«Κόκκινα δάνεια»: Ανεπαρκείς οι στόχοι για τη μείωσή τους, εκτιμούν ευρωπαϊκές πηγές

daneiakokkina

Οι δανειστές πιέζουν για την υιοθέτηση συστημικής λύσης, εκτιμώντας ότι οι στόχοι των τραπεζών είναι φιλόδοξοι, αλλά ανεπαρκείς

Πιέζουν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι θεσμοί για την άμεση υιοθέτηση συστημικής λύσης για τη μείωση των κόκκινων δανείων, καθώς οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις τράπεζες κρίνονται φιλόδοξοι, αλλά ανεπαρκείς.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι, ακόμη και να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει τα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι το τέλος του 2021, το απόθεμα των κόκκινων δανείων θα παραμείνει πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των κόκκινων δανείων κατά 54 δισ. ευρώ κρίνεται από μόνη της ως ένας πολύ φιλόδοξος στόχος. Όμως, ακόμα και μετά τη μείωση αυτή, το ποσοστό των κόκκινων δανείων θα κυμαίνεται στο 19%, όταν ήδη ο μέσος όρος στην ΕΕ έχει υποχωρήσει στο 3,8%.

Για τον λόγο αυτό οι ίδιες πηγές κρίνουν ότι είναι ανάγκη να επισπευσθούν τα συστημικά εργαλεία που έχουν προταθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος (ιταλικό μοντέλο) για ταχύτερη διεκπεραίωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ταυτοχρόνως, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, προβληματισμό προκαλεί η συσσώρευση ακινήτων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς οι ίδιες υποχρεώνονται να αγοράζουν περίπου το 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Η μείωση των κόκκινων δανείων θα επιτρέψει στις τράπεζες να αποδεσμεύσουν τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, δίνοντας έτσι ώθηση στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι, σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, στις οποίες οι τράπεζες αντιμετώπιζαν αντίστοιχα προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η υιοθέτηση συστημικών λύσεων (ΝΑΜΑ, SAREB, συνέβαλε στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με αποτέλεσμα το ποσοστό των κόκκινων δανείων να κυμαίνεται πλέον σε μονοψήφιο νούμερο).

Στο μεταξύ, το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη του στόχου της μείωσής τους, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism - SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία (Andrea Enria).

Ο κ. Ενρία είχε συνάντηση με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, στελέχη της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος και εκπροσώπους από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Τσ κορακια ειναι αχορταγα

Βρε πως αλλαζουν οι καιροί. ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ, ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ!

mediastrom

Το μαξιλαράκι των 36 δις...Και ακολούθως άλλο μνημονιάκι γιατί αν δεν υπογραφεί το μνημονιάκι θα πέσουν λιμοί, σεισμοί και καταποντισμοί κατά τον αμόρφωτο -γαλλοτραφή τρομάρα του- μπάμπη και ξανά μανά χρεοκοπία. Τελικώς οι έλληνες πολιτικοί πρέπει να ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε εμείς οι υπόλοιποι, ίσως και λόγω Χάρβαρντ, κάτι σαν και αυτό που ανέφερε πριν κάποια χρόνια η Κα Μπενάκη.. Πάρτε μαζί σας νερό, το μέλλον θα έχει πολύ ξηρασία...ή αλλιώς game over soon..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης