Επικουρικές: Παράνομες και άκυρες οι μειώσεις σε 350.000 συντάξεις;

syntaksiouxoi-epikourikes-ena

Δεν τους «έβγαιναν» τα ποσά που είχαν υποσχεθεί στην τρόικα και άλλαξαν την διαδικασία αυθαιρέτως και στα κρυφά, σύμφωνα με δημοσίευμα - Αναληθές το δημοσίευμα, λέει το υπουργείο Εργασίας

Παράνομες και άκυρες είναι οι μειώσεις ως και 55% που έγιναν τον Ιούνιο του 2016 σε 350.000 επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Αυτό γιατί δεν εφαρμόστηκε για τον υπολογισμό της περικοπής ο τύπος που προέβλεπε η σχετική υπουργική απόφαση αλλά ένας άλλος μαθηματικός τύπος, χειρότερος, που αποφασίστηκε αφότου εκδόθηκε η απόφαση αυτή. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο νέος αυτός τύπος αποφασίστηκε σε κλειστή σύσκεψη της 29/6/2016, στο υπουργείο Εργασίας, ενώ η απόφαση είχε βγει από τις 7/6/2016.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την αλλαγή γιατί δεν «έβγαινε» το συνολικό ποσό των περικοπών που είχε υποσχεθεί στην τρόικα, κι έτσι αποφασίστηκε αυτό να αλλάξει στα κρυφά!

Εξάλλου, τίθεται θέμα παράνομων μειώσεων όχι μόνο για τις επικουρικές 350.000 συνταξιούχων που είχαν κούρεμα με τον νόμο Κατρούγκαλπου ως και 55%, αλλά και για άλλους 800.000 συνταξιούχους που είχαν επανυπολογισμό και μικρότερη επικουρική, αλλά προς το παρόν η μείωση δεν εφαρμόζεται καθώς τους καταβάλλεται προσωπική διαφορά. Και οι επικουρικές των 350.000 συνταξιούχων που είχαν μείωση αλλά και των 800.000 που έχουν μικρότερη επικουρική αλλά γλιτώνουν τις μειώσεις λόγω προσωπικής διαφοράς, επανυπολογίστηκαν με μαθηματικό τύπο που δεν προβλέπει η υπουργική απόφαση.

Η αποκάλυψη έρχεται με ντοκουμέντο-βόμβα που εξασφάλισε και φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής με τους πραγματικούς συντελεστές που χρησιμοποιήθηκαν για το τσεκούρωμα των επικουρικών οι οποίοι είναι δυσμενέστεροι από αυτούς που θα προέκυπταν αν εφαρμοζόταν κατά γράμμα ο νόμος και η απόφαση για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων!

Το εσωτερικό έγγραφο που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» λέει στο σημείο 2 των παρατηρήσεων ότι «Ο υπολογισμός έγινε με βάση τον λόγο ΑRN/AR0, όπως συζητήθηκε στην από 29/6/2016 συζήτηση που έγινε στο υπουργείο, και όχι με τον υπολογισμό του AR0=AR*(1-e%)».

Στο έγγραφο ομολογείται ότι οι μειώσεις των επικουρικών δεν έγιναν με τον μαθηματικό τύπο που προέβλεπε η υπουργική απόφαση της 7ης Ιουνίου 2016, αλλά με άλλον τρόπο, που «συζητήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας στις 29/6/2016»!

Για τον λόγο αυτόν οι επικουρικές μειώθηκαν σε ποσοστά ως 55% από τον Ιούνιο του 2016.

Πώς γίνεται να εφαρμόζεται κάτι άλλο από αυτό που λέει η υπουργική απόφαση και μάλιστα από το ίδιο το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑΕΠ; Πώς γίνεται να αλλάζουν οι παράμετροι του επανυπολογισμού των επικουρικών και τελικά αυτές οι αλλαγές να μην περνούν ως τροποποιήσεις στην αρχική υπουργική απόφαση; Οι ερωτήσεις είναι πολλές και επιβάλλεται να απαντηθούν από τη στιγμή που άλλα έλεγε ο νόμος και η απόφαση και άλλα τελικώς έγιναν, δηλαδή έγιναν μεγαλύτερες περικοπές που καθίστανται άκυρες γιατί δεν έχουν αντίκρισμα σε όσα λέει ο νόμος!

Στο γιατί τελικά επιλέχθηκε άλλος τρόπος επανυπολογισμού από αυτόν που έλεγε η υπουργική απόφαση, η απάντηση είναι καθαρή: Εγινε γιατί κατόπιν εορτής είδαν στο υπουργείο Εργασίας και στο ΕΤΕΑΕΠ ότι αν εφαρμοζόταν ο νόμος και η απόφαση, δεν θα έβγαιναν τα χρήματα των περικοπών που είχαν δεσμευτεί στην τρόικα. Το ποσό εξοικονόμησης από τις μειώσεις επικουρικών το υπολόγιζαν σε περίπου 180 εκατ. ευρώ ετησίως σε μόνιμη βάση από τον Ιούνιο του 2016 και διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι δεν το έπιαναν αν ακολουθούσαν τον μαθηματικό τύπο της υπουργικής απόφασης της 7ης Ιουνίου, οπότε αποφάσισαν, σε σύσκεψη στις 29 Ιουνίου, να εφαρμόσουν εν κρυπτώ άλλον μαθηματικό τύπο που έβγαζε τις περικοπές των 180 εκατ. ευρώ!

Με το κόλπο αυτό, δηλαδή με παράνομη εφαρμογή ενός μαθηματικού τύπου που δεν τον προβλέπει ούτε νόμος ούτε υπουργική απόφαση, οι επιπλέον μειώσεις που έγιναν στις επικουρικές και χρεώθηκαν άδικα σε περίπου 350.000 συνταξιούχους, φτάνουν και στα 200 ευρώ τον μήνα για όσους είχαν επικουρικές άνω των 400 ευρώ! Με δυο λόγια, αν εφαρμοζόταν κατά γράμμα ο μαθηματικός τύπος έτσι όπως περιγραφόταν στον νόμο Κατρούγκαλου και στη μετέπειτα υπουργική απόφαση (της 7ης Ιουνίου 2016), τότε οι περικοπές θα ήταν ως 30%-32% και όχι ως 55%, δηλαδή μικρότερες σχεδόν κατά 23%. Δεν εφαρμόστηκε όμως η απόφαση, αλλά μεθόδευσαν μεγαλύτερες μειώσεις, δηλαδή προέβησαν σε παράνομες μειώσεις!


Αναληθές το δημοσίευμα, λέει το υπουργείο Εργασίας

"Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" αναφορικά με δήθεν λάθος υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων είναι απολύτως αναληθές. Ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων υλοποιήθηκε όπως ακριβώς ορίζει ο ν. 4387/16" αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

"Υπενθυμίζουμε ότι με τον ν.4387/16 η κυβέρνηση πέτυχε την προστασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των επικουρικών συντάξεων καθώς με το άρθρο 96 προστατεύτηκαν απολύτως όλες οι επικουρικές συντάξεις για τις περιπτώσεις που το άθροισμα κύριας και επικουρικής δεν ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.

Παράλληλα, με τον επανυπολογισμό καταφέραμε να αποφύγουμε μια ακόμα οριζόντια μείωση, όπως είχε ήδη ψηφιστεί από τη ΝΔ, μέσω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος" προσθέτει το Υπουργείο στην απάντησή του σημειώνοντας, στη συνέχεια "συγκεκριμένα, αν είχε εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, μόνο για τη περίοδο 2014 - 2016 η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα ήταν της τάξης του 40% για 1,25 εκατ. δικαιούχους".

"Η σημερινή κυβέρνηση εξασφάλισε τα επίπεδα των επικουρικών συντάξεων, τη βιωσιμότητα της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης και την πλεονασματική λειτουργία του ΕΤΕΑΕΠ.

Αντιθέτως, είναι η πρόταση της ΝΔ για την επικουρική ασφάλιση η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία τρύπας 55 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία και άρα σε νέες μειώσεις επικουρικών συντάξεων για όλους.

Κατανοούμε απόλυτα την απογοήτευση αυτών που τόσους μήνες είχαν ποντάρει στην κατάρρευση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Δυστυχώς για αυτούς και ευτυχώς για τους ασφαλισμένους, η χώρα πλέον έχει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει και θα υπερασπιστεί" καταλήγει η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Γιάννης

Εγώ θα κάνω μια παρατήρηση που μάλλον ξεφεύγει από τους δημοσιογράφους, τους δικηγόρους και τους σχολιαστές του νόμου Κατρούγκαλου. Πιστεύω πως όχι από τους δικαστές του Συμβουλίου Επικρατείας.Στις επικουρικές ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει και τον επαναϋπολογισμό των επικουρικών με μια όμως ουσιώδη παράμετρο: καμιά επικουρική μετά τον επαναϋπολογισμό δεν θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που κσταβαλλόταν πριν τον επαναϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει πως σε όσους βγαίνουν υψηλότερες επικουρικές μετά τον επαναϋπολογισμό δεν ισχύουν αυτές αλλά ισχύουν οι περικοπείσες των προηγούμενων νόμων. Επομένως στις περιπτώσεις αυτές ο νόμος Κατρούγκαλου στηρίζεται στις περικοπές που επέβαλαν οι προηγούμενοι νόμοι οι οποίοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί. Άρα σε αυτό το σημείο ο νόμος Κατρούγκαλου παραμένει αντισυνταγματικός. Να δούμε οι φωστήρες της δικαιοσύνης τί θα αποφασίσουν τελικά. Αν και μετά την τακτοποίηση των δικών τους μισθολογικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων αμφιβάλλω άν θα σταθούν σε αυτό το θέμα αφού δεν τους αφορά.

Μίκης

Τι είναι αυτά που γράφεις? Ο Τσίπρας χρησιμοποίησε εδω τη λογική Προκρούστη, πήρε ακριβώς όσα ήθελε πάνω απο νόμους, ηθική και σεβασμό στους απόμαχους. Έκανε ακριβώς τα ίδια αυθαίρετα που έκαναν και κάνουν όλοι οι αριστεροί δικτάτορες απο τον Στάλιν, έως τους Κιμ και Μαδούρο. Αέρα, να ξεβρωμίσει η χώρα!

Δημητράκης

Ποιός μαθηματικός τύπος και ''κολοκύθια με την αρίγανη'' που έλεγε ένας παλιός μου καθηγητής στο γυμνάσιο...Υπάρχει μαθηματικός τύπος που ''συμπτωματικά'' κόβει ΑΚΡΙΒΩΣ το 50% της επικουρικής;Η δική μου αυτό έπαθε και την πλήρωνα επί 37 έτη...Είδαν τι έλειπε και έκοψαν με την μέθοδο ''τρείς το λάδι,τρείς το ξύδι,πέτα τα μισά στην θάλασσα''... Την πλήρωσαν δε αυτοί που είχαν περισσότερα χρόνια και είχαν πληρώσει περισσότερα...Καθαρή,αισχρή ληστεία που δεν καταπίνεται με τίποτα...Και το χειρότερο,συνεχίζεται αδιάκοπα μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει...Τι να μας πείτε τώρα όλοι οι πολιτικάντηδες...Δεν πείθετε με τίποτα...

Πολύ σωστα τα λεει το υπουργειο

Αλλά η γαλαζια προπαγανδα καλά κρατεί. Εδώ όλη την προηγούμενη εβδομάδα επέμεναν οτι "ψηφίζεται η μείωση του αφορολόγητου" ενώ ψηφιζόταν η ΜΗ μείωσή του! Ευτυχώς έχουμε ακόμη 20 μερες μεχρι τις εκλογές, χρόνος αρκετός για να "σφίξουν τα γάλατα"!

Πειραιώτης μαουνιέρης.

...τι λες βρε ηλίθιε;Το νόμο τον έχει ψηφίσει ο συριζας και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ είχαν καταθέσει προτάσεις να έλθει άλλος νόμος που να ακυρώνει τον προηγούμενο. Ουστ μόμολο που νομίζεις ότι τρώμε σανό εδώ πέρα.

Βάνα

Συνταξιούχοι, ούτε μια ψήφο στον πολιτικό απατεώνα Αλέξη Τσίπρα.

iakovos

Δίχως ίχνος ντροπής το υπουργείο λέει είναι αναληθές το δημοσίευμα δεν μας εξηγεί πως καποιος με 35 χρόνια δουλειας και στης ανώτερες ασφαλιστικές κλάσης έχει πολύ μικρότερη σύνταξη επικουρική από κάποιον άλλον με το μισό μισθό και πως επικουρική των 650 ευρώ έγινε 145 ας αφήσουν τα κόλπα και να αναρτήσουν τα εκκαθαριστικά του 2019 η ανεπάγγελτη πολιτική.

Οι κλέφτες του Τσίπρα έδρασαν

Οι απατεώνες του Αλέξη Τσίπρα, αφαίρεσαν με ριφιφί τα χρήματα των συνταξιούχων, δεν έλαβαν υπόψη τους κανένα νόμο, καμία υπουργική απόφαση και λειτούργησαν παράνομα. Οδηγός τους οι προφορικές εντολές Τσίπρας που όριζε το πόσο που επρεπε να βουτήξουν απο τους συνταξιούχους. Αποτέλεσμα, λήστεψαν όλες τις επικουρικές συντάξεις κάνοντας τις αντίδωρο. Όσοι δε πλήρωσαν τα πολλά, αυτοί είχαν και το μεγάλο τσεκούρωμα. Κατά τα λοιπά ο Τσίπρας μοίραζε λεφτά σε όλους τους λαθροεισβολείς που συνέρρευσαν στη χώρα, όπως και στους τεμπέληδες και τους φοροφυγάδες. Να ξεκουμπιστεί ο κερατάς πολιτικός, αλλά να πάνε φυλακή οι κρατικοί λειτουργοί που έκαναν την παρανομία.

Δημητράκης

Ενώ εσείς μας έχετε ταράξει στην ειλικρίνεια...Γιατί ρε ερίφηδες σταματήσατε την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών;Προφανώς για να μη δούμε την σφαγή του ''επανυπολογισμού'' και αντιδράσουμε με ένδικα μέσα...Τον έχετε όμως κρυφό στα συρτάρια και έτοιμο ανά πάσα στιγμή να τον εφαρμόσετε,ανάλογα με τις περιστάσεις...Σας πήραμε πλέον είδηση...

Λεπετε

Ποτε θα αναρτηθουν τα εκκαθαριστικα του 2019 στον εφκα ? τοτε θα καταλαβετε το κοψιμο που εχει πεσει

Los Bomboneros

Το Υπουργείο Εργασίας θεωρεί αναληθές το δημοσίευμα...Μόνο εκείνο λέει "αλήθεια" δλδ πάντα...Μάλιστα...Τότε αναληθές θα είναι ότι κρατούν όμηρους 300.000 συνταξιούχους με το να μην τους δίνουν σύνταξη, συν ότι εξαφάνισαν 120.000 αιτήσεις τελευταία...

συνταξη

Δεν καταχωρουν ηλεκτρονικα ενστασεις και δικαιολογητικα που αποστέλλονται ταχυδρομικως παρα μονο με οχληση τα παρακρατουν στο γραφειο τους. Ακολουθούν προφορικες εντολες για καθυστερηση επεξεργασίας αιτήσεων .

Αλλα...

..παρόλα αυτά κανέναs μά κανέναs δέν λέει κάτι γιά τό αυτονόητα λογικό,ενώ γιά αλλα λύνεται η γλώσσα από ολουs.Οπωs επίσηs γιά τούs συνεπείs.Υ.Γ Ο καθέναs γνωρίζει τά ασφαλιστικά του χρόνια, πόσο περικόπηκε η επικουρική του καί πόσο ειναι τώρα οπωs γνωρίζει καί γιά τόν συγγενή του τα ασφαλιστικά του χρόνια καί πόσο λαμβάνει επικουρική καί εάν υπήρξε αναλόγου ευρουs περικοπή(ονταs στό ιδιο ταμείο)!!!!!!!!.τί νά λέμε τώρα.ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης