Αυθαίρετα: Προεκλογική κατάργηση προσαύξησης προστίμων

Αυθαίρετα: Προεκλογική κατάργηση προσαύξησης προστίμων

Καταργείται η προσαύξηση του ειδικού προστίμου υπαγωγής αυθαιρέτων – Οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν το ενιαίο ειδικό πρόστιμο χωρίς επιπλέον επιβάρυνση 10% ή 20%

afathe
Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για τη δεύτερη φάση υπαγωγής αυθαιρέτων με μείωση κατά 10% του ειδικού προστίμου, στο πλαίσιο του νόμου 4495/2017.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν θα δώσει άλλη παράταση. Ωστόσο, με προεκλογικό άρωμα, καταργείται η προσαύξηση στα πρόστιμα έως τη λήξη της προθεσμίας υπαγωγής (9 Νοεμβρίου 2019) που προβλέπει ο νόμος.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν έως τις 9 Νοεμβρίου, οπότε και παύει η ισχύς των ευνοϊκών διατάξεων με πολλές δόσεις και χαμηλά πρόστιμα, να μπουν χωρίς το πρόστιμο του 10% μέχρι τέλος Οκτωβρίου και του 20% που θα αυξανόταν κατά την τελευταία εβδομάδα της λήξης του νόμου.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν το ενιαίο ειδικό πρόστιμο χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Η κατάργηση της προσαύξησης θα ενταχθεί σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Μετά τις 9 Νοεμβρίου που λήγει ο νόμος,όσοι δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια θα έρθουν αντιμέτωποι με τους ελεγκτές δόμησης και θα ακολουθήσουν κατεδαφίσεις.

Κλείσιμο
Σε ποιες περιπτώσεις ισχύουν οι μειώσεις προστίμων

1) ΑΜΕΑ που καταβάλλουν το 15%-20% του προστίμου ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας τους και το εισόδημα
2) παλινοστούντες ομογενείς που καταβάλλουν το 20% του προστίμου και πολύτεκνους που καταβάλλουν το 20% με 50%, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και το εισόδημα (τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ καταβάλλουν το 30% του προστίμου – πολύτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ή οικογενειακό έως 80.000 καταβάλλουν το 20% του ειδικού προστίμου).

Την ίδια ώρα, διευρύνονται τα κοινωνικά κριτήρια, καθώς οι μακροχρόνια άνεργοι καταβάλλουν το 30% του προστίμου, ενώ δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης θα καταβάλλουν το 20% του προστίμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης