ΙΟΒΕ: Το 65% των Ελλήνων μόλις τα βγάζει πέρα

crisis_ar

Στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου 7μήνου έφθασε τον Απρίλιο το ποσοστό των πολιτών που καλύπτουν οριακά τις ανάγκες τους - Το 87% των καταναλωτών αδυνατεί να αποταμιεύσει και το 42% προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το επόμενο 12μηνο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 μηνών έφθασε τον Απρίλιο το ποσοστό των Ελλήνων που «μόλις τα βγάζουν πέρα», όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η αναλογία των πολιτών που οριακά καλύπτουν τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες τους ανήλθε στο 65% (δηλαδή, σχεδόν 2 στους 3), σημειώνοντας άλμα τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον Μάρτιο και αποδεικνύοντας ότι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για βελτίωση της οικονομίας και της κατάστασης των νοικοκυριών είναι εντελώς αβάσιμοι. Ίδιου εύρους άλμα σημείωσε τον Απρίλιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό των νοικοκυριών που αδυνατούν να αποταμιεύσουν, φθάνοντας το 87%.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 καταναλωτών, αρκετά πιθανή θεωρεί την αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες μόνο το 11% των ερωτηθέντων και πολύ πιθανή το 1%. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ ήταν τον Απρίλιο 14% του συνόλου (από 16% τον Μάρτιο), ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» φθάνουν το 9% (από 11% τον προηγούμενο μήνα). Επιπλέον, από το 65% των ερωτηθέντων που ανέφερε ότι τα βγάζει πέρα μετά βίας, το 11% (από 9% τον Μάρτιο) έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του. Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε σημαντικά τον Απρίλιο στις -71,2 μονάδες, έναντι -67,5 μονάδων ένα μήνα νωρίτερα.

Το 42% των νοικοκυριών τον Απρίλιο (έναντι 44% τον Μάρτιο) περίμενε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής του το προσεχές 12μηνο και μόλις 10% (από 11% τον Μάρτιο) προέβλεπε μικρή βελτίωση.

Ισχνή μειοψηφία παραμένουν οι καταναλωτές που δηλώνουν πρόθεση για λίγο περισσότερες μείζονες αγορές (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.): αντιστοιχούν μόλις στο 6% του συνόλου. Η πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 38%, δηλώνει ότι οι προοπτικές για μείζονες αγορές είναι πολύ λιγότερες, το 41% σχεδόν αμετάβλητες και το 14% λίγο λιγότερες.

Στην έρευνα του Απριλίου το ΙΟΒΕ εξέτασε (όπως κάνει σε τριμηνιαία βάση) τρία επιπρόσθετα ζητήματα που εξειδικεύουν την πρόθεση για μείζονες αγορές:

- Το 94,5% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο το προσεχές 12μηνο, έναντι ποσοστού 92,3% τον Ιανουάριο.

- Μόλις το 2,8% των νοικοκυριών δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ή κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι ενισχυμένο σε σύγκριση με το 0,9% του Ιανουαρίου.

- Στο 10,6% διευρύνθηκε τον Απρίλιο, από 9,5% τον Ιανουάριο, το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν ότι είναι αρκετά ή πολύ πιθανό να πραγματοποιήσουν σημαντικές δαπάνες βελτίωσης/ανανέωσης της κατοικίας τους το προσεχές 12μηνο.

Βάσει της έρευνας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανέκαμψε εκ νέου τον Απρίλιο, αλλά σε μικρό βαθμό: διαμορφώθηκε στις -30,9 μονάδες, από -31,6 μονάδες τον Μάρτιο. «Η ενίσχυση υποστηρίζεται από όλους τους δείκτες οι οποίοι διαμορφώνουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη, εκτός των εκτιμήσεων των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες, οι οποίες ουσιαστικά δεν μεταβλήθηκαν», παρατηρούν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ και προσθέτουν: «Ευρύτερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρουσιάζει μικρή διακύμανση στο πρόσφατο τρίμηνο ελαφρώς χαμηλότερα των -30 μονάδων, κατόπιν της συνεχούς αύξησής του επί 7 μήνες. Αυτή η σταθεροποιητική τάση αναδεικνύει ότι η τονωτική επίδραση του εκλογικού κύκλου έχει ολοκληρωθεί. Ο δείκτης συντηρεί την ενίσχυση που κατέγραψε έως τον Ιανουάριο από άλλες εξελίξεις, όπως π.χ. η έκδοση 10ετούς ομολόγου τον Μάρτιο και προσφάτως, η μερική πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δημοσίου χρέους στο ΔΝΤ, η οποία αποτυπώνεται στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας».

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τον Απρίλιο:

- Βελτιώθηκαν οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση περιμένει το 46% (ποσοστό σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το 45% του Μαρτίου), αλλά το ποσοστό εκείνων που αναμένουν σταθερότητα αυξήθηκε στο 27%, έναντι 18% τον Μάρτιο.

- Το 45% των ερωτηθέντων προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας. Μικρή μείωση της ανεργίας προβλέπει το 22%. Και τα δύο ποσοστά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

- Συνεχίστηκε η ανησυχία των νοικοκυριών για την αύξηση του πληθωρισμού. Άνοδο τιμών, με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό, προβλέπει το 38% (έναντι 39% τον Μάρτιο), ενώ σταθερότητα προβλέπει το 35% (από 37% τον Μάρτιο).

Παρά την ανάκαμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι Έλληνες καταναλωτές είναι για άλλον ένα μήνα οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Τουλάχιστον, η απόσταση που τους χωρίζει από τους υπόλοιπους πεσιμιστές μειώθηκε. Την πεντάδα των απαισιόδοξων συμπληρώνουν οι Βούλγαροι (-26,2 μονάδες τον Απρίλιο από -25,4 τον Μάρτιο), οι Ιταλοί (-13,4 από -13,1), οι Ρουμάνοι (-12,6 από -13,7) και οι Γάλλοι (-11,1 από -10,8). Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις -7,7 μονάδες τον Απρίλιο (από -7,1 τον προηγούμενο μήνα) και σε επίπεδο ευρωζώνης μειώθηκε στις -7,9 (από -7,2). Ανοδική τάση σημειώθηκε σε 11 χώρες, ενώ θετικό πρόσημο διατηρούν 6 κράτη της Ε.Ε.: η Τσεχία, η Δανία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία και η Φινλανδία. Όπως διευκρινίζει το ΙΟΒΕ, η αλλαγή της σύνθεσης του δείκτη είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες χώρες που είχαν σταθερά θετικό πρόσημο τα τελευταία χρόνια, όπως η Σουηδία, να έχουν πλέον αρνητικό πρόσημο και το αντίστροφο.


ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ «ΜΟΛΙΣ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΕΡΑ» ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 7ΜΗΝΟ

Απρίλιος 2019: 65%

Μάρτιος 2019: 62%

Φεβρουάριος 2019: 63%

Ιανουάριος 2019: 64%

Δεκέμβριος 2018: 60%

Νοέμβριος 2018: 57%

Οκτώβριος 2018: 62%

Πηγή: Μηνιαίες Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Los Bomboneros

Δεν πειράζει, μια πολύ πολύ μικρή μειοψηφία ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (γύφτοι, αλλοδαποί κτλ), τα βγάζει πέρα μια χαρά στο ακέραιο. Επιδόματα, απαλλαγές, πλήρης φοροδιαφυγή συνειδητά κιόλας, ανομία, ατιμωρησία, παραβατική συμπεριφορά. Αυτή είναι η Ελλάδα που ονειρεύονται να χτίσουν. Να πληρώνουν τα κορόιδα και να κόβονται μισθοί και συντάξεις, για να έρχεται η μειοψηφία να τα αρπάζει και να κλέβει κυριολεκτικά τον φορολογούμενο και μέσα στο σπίτι του κιόλας. Αυτοί είναι άλλωστε και οι ψηφοφόροι τους, τέτοιους θέλουν, όχι Έλληνες.

Ψήφος στο Συριζα για να φτάσει στο 99% το ποσοστο

Ψήφος στον Αλέξη Τσιπρα ώστε να ολοκληρώσει το έργο του και το 99% των Ελλήνων να είναι στο όριο της φτώχειας όπως στην Βενεζουελα του φίλου του Μαδούρο.

Θελεστα και παθεστα

TO 65% ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΨΗΦΙΖΕ...

Καταδικασμένη χώρα...

Με τον μέσο μισθό στα 160 ευρώ/μήνα, την πραγματική ανεργία στο 55%, συντάξεις πείνας και ποσοστά ακραίας φτώχειας στα ύψη, απορώ πως δεν συμφώνησε το 100% των ερωτηθέντων με αυτή την πρόταση... Και φυσικά όσοι ελπίζουν πως η οποιαδήποτε έκβαση των εκλογών θα φέρει κάποια θετικά αποτελέσματα, πλανώνται πλάνην οικτράν...

r

Και οι καφετέριες ακόμα γεμάτες. Έλληνα φτες εσύ όχι άλλος.

Σταχάνοφ

Είσαι βλάκας; Τι είδους επιχείρημα είναι αυτό; Κι' εγώ το περασμένο Σάββατο πήγα στην καφετέρια με 3 φίλους, πήραμε ο καθένας από 2 καφέδες και μείναμε εκεί 4 ώρες. Σε 4 ώρες ξόδεψα 7 Ευρώ, για μία «έξοδο» που έχω την εβδομάδα. Αν περνούσες από' κει, θα μας έβλεπες, και θα έλεγες μέσα απ' τα δόντια «εδώ ο κόσμος καίγεται κι' αυτοί πίνουν καφέδες». Αυτό που ίσως αγνοείς, όμως, είναι πως με τα έξοδα που έχω (ενοίκιο, φόροι, παιδί, υλικά για μαγείρεμα, έξοδα μετακίνησης για τη δουλειά μου, επιδιορθώσεις ρούχων -γιατί καινούργια έχω να πάρω εδώ και 6 χρόνια-, λογαριασμοί, κλπ), μπορώ να ξοδέψω μόνο 40 ευρώ σε «εξόδους» κάθε μήνα (το βάζω σε εισαγωγικά, γιατί στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι έξοδος, είναι μια μιζέρια) και άλλα 5 ευρώ στο Netflix, που μοιραζόμαστε κωδικό με τη γυναίκα μου. Και δεν είμαι μόνο εγώ. Πάνω απ' το 50% των Ελλήνων ζούμε έτσι. Αν αυτά τα έξοδα σου φαίνονται σπατάλη, πρέπει είτε να μην ξοδεύεις απολύτως τίποτα, είτε να ξοδεύεις τα ίδια και περισσότερα αλλά να μην δέχεσαι πως και οι άλλοι έχουν δικαίωμα να βγουν έστω μια φορά την εβδομάδα (αν ισχύει το δεύτερο, τότε είσαι μεγαλύτερος μ_λ_κ_ς κι' απ' τους Τροϊκανούς).

Τροικανός

Να μην βλέπεις netflix, δεν είναι απαραίτητο για την επιβίωσή σου, ούτε η σαββατιάτικη έξοδος. Βασικά να μην πίνεις όυτε καφέ γενικά, σταμάτα το κάπνισμα/ποτό αν καπνίζεις ή πίνεις, τα έξοδα μετακίνησης μπορείς να τα ελαχιστοποιήσεις χρησιμοποιόντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τους λογαριασμούς μπορείς να τους μειώσεις στο ελάχιστο διακόπτωντας την χρήση internet, τηλεόρασης, υπολογιστή, άλλωστε υπάρχουν δωρεάν τρόποι ψυχαγωγίας όπως ένα καλό βιβλίο, η ένα περίπατο με την γυναίκα και το παιδί σου.

Πολύ σωστά.

Λες και δεν υπάρχουν φτωχοί σε χώρες του πλούσιου βορά. Λες και η φτώχεια θέλει καλοπέραση. Λες και το πηγαινε έλα εβδομαδιαία ή συχνά στο καφενείο είναι δικάιωμα. Στο μεταξύ οι δρόμοι γεμάτοι απο αυτοκίνητα (ομολογουμένως παληά, αλλά και τα παληά είναι μεγάλο έξοδο). Ενας βλάκας πολιτικός μίλησε για ανθρωπιστική κρίση και βλάκες πολίτες τον χειροκρότησαν. Τα ψέματα που χαιδεύουν το ναρκισισμό σας γίνονται αλήθειες. Λες και ο έλληνας έχει δικαίωμα στο πλούτο. Λες και ο υποτιθέμενος φρωχός βόρειος ευρωπαίος έχει για να βγαίνει κάθε σ/κύριακο για σουλάτσο και έξοδα. Και κάτι άλλο. Αυτά που λενε τα ΜΜΕ για κάτω απο το όριο της φτώχειας, μάθετε πρώτα πως βγαίνουν αυτά τα στατιστικά στοιχεία. Ενας μέσος όρος είναι, δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι υποφέρουν πραγματική φτώχεια.

Αχ συμφωνεί...

Και το ίντερνετ πολυτέλεια είναι! Κοψτο να ησυχάσουμε οι υπόλοιποι

...

τα εχουμε πει χιλιάδες φορές, δημόσιους υπαλλήλους βλέπεις και τους άνετους χαρτζηλικωμένους απογόνους τους. Αν δεν μπορείτε ούτε αυτό να καταλάβετε οι συριζαίοι...

βρε αει στο διαολο πρωι πρωι

ναι ναι....δεν σας φτανουνε για σουιτες στη Μυκονο, για παρτυ και δεξιώσεις στα κτηματα, για ακριβα αμαξια κτλ κτλ θα σας κλαψουνε οι Βουλγάρες και ολο το πρωην ανατολικο μπλοκ με το οποιο μπασταρδευτηκατε

Μήπως φταίνε οι ΚΛΕΦΤΕΣ για αυτό ; Σίγουρα ΔΕΝ φταίνε οι ΨΕΥΤΕΣ !

Οι ΙΟΒΕΔΕΣ του Στουρνάρα πρωταγωνίστησαν στην ΠΤΩΧΕΥΣΗ μας !! Μας κατέστρεψαν, κυριολεκτικά!!!! Και τώρα κάνουν πως μετράνε τους νεκρούς από τις λαθροχειρίες τους, τις ματσακουλιες και τα κόντρα μπάντα τους ... ΛΑΜΟΓΙΑ

@

Οι ΙΟΒΕδες φταίνε για την εκτόξευση του χρέους, για την έλλειψη παραγωγικότητας για το τεράστιο κόστος και τη διαφθορά του δημοσίου;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mario-draghi-pic

Η θητεία του Ντράγκι λήγει τον Οκτώβριο και οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιλέξουν τον διάδοχό του, ενδεχομένως εντός της εβδομάδας - Τις δύσκολες στιγμές που η Ευρωζώνη ήταν έτοιμη να διαλυθεί,  η κεντρική τράπεζα υπό την καθοδήγηση του κ Ντράγκι υπήρξε ο μοναδικός θεσμός που απέτρεψε την καταστροφή, επισημαίνει το δημοσίευμα

hvL

Ασφυκτικός γίνεται ο κλοιός των τραπεζών στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη των ΑΠΕ της ΔΕΗ, εμποδίζοντας την υλοποίηση ενός εναλλακτικού σχεδίου για την διαχείριση της θυγατρικής της.

shopping_ar

Μέχρι σήμερα οι online πωλησεις δεν αποτελούσαν ούτε αποτελούν ακόμα το βασικό κανάλι λιανικής πώλησης τροφίμων, ποτών και άλλων ειδών μπακαλικής ή σούπερ -μάρκετ που προτιμούν οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Αλλωστε, είναι μια πραγματικότητα ότι ακόμη και στις πιό προηγμένες τεχνολογικά χώρες η συνήθεια της επίσκεψης στο σούπερ – μάρκετ είναι κάτι που δεν έχει αλλάξει με τον χρόνο.

family_ar

Ουραγός φαίνεται πως είναι η Ελλάδα σε ότι αφορά τις πολιτικές οι οποίες είναι φιλικές προς την οικογένεια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της UNICEF. Συγκεκριμένα, από τον κατάλογο των 31 χωρών που συνέταξε η UNICEF με τις χώρες που προσφέρουν πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια, η χώρα μας καταλαμβάνει την 30η και προτελευταία θέση.