Κομισιόν για ελληνικές επενδύσεις: Απογοητευτικές οι επιδόσεις

commission_arthroos1

Διατηρεί στο 2,2% την πρόβλεψή της για ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος και μειώνει στο 2,2% από 2,3% την πρόβλεψη για το 2020 - Τι λέει για το αφορολόγητο

Στο 2,2% διατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος, «ψαλιδίζοντας» όμως παράλληλα την πρόβλεψη για το 2020 σε 2,2% από 2,3% που προέβλεπε προ τριμήνου και χτυπώντας «καμπανάκι» για τον δημοσιονομικό κίνδυνο από τις δικαστικές αποφάσεις.  Ταυτοχρόνως, επισημαίνει τις απογοητευτικές επιδόσεις στις επενδύσεις.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η Ελλάδα θα πετύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους το 2019 και το 2020, διότι υπάρχει ακόμα μεγάλο παραγωγικό κενό, προκύπτουν αυξανόμενα οφέλη από την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ενώ τα ανώτατα όρια δαπανών στην υγεία και τις νέες προσλήψεις βοηθούν να κρατηθούν υπό έλεγχο οι δαπάνες.

Επισημαίνεται, όμως, ότι υπάρχουν απογοητευτικές επιδόσεις στις επενδύσεις, οι οποίες αποτέλεσαν μεγάλο «βαρίδι», μεταξύ άλλων, εξαιτίας της μεγάλης υποεκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Η υποεκτέλεση του ΠΔΕ επηρέασε αρνητικά την ανάπτυξη, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς «είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της δημόσιας κατανάλωσης και επομένως του ΑΕΠ». Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι το περυσινό πρωτογενές υπερπλεόνασμα προήλθε και από την υπερσυγκράτηση δαπανών.

Η Κομισιόν εντοπίζει επίσης σημαντικούς πτωτικούς κινδύνους, όπως οι αναμενόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες θα μπορούσαν να ανατρέψουν εν μέρει προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και να αυξήσουν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί επίσης για πρόσθετη πίεση που μπορεί να δημιουργηθεί «από πολιτικές πρωτοβουλίες που επηρεάζουν το κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου».

Σε ό,τι αφορά στη μη μείωση του αφορολογήτου ορίου το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εαρινές προβλέψεις της αφήνει ένα ανοικτό παράθυρο, καθώς εκτιμά ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν τόσο φέτος όσο και την προσεχή χρονιά και επισημαίνει ότι οι προβλέψεις της λαμβάνουν υπόψη την ανακοίνωση ότι δεν θα εφαρμοστεί η φορολογική μεταρρύθμιση του 2020, «η οποία θα συζητηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Ωστόσο, η «φορολογική μεταρρύθμιση» που αναφέρει η Κομισιόν, πέρα από την ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολογήτου ορίου από 1ης-1-2020, περιλαμβάνει και το πακέτο θετικών και αναπτυξιακών φορολογικών μέτρων, που σκοπό είχαν την ανακούφιση της μεσαίας τάξης και των επιχειρήσεων (μείωση φορολογικών συντελεστών, κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ). Επομένως, απομένει να φανεί «στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας» τι θα αποφανθούν οι θεσμοί για τις ελαφρύνσεις αυτές.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις, για τον κρατικό προϋπολογισμό η φετινή χρονιά θα κλείσει με πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (χάρη και στη συμβολή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους), ενώ το 2020 θα καταγραφεί οριακό έλλειμμα 0.1% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 174,9% του ΑΕΠ το 2019 και θα μειωθεί στο 168,9% του ΑΕΠ το 2020.

Η Επιτροπή επιβεβαιώνει την τεράστια «βουτιά» των επενδύσεων πέρυσι, καθώς ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου μειώθηκε κατά 12,2% το 2018, ενώ εκτιμά ότι φέτος θα υπάρξει αύξηση της τάξεως του 10,1% και το 2020 περαιτέρω αύξηση κατά 10,8%. Η Κομισιόν περιμένει επίσης αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 18,2% φέτος και στο 16,8% το 2020 από 19,3% πέρυσι.

Ειδική αναφορά γίνεται στις εαρινές προβλέψεις και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, που, όπως αναφέρεται, έδωσε βραχυπρόθεσμη ώθηση στην ιδιωτική κατανάλωση, αλλά θα προκαλέσει μικρή επιβράδυνση στην αύξηση της απασχόλησης (+1,5% φέτος και +1,3% το 2020) και μικρή αύξηση του πληθωρισμού τόσο το 2019 όσο και το 2020 (προβλέπεται άνοδος του πληθωρισμού κατά 0,8% και τις δύο χρονιές). Το μοναδιαίο κόστος εργασίας στο σύνολο της οικονομίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,6% φέτος και 0,8% το 2020 και, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «αναμένεται να προκαλέσει απώλεια ανταγωνιστικότητας, αλλά  η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα μερίδια της στην παγκόσμια αγορά».

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Ελεύθεροι Πολιορκημενοι

Όταν η φορολογία θα γίνει 10%, όταν ο ΕΦΚΑ σταθεοποιηθει σε κατηγορίες και όχι ανάλογα με το εισόδημα (έως και 5.000 τον μήνα), όταν ακυρωθεί η προκαταβολή φόρου (πως να ξέρεις αν θα υπάρχει η επιχείρηση σου και του χρόνου) την οποία αν δεν πληρώσεις έχεις και πρόστιμο, όταν ακυρωθεί το τέλος επιτιδευματος με πόσο πληρωμής ανάλογα με το εισόδημα σου, όταν σταθεοποιηθει το φορολογικό σύστημα κλπ... Ε τότε ίσως έρθουν επενδύσεις...

Παλι καλα

Εχουμε ανάπτυξη, γι'αυτό

Ρε παιδιά αυτά τα εξήγησε όλα ο Μητσοτάκης

Είναι γιατί αναμένεται νίκη της ΝΔ στις εκλογές.

Αμπντουλραχμάν Ισλάμ

Ντεν ξέρω γκιατί απογκοητευτηκές - χιλιάντες και χιλιάντες επεντυτές από Πακιστάν έχει έρθει Ελλάντα. Εκατομμύρια ακόμα επεντυτές έτοιμοι έρθουν.

Κοροιδια ειναι....

οταν λενε για επενδυσεις γιατι εννοουν ξεπουληματα και παραδοσεις. Τι αναπτυξη μπορει να εχει μια αποικια ?????? - Αναπτυξη που αφορα μονο τα ξενα συμφεροντα και τους εδω συνεργατες τους. - για τετοιες επενδυσεις και αναπτυξη λενε....για τις τσεπες τους.

Περα βρεχει

Εισαι πολυ μπερδεμενος. Οι αποικιες παραγουν και δινουν εσυ δεν παραγεις τιποτε και μονον περνεις, αρα δεν εισαι αποικια, εισαι μπουρ...χωρα. Επενδυση κανει καποιος με σκοπο το κερδος, οχι για να δωσει συνταξη σε εσας

Αντικειμενικός

Για τη μείωση της ανεργίας και το υπερπλεόνασμα, δεν λέτε τίποτα. Για τις 120 δόσεις, για τα επιδόματα, για τις κοινωνικές παροχές, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, και τόσα άλλα. Μόνο καταστροφολογία και λασπολογία.

Ταμτάκος

Ευπαθής γύφτος και εσύ σύντροφε για το επίδομα η' ελληνοποιημένος αλλαχακμπάρης; Πληρώνεις και ΕΝΦΙΑ, δεν καταργήθηκε; Εμένα πάντως το τσαντιρι μου δεν θα μου το πάρει καμιά τράπεζα. Ευτυχώς έφυγε ένα μύριο από ρετσινομένους στο εξωτερικό και έπεσε λίγο η ανεργία. Μήπως ξέρεις πόσο είναι ο κατώτατος και πότε θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης - πλήρως κοστολογημένο δεν είναι; Μήπως ξέρεις τι έγινε σε Κύπρο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία που είχαν και αυτές ζόρια αλλά δεν είχαν τον σούρζα;

Η οικονομία είναι το φόρτε του

Τι περιμένεις να σου πουν ρε "Αντικειμενικέ"....ότι φέρατε "ματωμένα" πλεονάσματα έχοντας χρεοκοπήσει τους μισούς Έλληνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές?? Η μήπως ότι μειώσατε την ανεργία διώχνοντας τους μισούς νέους και παίρνοντας συμβασιούχους τους άλλους μισούς?? Πες μόνο στον Τσακσλώτο να τηρήσει αυστηρή σειρά προτεραιότητας στους ξενους επενδυτές που συνωστίζονται στην ουρά για μία θέση στον ήλιο........μπεεεεεεε!!!!

Σύντομο ανέκδοτο

Ελληνικές επενδύσεις!

Aνοιγει τον δρομο....

...και κολλητα.....τον κλεινει

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

868087

«Πήραμε γνωμοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν παραβιάζεται καμία ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία από τη χρήση POS, οπότε με την τροπολογία θα επανανομοθετηθεί τη χρήση POS» επισήμανε o Άδωνις Γεωργιάδης

libra1

Μετά την αποχώρηση της Visa και της Mastercard από το πρότζεκτ Libra, νέες ηχηρές "απειλές" από τραπεζικούς κολοσσούς θέτουν σε αμφιβολία την απόπειρα της facebook να δημιουργήσει ένα νέο ηλεκτρονικό νόμισμα

perama

Την τροπολογία την κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος -  Στον Σκαραμαγκά αφορά την συνέχεια εργασιών σε τέσσερα υποβρύχια και στην Ελευσίνα όσον αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής δύο πυραυλακάτων

nikkas_ar

Οι Αμερικανοί θεωρούν πως ο επιχειρηματίας βρίσκεται στην Ελλάδα ενώ ήδη έχουν περάσει «χειροπέδες» σε δύο, τον Τηλέμαχο Λαβίδα και τον τραπεζίτη της Goldman Sachs, Bryan Cohen - «Πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου Νίκα

34