Κρας τεστ: Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για τη φορολογία

Κρας τεστ: Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για τη φορολογία

Οι προτεινόμενες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και τι σημαίνουν για την τσέπη των πολιτών

forologia
Και τα δύο μεγάλα κόμματα στο πλαίσιο των προεκλογικών τους εξαγγελιών «υπόσχονται» φορολογικές ελαφρύνσεις μέσα από αλλαγές στη φορολογική κλίμακα που ισχύει για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ' επάγγελμα αγρότες.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλει μείωση του ελάχιστου συντελεστή που ισχύει για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος (μέχρι τις 20.000 ευρώ) σε 20%, από 22% που είναι σήμερα.

Η Ν.Δ. από την πλευρά της προαναγγέλει την εισαγωγή ενός νέου χαμηλού κλιμακίου εισοδήματος, μέχρι τις 10.000 ευρώ με πολύ χαμηλότερο συντελεστή, στο 9%. Η φορολόγηση του εισοδήματος γίνεται κλιμακωτά, οπότε με βάση την πρόταση της Ν.Δ. τα «πρώτα» 10.000 ευρώ εισοδήματος θα φορολογούνται με 9%, τα «επόμενα» 10.000 ευρώ (μέχρι τις 20.000 ευρώ) θα φορολογούνται με 22% κ.ο.κ.

Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τα «πρώτα» 20.000 ευρώ θα φορολογούνται με 20%, αντί για 22% που ισχύει σήμερα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η πρόταση της Ν.Δ. συνεπάγεται μεγαλύτερη ελάφρυνση φόρου, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν ως έχουν όλα τα υπόλοιπα -και κυρίως οι εκπτώσεις φόρου που σήμερα κυμαίνονται στα επίπεδα των 1.950 - 2.100 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Εάν, όμως οι εκπτώσεις φόρου αναπροσαρμοστούν, τότε δεν αποκλείεται να μετριάσουν το αποτέλεσμα της ελάφρυνσης.  Αυτό, βέβαια, θα φανεί μόνο εάν και όταν ανακοινωθεί το σύνολο των παρεμβάσεων.

Εάν, πάντως, εφαρμοστεί το σχέδιο της Ν.Δ. για εισαγωγή ενός νέου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 9% για το εισόδημα έως 10.000 ευρώ και οι εκπτώσεις φόρου διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα των 1.950 - 2.100 ευρώ, αυτό θα ισοδυναμεί με αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 14.500 ευρώ.

Κλείσιμο
Από την άλλη πλευρά, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ελάχιστου συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων σε 20% (από 22% που είναι σήμερα) ισοδυναμεί με αύξηση των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος των στα 9.500 - 10.500 ευρώ (από τα επίπεδα των 8.636 - 9.545 ευρώ που είναι σήμερα).

Διαβάστε περισσότερα με αναλυτικά παραδείγματα ΕΔΩ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης