Στην «κρησάρα» των θεσμών δημοσιονομικός χώρος και παροχές

Στην «κρησάρα» των θεσμών δημοσιονομικός χώρος και παροχές

Νέο «ψαλίδισμα» της πρόβλεψης για τη φετινή ανάπτυξη στην Ελλάδα επιφυλάσσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα η Κομισιόν

troika-new1
Στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών των ευρωπαϊκών θεσμών μπαίνουν σήμερα οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για παροχές, τις οποίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να ανακοινώσει ακόμα και εντός της ημέρας, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να αποφύγει την εκλογική συντριβή και να βρει οδό διαφυγής από την πίεση που του δημιουργεί η πρόταση μομφής της ΝΔ κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκτιμάται ότι θα «ψαλιδίζουν» την προ τριμήνου χειμερινή πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα φέτος (η κυβέρνηση αναθεώρησε τη δική της πρόβλεψη από το 2,5% στο 2,3% πριν από 10 ημέρες).

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε χθες το βράδυ ότι η αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου θα γίνει με «μόνιμα μέτρα» και ότι επιστρέφει από τις προεκλογικές περιοδείες του, ακυρώνοντας προγραμματισμένη επίσκεψη στα Ιωάννινα, για να τα οριστικοποιήσει σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα κληθεί σήμερα να ανοίξει για πρώτη φορά τα χαρτιά του στους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας διαβουλεύσεων στην Αθήνα για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Όπως διαβεβαιώνουν ευρωπαϊκές πηγές, τα στελέχη του κουαρτέτου δεν έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες από την κυβέρνηση κανένα σχέδιο σχετικά με το πώς θέλει να αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 και των επομένων ετών. Επιπλέον, οι τεχνοκράτες των θεσμών δεν έχουν ελέγξει τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο ευσταθούν οι προβλέψεις για δημοσιονομικό χώρο 1,14 δισ. ευρώ φέτος και συνολικά 5,5 δισ. ευρώ την τετραετία 2019-2022. Ακόμα και εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν με τις κυβερνητικές προβλέψεις, είναι βέβαιο ότι θα ζητήσουν να μην εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος σε παροχές, αλλά να υπάρξει «μαξιλάρι» ασφαλείας για τις δικαστικές αποφάσεις και να τονωθούν οι δημόσιες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να υποσχεθεί ότι δεν θα εφαρμοστεί η ψηφισμένη μείωση του αφορολογήτου ορίου από το 2020 και παράλληλα να ανακοινώσει:

- Καταβολή επιδόματος τύπου «13ης σύνταξης» στους συνταξιούχους, με δημοσιονομικό κόστος 500 εκατ. ευρώ.

- Μετάταξη ορισμένων ειδών διατροφής από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μεσαίο συντελεστή 13%, με δημοσιονομικό κόστος 350-400 εκατ. ευρώ.

- Επαναφορά της έκπτωσης για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος, με δημοσιονομικό κόστος 2,3 εκατ. ευρώ.

- Μικρές διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Όσον αφορά στη ρύθμιση των 120 δόσεων, οι τεχνοκράτες των δανειστών ενημερώθηκαν αναλυτικά για πρώτη φορά χθες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν λεπτομερώς το θέμα, διατηρώντας όμως, κατά πληροφορίες, τις ενστάσεις τους για την απουσία περιουσιακών κριτηρίων και την αξιοποίηση των ρυθμίσεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Κλείσιμο
Η συζήτηση για τον δημοσιονομικό χώρο και την αξιοποίησή του θα γίνει στον πρώτο γύρο σημερινών ραντεβού μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στον γύρο αυτό θα συζητηθούν η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2020-2023. Θα ακολουθήσουν συζητήσεις για τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα (μείωση «κόκκινων» δανείων, νέος νόμος για την προστασία της Α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς κ.λπ.) στις 2.00 το μεσημέρι και για τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις στις 4.00 το απόγευμα. Οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν αύριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης