120 δόσεις: Το 90% από τις επιχειρήσεις μένουν έξω από τη νέα ρύθμιση!

eforia0

«Μια από τα ίδια» για  7 στις 10 επιχειρήσεις που έχουν ήδη ρύθμιση - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ - Απογοήτευση στην αγορά για τη ρύθμιση χρεών στην εφορία - «Δώρον – άδωρον» οι 18 αντί για 12 δόσεις για τις επιχειρήσεις -  Τουλάχιστον 36 δόσεις ζητούν αγορά και λογιστές

Περισσότερο κακό παρά καλό ίσως κάνει τελικά στην αγορά -αλλά και στα κρατικά ταμεία- η νέα ρύθμιση χρεών στην εφορία, εξαιτίας του πολύ περιορισμένου αριθμού των δόσεων που προσφέρει στις επιχειρήσεις.  Αν και υπάρχει χρόνος για αλλαγές μέχρι να ψηφιστεί, πριν καν κατατεθεί στη Βουλή αποκαλύπτεται ότι αφορά ελάχιστες επιχειρήσεις και οι περισσότερες δεν θα επωφεληθούν για να πληρώνουν απρόσκοπτα παλαιές και τρέχουσες οφειλές προς το δημόσιο, ταυτόχρονα με μισθούς, προμηθευτές και επενδύσεις που έχει ανάγκη η αγορά.

Καταρχήν η ρύθμιση κινείται σε θετική κατεύθυνση καθώς η αγορά την ζητούσε από το 2017 (όταν πολλοί έχαναν ήδη τις 100 δόσεις της ρύθμισης Βαλαβάνη). Η επιτυχία της όμως θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της.

Λογιστές και στελέχη τονίζουν έντονα πως θα έπρεπε να προσφέρει τουλάχιστον 36 δόσεις (αν όχι 120) για να ανταποκριθούν οι περισσότερες επιχειρήσεις με χρέη στην εφορία.  Με μόλις 18 δόσεις, ωφελεί ελάχιστα τις επιχειρήσεις και αφήνει τις περισσότερες στη μοίρα τους να παλεύουν -όπως και πριν- με τις πάγιες ρυθμίσεις  χρεών.

«Ζόμπι» η αγορά

Ουσιαστικά το 50% των επιχειρήσεων «ζόμπι» θα συνεχίζουν να μπαινοβγαίνουν σε ρυθμίσεις που «πεθαίνουν» και «ανασταίνονται» κάθε λίγους μήνες, ενώ κάποιες θα εγκαταλείψουν τη μάχη επιβίωσης. Πολλές όμως, που έχουν έτοιμα λεφτά αλλά αρνούνται να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, θα επωφεληθούν τα μέγιστα, με «κούρεμα» οφειλών από τόκους και προσαυξήσεις.

Μόνον 1 στις 9

Ποιοι θα ανταποκριθούν τελικά; Άμεσα ίσως οι 5 στις 10 επιχειρήσεις που χρωστουν στην εφορία, αλλά τα οφέλη για την αγορά και το κράτος εξαντλούνται έως τα μέσα ή τέλη του 2019, ενώ στη συνέχεια θα απομείνουν 1 ή 2 στις 10 να πληρώνουν, επειδή οι άλλες είτε θα έχουν εξοφλήσει πρόωρα, είτε δεν θα έχουν καν δυνατότητα πληρωμής του προγράμματος των δόσεων.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι αποκαλυπτικά:

- θεωρητικά τα νομικά πρόσωπα που χρωστούν  και μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση ανέρχονται συνολικά σε 104.000. Ωστόσο αν εξαιρεθούν  κρατικά ΝΠΔΔ , μη κερδοσκοπικά σωματεία κλπ –καθώς και όσοι έχουν μπει σε άλλη ρύθμιση ή στον εξωδικαστικό ή πρόκειται για εταιρίες «φαντάσματα» που έχουν ουσιαστικά κλείσει- οι «ζωντανές» επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνεται η νέα ρύθμιση είναι λιγότερες και από 100.000.

 - οι συνολικές οφειλές όλων των επιχειρήσεων αυτών οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ. Αλλά από τις οφειλές αυτές, τα 17 δισ. ευρώ είναι ποσά που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ ανά οφειλέτη, για τις οποίες οι 18 αντί 12 δόσεις δεν διευκολύνουν και ιδιαίτερα τους οφειλέτες.

- από τις περίπου 100.000 επιχειρήσεις που χρωστούν, εκτιμάται ότι περίπου το 30% δεν δίνει καθόλου σημεία ζωής στην εφορία. Αλλά αυτές είναι κυρίως που χρωστούν πάνω από 1 εκατομμύριο και δεν «σώζονται» με 18 αντί 12 δόσεις. Άλλες είναι «νεκρές», άλλες πάλι αδυνατούν ή αρνούνται να ενταχθούν στις πάγιες ρυθμίσεις.

- 7 στις 10 (περίπου 70.000 από τις 100.000 επιχειρήσεις)  βρίσκονται ήδη σε κάποια ενεργή ρύθμιση («πάγια» ή των «100 δόσεων») και έχουν επαφή με την εφορία. Συνεπώς δεν έψαχναν για ρύθμιση «μία από τα ίδια», αλλά μια πραγματική διευκόλυνση για να κάνουν τον προγραμματισμό τους και τα σχέδιά τους για το παρόν και το μέλλον τους.

- μόνον το 20% των επιχειρήσεων (περί τις 20.000 από τις 70.000 που πληρώνουν όπως και όσα μπορούν) αντέχουν και τηρούν πάντα με συνέπεια τις ρυθμίσεις τους. Αυτές αποτελούν τις «μπετόν αρμέ» εισπράξεις του Κράτους από τις ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία. Σταδιακά όμως τελειώνουν με τις υποχρεώσεις τους και όσες ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, θα το κάνουν όχι για τις 18 δόσεις, αλλά για να τύχουν μείωσης 90% ή 100% στις προσαυξήσεις και τους τόκους (αν εξοφλήσουν πρόωρα ή εφάπαξ το υπόλοιπο οφειλής αντίστοιχα). Αυτό θα φέρει άμεσα κάποια επιπλέον έσοδα στα κρατικά Ταμεία το 2019, αλλά οι εισπράξεις αυτές θα λείψουν από την εφορία στο β΄εξάμηνο του έτους και τα επόμενα χρόνια.

- οι μισές επιχειρήσεις της χώρας (το υπόλοιπο 50% δηλαδή ή περίπου 50.000 συνολικά) είναι «ζωντανές», αλλά χάνουν κάθε τόσο τη ρύθμιση λόγω απλήρωτης δόσης ή η πληρωμής άλλης τρέχουσας οφειλής από φόρους. Ξαναμπαίνουν μεν διαρκώς στις πάγιες ρυθμίσεις των 12 (ή 24) δόσεων, συνήθως όμως  αφήνοντας νέα χρέη σε εργαζόμενους και στους προμηθευτές. Αν ενταχθούν σε 18 δόσεις, παίρνουν παράταση ζωής για 6-9 μήνες (ως τα τέλη του 2020 οι περισσότερες) αλλά δεν λύνουν έτσι τα προβλήματα με τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές, καθώς σύντομα θα μπουν ξανά στο «μαγκανοπήγαδο» των παγίων ρυθμίσεων .

Ρύθμιση για λίγους

Τι δείχνουν όλα αυτά;

Από την «δεξαμενή» οφειλών των 20 δισ. ευρώ που χρωστούν στο κράτος οι επιχειρήσεις, η κυβέρνηση έπρεπε να επιλέξει αν θα διευκολύνει για να πληρώσουν «οι πολλοί»  που χρωστούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και παλεύουν  από χρόνια για να επιβιώσουν με τις ρυθμίσεις, ή «οι λίγοι» που χρωστούν εκατομμύρια ο καθένας στην εφορία και δεν τα δίνουν, είτε λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, είτε λόγω άρνησης να πληρώσουν περιμένοντας νέα ρύθμιση.

Ωστόσο η αγορά βοά ότι η ρύθμιση φτιάχθηκε «για τους λίγους». Θεωρεί περίπου σαν «δεδομένους» όσους ήδη πληρώνουν ήδη με τις 12 (ή 24) δόσεις της πάγιας ρύθμισης, αφού τους  προσφέρει μέχρι 18 δόσεις μόλις (ή 30 το πολύ για "έκτακτες" περιπτώσεις).  Λογιστές και στελέχη υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις που χρωστούν περίπου 3 δισ. ευρώ συνολικά και τηρούσαν ως τώρα τις ρυθμίσεις τους, θα έπρεπε να είχαν  τουλάχιστον 36 δόσεις, ώστε και αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν σε φόρους, μισθούς, προμηθευτές και λοιπές υποχρεώσεις για τα επόμενα 2-3 χρόνια, αλλιώς «τιμωρούνται».

Αντιθέτως, η κυβέρνηση προσπαθεί να «ψαρέψει» έσοδα με ρυθμίσεις από τους λίγους που χρωστούν τα 17 δισ. από τα 20 δισ. των χρεών στην εφορία. Για να δελεάσει όσους έχουν ήδη τα λεφτά αλλά δεν εξοφλούν την εφορία περιμένοντας την νέα ρύθμιση, τους επιβραβεύει με «κούρεμα» 100% προσαυξήσεις και τόκους, εάν εξοφλήσουν εφάπαξ όλα όσα χρωστούν μέσα σε 50 μέρες (μέχρι 28 Ιουνίου που λήγει η ρύθμιση). Επιβραβεύει όμως έτσι αυτούς που δεν είχαν και ιδιαίτερα μεγάλη ανάγκη τη νέα ρύθμιση, ή εκείνους που ούτε πλήρωναν ούτε πρόκειται να πληρώσουν τίποτα στην εφορία γιατί έχουν ήδη ουσιαστικά κλείσει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (23)

Στελιος

Ντροπη σας...Λετε για 120 δοσεις,και αφηνετε τις μικρομεσαιες επιχειρήσεις να αργοπεθαινουν. Τι να τις κανουμε τις 18 δοσεις? Αντι να βοηθηστετε να ζησουμε και να μην κλείσουμε τα μαγαζιά μας αφήνονατας και τους ανθρωπους που εργάζονται στην ανασφάλεια,κάνετε λες και σας αρέσει να μαβλέπετε να βάζουμε λουκέτο Εχω 7 άτομα προσωπικό δεν έκανα ποτέ μειώσεις στους μισθούς δεν απέλησα κανέναν αλλά τα λάθη του πατέρα μου με έχουν καταστρέψει. Χρωστάω απ τα λάθη του 80,000 ευρω στην εφορια εχουν ασπρίσει τα μαλλιά μου προσπαθώ καθημερινά έχοντας την ελπίδα πως το κράτος θα έκανε κάποια στιγμη διευκόλυνση στο κομμάτι της αποπληρωμης Μάταια,όλα μάταια..

Ετσι

Τον ψηφίσαμε και θα τον φάμε. Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη. Περαστικά

ΓΚ_Λέσβος

Ουρές μεταναστών που μπήκαν παράνομα στη χώρα, στο Κ.Ε.Π. και αντίστοιχα στη Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης, καθημερινά, προκειμένου να βγάλουν κάρτα για τα Α.Τ.Μ. και να παίρνουν ζεστό χρήμα. (ΦΩΤΟ: https://bit.ly/2H1nIYf) Και κάτσε εσύ κορόιδο Έλληνα, ψάχνε για δουλειά, για να πληρώνεις φόρους και ασφ. ταμεία.

Aggelos

Για μένα που είμαι ελεύθερος με εργαζόμενο και χρώσταγα συνολικά λίγο κάτω από το τάληρο τα τελευταία 4-5 χρόνια είναι πολύ καλοδεχούμενη η ρύθμιση. Αν και είμαι απο αυτούς που χρωστάνε, δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να κοπεί και η βασική οφειλή, αλλά η αλήθεια είναι ότι λόγω της γελοιότητας των ρυθμίσεων ειδικά στα ασφαλιστικά ταμεία, υπήρχε αρκετός κόσμος που χρώσταγε ενώ πραγματικά ήθελε να πληρώσει. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και πάλι θέλεις να πληρώσεις και λες και δεν τα θέλουν. Για παράδειγμα μέχρι αυτή τη στιγμή στο ΙΚΑ και στο ΚΕΑΟ οι μέγιστες δόσεις ήταν 12, ενώ μόνο από τότε που έγινε ΕΦΚΑ μπορείς να πληρώσεις έναντι ή έστω ληξιπρόθεσμα μία μηνιαία εισφορά. Κάποιος με μικρή επιχείρηση, που πάλευε να επιβιώσει, με τις 12 δόσεις θα επρεπε να πληρώνει σχεδόν 500 το μήνα, ανελλιπώς, έξτρα από όλα τα υπόλοιπα στα οποία θα πρέπει να ήταν ενήμερος. Ο περισσότερος κόσμος δεν ήθελε 100 δόσεις, αλλά αν είχανε 36, έστω 24 και λίγο πιο ευνοϊκούς όρους, ώστε να μην χάνεις την ρύθμιση αμέσως αν σου συμβεί κάτι (αλλά πχ να φας ένα πρόστιμο και ίσως να χάνεις την ενημερότητα όσο δεν έχεις πληρώσει την δόση), τότε οι οφειλές θα ήταν πολύ μικρότερες.

Όμηρος

Ο Τρικούπης έλεγε τότε πρίν 130 χρόνια ,νά βολεύονται στο σάπιο δημόσιο ντεμεκ δήθεν με αξιοκρατία , ενώ ο Δηλιγιάννης έλεγε ότι η κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να βάζει τους δικούς της στο σάπιο δημόσιο. Φαινομενικά εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είχε δίκιο ο Τρικούπης. Όταν όμως σκέφτεσαι την Ελληνική πραγματικότητα καταλαβαίνεις ότι αυτός που είχε δίκιο ήταν ο Δεληγιάννης και όχι ο Τρικούπης,διότι με τη λογική του Δεληγιάννη θα τρώγανε γλυκό ψωμί από το δημόσιο όλοι οι Έλληνες με τη σειρά εκ περιτροπής ,και όχι πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι αυτοί και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, όπως γίνεται σήμερα Με τρόπο εξωφρενικό και αντεθνικο !!!

Λογιστής

Κάποιοι που κομπάζουν για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα έπρεπε να ντρέπονται! Θα έπρεπε να δικαστούν για ρατσισμό ενάντια στον Έλληνα Μικρομεσαίο! Θα έπρεπε να τους αφαιρεθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα με βάση τα ψεύδη και την εξαπάτηση των ψηφοφόρων, όπως επέβαλαν οι νόμοι στην αρχαία Αθήνα. Πριν γίνει η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ βλέπαμε τις ετήσιες επιχορηγήσεις ανά ταμείο. Δεν είναι πολλά χρόνια πριν όταν βλέπαμε ότι για επιχορηγήσεις στο ταμείο του ΙΚΑ το κράτος έδινε κοντά στα €6.000 τον χρόνο ανά συνταξιούχο, για το ταμείο συνταξιούχων (φαγάδες)της ΔΕΗ έδινε περί €750 εκατομμύρια το χρόνο ή κοντά στις €16.000 τον χρόνο ανά συνταξιούχο, ενώ στα ταμεία συντάξεων του ΟΤΕ και της Ολυμπιακής έδινε ως και άλλα €600 εκατομμύρια τον χρόνο ή €11.000 ανά συνταξιούχο.( φαγάδες). Στο τότε ΤΕΒΕ και ΟΑΕΕ το κράτος επιχορηγούσε περί τα €800 ανά συνταξιούχο ετησίως ΜΟΝΟ ! Ακόμα και στη σπατάλη του ελληνικού κράτους οι αυτοαπασχολούμενοι μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν στην απέξω. Όταν έβρεχε εκατόευρα κρατούσαν ομπρέλα. Αυτά τα €250 δισ. που μοίρασε το κράτος στην εικοσαετία συν τους τόκους αυτών (άλλα €70 δισ. με 3% επιτόκιο) κατέληξαν €320 δισ. από τα €340 δισ. που χρωστάμε ως χώρα. Το ρουσφέτι, και το βόλεμα στο σάπιο δημόσιο, είναι ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας μας !!!

Λογιστής

Δεν είναι φορολογία, είναι φοροΛΗΣΤΕΙΑ , είναι φοροΕΜΦΥΛΙΟΣ της αριστεράς ενάντια στους μικρομεσαίους και τους επαγγελματίες !!! Είναι φοροΕΞΟΝΤΩΣΗ.. του ιδιωτιού τομέα !!!!

Βαγγέλης

Εσύ το πτυχίο του λογιστή το πήρες τον Ιανουάριο του 2015 με την έλευση της "αριστεράς"; Γιατί εγώ αν και δεν είμαι λογιστής, όλους ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τους φόρους που πληρώνω μέχρι και σήμερα θυμάμαι ότι τα ΦΕΚ τους είχαν από κάτω υπογραφές Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου και Στουρνάρα.

Η απατη της ρύθμισης

Αφου δεσμευσαν λογαριασμους επιχειρησεων με 85% εφορια,προσημειωσε η ΑΑΔΕ ολα τα σπίτια του κόσμου και αφου ειδαν οτι ουκ αν λαβεις παρά του μη έχοντος τελικά δεσμευσαν το χαρτζηλικι των παιδιών των πτωχευμένων μεσω των δόσεων.Ο πορδυπουργός μας για να κανει διακοπες με θαλαμηγο δεν δισταζει ουτε τα χαρτηλικια των απορων να δεσμεύει

kyriakos

Πάλι δεν βγαίνουν τα ταξιματα του αλβανοτσαμη;

Νίκος

Τι θα γίνει ρε παιδιά, κάτι το ρεαλιστικό θα εφαρμοστεί σε αυτήν την χώρα επιτέλους; Πτωχεύσαμε. Καταλάβετε το. 10 χρόνια έχουν περάσει και κανείς δεν κάνει τίποτα έτσι ώστε να κάνουμε την επανεκκίνηση μας. Ασχολούμαστε με το πως θα σωθούν αυτά που ήδη κάηκαν. Ας απαλλαγούν οι κατεστραμμένες επιχειρήσεις από τα χρέη τους. Ας μειωθούν οι φόροι πίσω σε ρεαλιστικά επίπεδα. Ας γίνει η ζωή προσιτή και πάλι. Το 1970 με 3 μεροκάματα έβγαζε κάποιος το ενοίκιο του. Μα τι συμβαίνει επιτέλους;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης