ που έχαναν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τώρα θα δουν μείωση 20% στα εκκαθαριστικά τους! Επιπλέον, για περιουσίες άνω των 120.000 ευρώ, το όφελος θα ξεπερνά τα 100 ευρώ που είχαν τεθεί σαν «κόφτης».

Έκπτωση θα δουν όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε έχουν πολύ μικρή ακίνητη περιουσία (κατά 30% για περιουσίες έως 60.000 ευρώ) είτε έχουν πολύ μεγάλη (10% έκπτωση για τους μόλις 14.700 μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία άνω 1 εκατομμυρίου).

pianaks-enfias


Παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι το δημόσιο δεν χάνει στην πραγματικότητα έσοδα, αφού θα διευκολυνθούν περισσότεροι να αποπληρώσουν τα εκκαθαριστικά τους, αντί να τα αφήσουν απλήρωτα ώστε να προστεθούν κι αυτά στο «βουνό» των 180 δισ. ευρώ –όπως έχουν διαμορφωθεί με τις προσαυξήσεις- των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Βεσυρόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση περικοπής επιδομάτων προκειμένου να εξοικονομηθούν τα χρήματα για να καλύψουν το κόστος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται σε 465 εκατ. ευρώ καθώς εξήγησε ότι «τα 260 εκατ. ευρώ ήταν από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα επιπλέον 200 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αυστηρή τήρηση των προϋπολογισμών των υπουργείων και των φορέων της κυβέρνησης»

Όλοι στις 120 δόσεις

Άμεσα επίσης, η κυβέρνηση βάζει τάξη και στην ρύθμιση για χρέη προς την εφορία. Είναι ενδεικτικό ότι οι 19 στους 20 οφειλέτες είχαν γυρίσει την πλάτη στη νέα ρύθμιση, είτε γιατί δεν είδαν ποτέ τις 120 δόσεις, είτε γιατί οι κατασχέσεις συνεχίζονταν ακόμα και αν ενταχθούν!

Γιατί τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στους 1,3 εκατομμύρια οφειλέτες που ήδη υφίστανται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αφού, κι αν ακόμα εντάσσονταν στις δόσεις, οι λογαριασμοί τους θα συνέχιζαν και πάλι να αδειάζουν, παρότι μάλιστα θα πλήρωναν και από μόνοι τους όσα τους ζητούσε η ρύθμιση!

Ως προς τον μέγιστο αριθμό των δόσεων, αυτός αυξάνεται αυτομάτως έως και 50% για εκατομμύρια οφειλέτες, καθώς μειώνεται στα 20 ευρώ το μήνα η ελάχιστη δόση. Με 30 ευρώ που ίσχυε, οι μισοί οφειλέτες που χρωστούν έως 3.000 ευρώ δεν είχαν παραπάνω από 100 δόσεις το πολύ. Επίσης 2 εκατομμύρια μικροφειλέτες με χρέη έως 500 ευρώ, δεν έφταναν ούτε τις 18 δόσεις, ενώ με 20 ευρώ το μήνα θα φτάνουν πλέον στις 25 δόσεις (ή 40% περισσότερες από πριν).

Ανάσα στις επιχειρήσεις

Όπως αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής, στις 120 δόσεις εντάσσονται πλέον αυτομάτως και όλες οι επιχειρήσεις, αντί για τις μόλις 18-36 δόσεις που ψηφίστηκε το Μάιο. Περιορισμός θα τεθεί μόνον για όσες επιχειρήσεις έχουν βασική οφειλή (χωρίς προσαυξήσεις) πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, ασχέτως τι τζίρο είχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Και ενώ η ρύθμιση λήγει τον Σεπτέμβριο, τότε θα έλθει –όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός- και ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος που θα κάνει πράξεις τις μειώσεις φόρων για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις, οι μειώσεις θα ισχύσουν άμεσα για τα κέρδη του 2019 -και όχι από του 2020 και μετά. Ξέρουν από τώρα δηλαδή ότι θα φορολογηθούν με 24% αντί 28% στα κέρδη τους, και με 5% αντί 10% στα μερίσματα που θα λάβουν οι μέτοχοί τους. Αλλάζει άρδην έτσι ο προγραμματισμός τους για το προσεχές 4μηνο, αφού ξέρουν ότι τα προβλήματα ρευστότητας πλέον περιορίζονται. Αν και το 24% απέχει πολύ από πχ το 10% που ισχύει στη Βουλγαρία ή άλλες χώρες, μπορούν να δουν μια επιβράβευση αν παρέμειναν κατά τα «πέτρινα χρόνια» στη χώρα μας, αλλά και ένα κίνητρο για να στραφούν (ξανά) προς την Ελλάδα ή –σε άλλες περιπτώσεις- για να περιορίσουν την «φοροδιαφυγή επιβίωσης» στην οποία τις εξώθησε η υπερφορολόγηση των περασμένων ετών.

Μέτρα για το 2019

Επιπλέον, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, άμεσα η κυβέρνηση προχωρά μέσα στο 2019:

- σε νέο σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ, χωρίς αυξήσεις τιμολογίων και επιβάρυνση για τους καταναλωτές, με κυνήγι οφειλετών, ιδιωτικοποιήσεις μονάδων και είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
- άμεση πώληση του 30% του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος
- προώθηση και εφαρμογή και των 2 σχεδίων εξυγίανσης (ΤΧΣ και ΤτΕ) των ελληνικών τραπεζών από τα «κόκκινα δάνεια»

Από το 2020

Με το νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου, προβλέπεται νέο κύμα φοροελαφρύνσεων και για το 2020, όπως:

1. Μείωση φόρου 9% αντί 22% για εισοδήματα μισθωτών. αγροτών και συνταξιούχων έως 10.000 ευρώ που θα αποκτηθούν από 1ης Ιανουαρίου. Θα προβλεφθούν μειώσεις και για τα άλλα κλιμάκια εισοδήματος. Όλοι οι μισθοσυντήρητοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους, λόγω μείωσης στην παρακράτηση φόρου που τους γίνεται κάθε μήνα.
2. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή
3. Αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σε ορίζοντα μέχρι τέλους της θητείας της, η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ και θα μειώσει ή καταργήσει την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Είναι λαικιστές

Έχουν την θέληση, αλλά με 65 ευρώ μείωση στον ΕΝΦΙΑ νομίζουν ότι θα ξεχάσω την Kolotumba στην Αξιοπρέπεια της Μακεδονίας και το ξεπούλημα των Στρατηγικών Επιχειρήσεων των Ελλήνων. Έ, όχι...

Μάνος2016

Αμέση κατάργηση θέλει ο χειρότερος φόρος από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα... (ΕΝΦΙΑ) και όχι μείωση. Μόνο ένας φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα ήταν κάπως δικαιολογημένος...

Μητσος

Χασαμε 5 χρονια τσαμπα και ενας θεος ξερει ποσα χρονια πισω γυρισε η χωρα με τους ακατανομαστους σαλτιμπαγκους

Σαύρα

Καθαρά κονμουνιστική εξαγγελία Ντροπή για τη νεα δημοκρατία αυτή η εξαγγελία κοροιδεύουν τον κόσμο Που είναι το 30% οριζόντια μείωση σε όλους;;;;;

τζιμακος

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ... πριν λιγο καιρο ο Τσιπρας εδωσε καποια λεφτα και ειπανε ολοι και σωστα οτι ειναι λαϊκιστής και που θα βρεθουν τα λεφτα και έρχεται ο Γκαντέμης μετα απο μια εβδομαδα και κανει μειώσεις (καλοδοχουμενες και αυτες ) και φωνάζουν μπραβοοοοοο

joker76

Πειτε να κατεβασει και το φορο εισοδηματος απο ενοικια μεχρι τα 8000 στο 9% γιατι ο αριστερος μας το ανεβασε κατα 50% απο 11 % σε 15% βαλε και το χαρτοσημο παει 19%,αλλιως ας μπει στην ενιαια κλιμακα φορολογιας,μην την πληρωνουμε εμεις οι μικροι με ενα σπιτακι,αλλιως ας τον καταργησει τελειως σε οσους νοικιαζουν επαγγελματικη στεγη μεχρι αυτα τα ποσα, αφου δεν παιζει να κλεψεις εκει τιποτα,(εφορια και νουμερα και οι δυο να αφαιρεσει και ο επαγγελματιας το ποσο),τωρα για φοιτητες ξερω τι γινεται γι αυτο και ανεφερα επαγγελματικη στεγη,για δειτε το.

Ιρ´ις

Δεν βλέπω την μείωση 30% οριζόντια που υπόσχέθηκε προεκλογικά σε όλους

Ανυπομονησία

Μήπως να περιμένεις να ορκιστεί........πρώτα????

@Ιρ´ις

Άσε τον γάιδαρο ελεύθερο για βοσκή και ψάξε για δουλειά αντι να κοιτάς συνέχεια την μασέλα του

κυριακουλη

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Απογοητευμένος Φοροφυγάς

Καί εγώ πού δέν πληρώνω δεκάρα σέ φόρους, πώς θά είμαι ανταγωνιστικός μέ τά κορόϊδα πού πληρώνουν; Οχι στή μείωση τών φόρων. Ναί στήν αύξησή τους.

Έρχονται 120 «πραγματικές» δόσεις...

Σαν δεν ντρεπονται στη ΝΔ να ακολουθουν τα χναρια των απαταιωνων του Συριζα που μοιραζαν τα ιματια της χωρας για να παρουν ψηφους, θα καταστραφει η αγορα αν επιβραβευονται οι κακοπληρωτες που συσσωρευσαν χρεη σκορπιζοντας τα λεφτα τους στα μπουζουκια και αλλες κραιπαλες. Δυστυχως και τη μαννα τους πουλανε ολοι οι πολιτικοι για να αρπαξουν λιγες ψηφους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης