Το ΔΝΤ αποδοκιμάζει το προεκλογικό πακέτο Τσίπρα

ntolmann_arthroos1

Ανησυχούμε για τη μείωση του ΦΠΑ, να μην ακυρωθεί η μείωση του αφορολογήτου, αποδοκιμάζουμε τη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις διεμήνυσε ο επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν - Προειδοποίησε ότι οι δικαστικές αποφάσεις μπορεί να έχουν δημοσιονομικό κόστος έως 9 δισ. ευρώ

Την έντονη αντίθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ο επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν, μιλώντας στο 3ο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ο κ. Ντόλμαν τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και στη στήριξη των αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων, και όχι σε βραχυπρόθεσμα δημοφιλή μέτρα, ενώ αποδοκίμασε την ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, τις μειώσεις ΦΠΑ και τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθούν οι πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, κάτι που, όπως είπε, θα γινόταν μέσω του δημοσιονομικού χώρου τον οποίο θα δημιουργούσε η μείωση του αφορολογήτου ορίου. Καυτηρίασε ακόμα τις πολύ χαμηλές επενδύσεις της χώρας στις επενδύσεις και την απουσία προληπτικού σχεδιασμού για τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες επισήμανε ότι μπορεί να έχουν δημοσιονομικό κόστος έως 9 δισ. ευρώ.

«Η εικόνα για το πού βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα είναι ανάμεικτη. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, αλλά αυτή η ανάκαμψη είναι απαράδεκτα μικρή για μια χώρα που βγαίνει από τεράστια πτώση εισοδήματος», σχολίασε ο κ. Ντόλμαν και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό έγινε με κόστος για την ανάπτυξη και υποεκτέλεση επενδύσεων. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει ο πιο αδύναμος στην ευρωζώνη, λόγω του πολύ υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αγορές δείχνουν να συμφωνούν με αυτήν τη μεικτή εικόνα στην Ελλάδα, ανησυχώντας για το γεγονός ότι η χώρα είναι ουραγός της ευρωζώνης. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων, που αντανακλούν τον κίνδυνο της χώρας (country risk), παραμένουν τα υψηλότερα στην ευρωζώνη και τα δημογραφικά στοιχεία είναι αντίξοα, καθώς ο πληθυσμός γερνάει, την ώρα που 470.000 νέοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα στα χρόνια της κρίσης».

Εστιάζοντας στην ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, ο υψηλόβαθμος τεχνοκράτης του ΔΝΤ δήλωσε: «Οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλοί, οι κοινωνικές δαπάνες και οι επενδύσεις πολύ χαμηλές. Η Ελλάδα πρέπει να απελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο. Για να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος, η Ελλάδα μπορεί να κάνει περισσότερα και να διευρύνει τη φορολογική βάση. Δυστυχώς, οι πρόσφατες ανακοινώσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ακυρώνοντας τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2020 και εξαιρώντας μεγάλο μέρος των φορολογουμένων από τον φόρο ειοσδήματος. Επίσης, η δημιουργία νέων εξαιρέσεων στον ΦΠΑ (με τις μειώσεις που εξαγγέλθηκαν) δημιουργεί ανησυχία. Κατά τη γνώμη μας, προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η μείωση άμεσων φόρων τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για επιχειρήσεις, καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».

Ο κ. Ντόλμαν υποστήριξε επίσης ότι η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων βάζει σε κίνδυνο τη φορολογική συμμόρφωση και συνεχίζει το κακό προηγούμενο των 50 διαφορετικών ρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν από το 1997 έως το 2015, επηρεάζοντας αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, επανέλαβε τις συστάσεις του Ταμείου να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη συμβολή της κυβέρνησης και όλων των εμπλεκομένων, ενώ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της δημιουργίας προληπτικών κεφαλαιακών μαξιλαριών.

Επιπλέον, ο κ. Ντόλμαν εκτίμησε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, σχολιάζοντας ότι «λίγα επιτεύχθηκαν στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», και τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει μεγάλη ανολοκλήρωτη μεταρρυθμιστική ατζέντα», ενώ απαιτείται να κάνει «περαιτέρω βήματα για να ενισχύσει τις κοινωνικές δαπάνες και για την πρόληψη μελλοντικών σοκ».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε, πάντως, ότι το Ταμείο περιορίζεται σε συμβουλευτικό ρόλο, εκδίδοντας δύο εκθέσεις για την Ελλάδα σε ετήσια βάση, καθώς δεν έχει πλέον πρόγραμμα για τη χώρα μας.

Στο σημερινό συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος επρόκειτο να τοποθετηθεί και ο μόνιμος εκπρόσωπος των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Κρις Άλεν, ο οποίος ωστόσο απουσίασε λόγω ασθενείας.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (26)

nikos ar

....."και τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει μεγάλη ανολοκλήρωτη μεταρρυθμιστική ατζέντα», ενώ απαιτείται να κάνει «περαιτέρω βήματα για να ενισχύσει τις κοινωνικές δαπάνες και για την πρόληψη μελλοντικών σοκ»."... Δηλαδή ,μας περιμένουν και άλλες λοβοτομές..δεν τελειώσαμε ακόμα..καλά είναι!

κα

Ας ενώσει ο ΔΝΤ τη φωνή του με αυτές των Μητσοτάκη και Βέμπερ ώστε να αποτραπεί ο τεράστιος κίνδυνος της χορήγησης της 13ης σύνταξης στα γεροντάκια!

LEO ONE

IN THE WORDS OF ABRAHAM LINCOLN......''A STATESMAN IS HE WHO THINKS IN THE FUTURE GENERATIONS, AND A POLITICIAN IS HE WHO THINKS IN THE UPCOMING ELECTIONS.'' TSIPRA'S FINANCIAL PLAN WAS CRAFTED TO BUY VOTES, WAS NOT PROPERLY THOUGHT OUT TO ADDRESS THE CITIZENS IMMEDIATE NEEDS AND CONCERNS.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Αν εφαρμόσουμε αυτά που προτείνουν οι εγκάθετοι καραγκιόζηδες του ΔΝΤ θα καταντήσουμε Μποτσουάνα μέσα σε μια πενταετία. Οι τύποι έχουν τσακωθεί με την ανάπτυξη και το μόνο που ξέρουν να προτείνουν είναι το ωμό φιλελέ cut cost. Μπράβο στον Τσίπρα που τους γειώνει.

Γιωργος

..ναρκωτικά εεε..

Κούλης

Καλά τα λένε. Επιστήμονες σωστοί, όχι σαν τον Τσακαλώτο. Να βγω πρωθυπουργός να στρώσω τα πράγματα, εφαρμόζοντας τις αναγκαίες πολιτικές.

Μην ανησυχεις...

Πρωτα στις δημοτικες-περιφεριακες και μετα Οκτωμρβη καλη ωρα,θα παρεις την αποκλειση σου! Εσυ βεβαια σαν αριστερος με οικογενεια που μια χαρα ηταν και στον παναθηναϊκο επι Χουντας, μια χαρα θα παρεις την αποδειξη του μερκελισμου σου 4 χρονια! Ο κουλης σας μαρανε, μωρε θα παρετε λεμε τετοιο ποπκορν πικρο...προσδεθειτε για το βολ πλανε!

Νίκος

Το ΔΝΤ θέλει ΦΠΑ στο 30%, μισθούς 200ευρω (πλέον με βάσει τα επισημα στοιχεία το 65% του πληθυσμού αμοίβεται με 220 μεικτά), συντάξεις 250 ευρώ, σύνταξη στα 75 χρόνια κτλ κτλ. Μόνο η ΝΔ και το παλαιό σάπιο σύστημα στηρίζει κάτι τέτοιο. Ένα βήμα πίσω και η Ελλάδα τελείωσε. Τα βόθρο ΜΜΕ αυτό θέλουν.

κοινος νους

για να αποδοκιμαζει το ΔΝΤ και η ΝΔ το προγραμμα,κατι καλο γινεται σε αυτο τον τοπο....

Καλλ

ΚΟΙΝΟΣ ΑΝΟΥΣ......

Jason Klapanaras

Στο διάολο τα πιθήκια του ΔΝΤ. Είχαν προβλέψει ύφεση 5-6% και πήγε 26!!! Κάνανε λάθος και στον "πολλαπλασιαστή", πέσαν έξω μερικές δεκάδες δις μόνο!!! Αφήνουμε έξω προβλέψεις για πλεονάσματα, κλπ. Ιδέα δεν έχουν από ανεπτυγμένες οικονομίες και σκληρό νόμισμα, μόνο από Ζιμπάμπουε και Βενεζουέλα ξέρουνε. Άνετα κινείται δικαστική διαδικασία για αποζημίωση πολλών δις, αλλιώς ποιος θα την κάνει??? Πάντως όχι Τσίπρα και Μητσοτάκη.

ναθαναηλ

δεν καταλαβαινεις οτι την προσκαιρη και δυστυχως αντιαναπτυξιακη ανακουφιση,οπως τη λες, θα τη χρυσοπληρωσουν τα παιδια μας η απλα δε δινεις δεκαρα??? τοσα χρονια που πληρωνουμε τα κερατιατικα των παλιοτερων κι ειλικρινα δε βαλατε μυαλο μερικοι??

ρρ

Εσύ παίρνεις μεγάλη σύνταξη, άλλοι πεθαίνουν... Όσο για τα παιδιά μας αυτά είναι μπούρδες... Υποκρισία. Η οικονομία και η ανάπτυξη της δεν θα εξαρτηθεί από τα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση. Απλώς οι έχοντες θέλουν περισσότερα κέρδη (με μείωση αφορολόγητου άρα και μείωση δικών τους συντελεστών) να τα στείλουν να λιμνάζουν στο εξωτερικό (σε παράδεισους φοροδιαφυγής) μέχρι κάπου κάποτε να τα εεπενδύσουν για μεγαλύτερα κέρδη. Τα παιδιά μας δεν θα χαθουν όπως δεν χάνονται γενικώς οι νέοι που δουλεύουν και μορφώνονται. Πάνε και έξω και βρίσκουν δουλειές. Πάντα πήγαιναν ακόμα και στην περίοδο που διοριζόντουσαν αφειδώς με μέσο στο δημόσιο. Αυτοι οι δημόσιοι υπάλληλοι τώρα περνάνε καλά παρά τις μειώσεις, και πολλοί από αυτούς δεν θέλουν οι φτωχοί συνταξιούχοι του ΙΚΑ (αυτοι που ζουν με 450) να πάρουν το 13 μισθό. Ας πεθάνουν λένε, να ζήσουν καλά τα παιδιά μας. Ας πεθάνουν οι φτωχοί λένε και οι επιχειρηματίες για να κάνουμε κέρδη (να πληρώσουν οι φτωχοι φόρους, και λιγότερα εμείς). Παντού αυτά λένε. Πάντα οι φτωχοί θυσίες. Διαχρονικά στην ιστορία αυτά συνέβαιναν.

Ένα χρεοκοπημένο κράτος δεν μπορεί νάχει

εθνική κυριαρχία. Ας όψετε νδ και πασοκ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης