Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 17 δισ. ευρώ το 2018!

elliniki-oikonomia-ena

Στο τέλος του 2017 ήταν 317,485 δισ. ευρώ, ενώ το 2018 - μετά από έναν χρόνο σκληρής λιτότητας, δηλαδή - ανέβηκε στα 334,573

Κατά 17 δισ. ευρώ αυξήθηξε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μέσα σε ένα χρόνο, από το 2017 έως το 2018, ενώ παράλληλα το χρέος έναντι του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες, και έφτασε στο 181,1%, από 176,2%!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που ανακοίνωσε η Eurostat και αναδημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, το δημόσιο χρέος ανήλθε στα 334,573 δισ. ευρώ το 2018, έναντι 317,485 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, παρουσίασε δηλαδή αύξηση περίπου 17 δισ. μετά από έναν χρόνο σκληρής προσαρμογής! Το 2015 άλλωστε, δηλαδή όταν η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε το τρίτο μνημόνιο, το δημόσιο  χρέος ανερχόταν σε 311,729 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει αύξηση σχεδόν 23 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, κατά την περίοδο δηλαδή που στην ελληνική κοινωνία επιβλήθηκαν τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας.

Οι αριθμοί δείχνουν αύξηση (ή και «εκτόξευση») δαπανών, αν και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εκταμίευση των τελευταίων δόσεων του προγράμματος. Από το σύνολο του χρέους, τα 273,343 δισ. ευρώ είναι μακροπρόθεσμο χρέος, έναντι 254,503 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2017.

Αναλυτικά οι πίνακες με τις μεταβολές στο δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρώπης:
gtp-pinakes-ena
gtp-pinakes-sosto
gtp-pinakes-tria
gtp-pinakes-tessera
gtp-pinakes-pente
gtp-pinakes-eksi


Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης:

Οι φόροι στο εισόδημα και στην περιουσία ανήλθαν σε 4,982 δισ. ευρώ (19,1% των συνολικών εσόδων), έναντι 4,647 δισ. ευρώ (18,5% των συνολικών εσόδων) το δ' τρίμηνο του 2017. Οι φόροι στην παραγωγή και στις εισαγωγές ανήλθαν σε 9,330 δισ. ευρώ (35,8% των συνολικών εσόδων), έναντι 9,401 δισ. ευρώ (37,4% των συνολικών εσόδων) το δ' τρίμηνο του 2017. Ενώ, οι κοινωνικές εισφορές διαμορφώθηκαν σε 6,689 δισ. ευρώ (25,7% των συνολικών εσόδων), έναντι 6,451 δισ. ευρώ (25,7% των συνολικών εσόδων). Σημειώνεται ότι τα συνολικά έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν σε 26,057 δισ. ευρώ, έναντι 25,128 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2017.

Στο σκέλος των δαπανών, οι συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν σε 25,987 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 24,416 δισ. ευρώ ήταν πρωτογενείς δαπάνες), έναντι 25,557 δισ. ευρώ (24,123 δισ. ευρώ πρωτογενείς δαπάνες) το δ' τρίμηνο του 2017. Οι αμοιβές εξηρτημένης εργασίας ανήλθαν σε 5,542 δισ. ευρώ (21,3% των συνολικών δαπανών), έναντι 5,581 δισ. ευρώ (21,8% των συνολικών δαπανών) το δ' τρίμηνο του 2017. Ενώ, οι κοινωνικές παροχές ανήλθαν σε 10,382 δισ. ευρώ (40% των συνολικών δαπανών), έναντι 10,7 δισ. ευρώ (41,9% των συνολικών δαπανών) το δ' τρίμηνο του 2017.

ΣΧΟΛΙΑ (25)

planet

Αυτό που βγάζει μάτι είναι οτι είμαστε η μόνη χώρα με 181% χρέος επι του ΑΕΠ . ούτε σε 100 χρόνια δεν ξεχρεώνουμε.

Αυτά είναι της πλάκας

Η στατιστική υπηρεσία έχει ένα ηλίθιο λογιστικό τρόπο. Δεν χρησιμοποιούν απλά μαθηματικά. Όλα τα χρέη και όλα τα μετρητά που έχει το κράτος δεν λαμβάνονται υπόψη. Χρέη από αγορές του δημοσίου, και ούτε το αποθεματικό μετρητών. Πριν τρία χρόνια μάζεψαν από κρατικά ταμεία οργανισμών καμιά εικοσαριά δις που τα μετέφεραν στην τράπεζα Ελλάδος από τους λογαριασμούς των οργανισμών στις εμπορικές τράπεζες. Δεν υπάρχει μαθηματική λογιστική. Αυτοσχεδιάζουν και μαγειρεύουν. Μόνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι 80 δις βάλτε και τα υπόλοιπα που εξακολούθουν να είναι χρέος άσχετα ότι πληρώνονται οι δόσεις. Πραγματικό Ιδιωτικό και δημόσιο χρέος είναι πάνω από ένα τρις.

ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ???...

...ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ??? ΟΙ "ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ" ΕΙΠΑΝ...... "ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ 75% ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ" !!! Η ΜΕΡΚΕΛ ΕΙΧΕ ΠΕΙ.... " ΕΥΡΩ ΙΣΟΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ"!! "Ο ΒΕΜΠΕΡ ΕΙΧΕ ΠΕΙ.... "Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΧΡΩΣΤΑΕΙ" !!! ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ ???.....Η ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ???.....

Εκσυγχρονισμός

Ευρώ και συνετή δημοσιονομικη διαχείριση (συνετή, με αξιοκρατία και μικρό αποτελεσματικό δημόσιο) είναι πολύ καλύτερα από χαρτοπετσετάκια Βενεζουέλας. Αν δεν ξέρουμε πώς να κάνουμε τα απλά που χρειάζονται ή πώς να επιλέγουμε τους ικανοτερους από τις λίστες στις εκλογές, τότε μπορούμε να αναθέσουμε τη διακυβέρνηση (αν δεν μας αρέσει η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, κλπ) στην Κύπρο ή στην Ιρλανδία που αποδεδειγμένα ξέρουν κι αυτές από αποτελεσματικές φιλελεύθερες αναπτυξιακές πολιτικές δημοσιονομικής εξισορρόπησης με ανάπτυξη.

Άχρηστοι

και ανεπάγγελτοι, βουτηγμένοι μια ζωή σε θεωρίες μη εφαρμόσιμες, για να 'χαμε να λέγαμε σε συναντήσεις δήθεν κορυφής και αναλύσεις επί αναλύσεων. Ο οποιοσδήποτε φτωχός πλην τίμιος εργαζόμενος που ξέρει πώς λειτουργεί η παραγωγή και η καθημερινή οικονομία θα χειριζόταν καλύτερα τα πράγματα από τους άχρηστους της υψηλής θεωρίας και του ύφους χιλίων σοφών. Και ο τελευταίος αδιάβαστος ξέρει πως όταν αυξάνεις τους φόρους στην πρωτογενή παραγωγή θα καταστρέψεις τα πάντα μέχρι την κορυφή, θα σπάσεις τον κύκλο της οικονομίας και στην κορυφή οι χαρτογιακάδες που παίζουν με τα αεριτζίδικα νούμερα σε υπολογιστές, που παριστάνουν τα λεφτά των άλλων, θα μείνουν να αναρωτιούνται τι πάει λάθος, και μήπως μια νέα αύξηση φέρει πιο πολλά κέρδη. Μάταια προσπαθούν οι μέχρι πρότινος άεργοι και υψηλοί θεωρητικοί που απέχουν αιώνες από την πραγματικότητα της πραγματικής οικονομίας, η οποία στηρίζει τα πάντα.

kyriakos

Αυτο το νεο τρολ που αυτοβαπτιστηκε kyriakos πρεπει να ειναι πολυ αρρωστο.Ουτε τον εαυτο του δεν πειθει!!!!μαλλον αμειβεται απο το χαμαιτυπιο του κηρυκα χανιων!!!!!

kyriakos

Έχεις να μας πεις τίποτα της προκοπής Αγυριγε Βρασίδα; Αν όχι, στο μποστάνι σου μαζί με τους όμοιους σου.

Sakis

Ποια σκληρη λιτοτητα ρε παιδια; Το χρεος αυξηθηκε ακριβως επειδη αυτος ο γελοιος λαϊκιστης που εχουμε για πρωθυπουργο δινει αβερτα παροχες και επιδοματα και ΔΕΝ εφαρμοζει λιτοτητα.

Los Bomboneros

Εφαρμόζει ΛΙΤΟΤΗΤΑ στους συνειδητοποιημένους φορολογούμενους που κόβουν από παντού για να τα βγάλουν πέρα, ώστε να ταϊσει τεμπελχανάδες, φοροφυγάδες, γύφτους, αλλοδαπούς, μπαταχτσήδες που γλεντοκοπούν στην υγειά των κορόιδων.

Ilias

Μεγάλο επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ!!!!!!!! Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!!! Τι είπες ρε σανοφαγε αύξηση χρέους έχουν και άλλες χώρες;;; Ρε σανοφαγε συριζαιε το χρέος το διαγράψετε δεν το θυμάσαι ;;; Ηλίθιοι !!!!!!

Θα τα πληρώσουν οι 15αρηδες

Η αριστερά ανέκαθεν έχει ως τακτική της τη ψηφοθηρία δημιουργώντας νέα ελλείμματα κι αυξάνοντας το δημόσιο χρέος. Μεταφέρουν το χρέος και μεταθέτουν τα βάρη στις επόμενες γενιές, ενώ όσους συνιστούν συνετή διαχείριση (δηλ. όσους θεωρούν ανήθικο τον αυθαίρετο δανεισμό από παιδιά κι εγγόνια) τους κατηγορούν ως εμπνεόμενους από... προτεσταντική ηθική. Η ηθική του κρατισμού και των ελλειμμάτων της αριστεράς είναι ουσιαστικά η στυγνή εκμετάλλευση της επόμενης γενιάς.

kyriakos

Ναι, αλλά αυτά είναι σαν τους γονείς τους. Άψυχα και βαθύτατα παρακμιακά.

Argie

Μπορεί να μας πείτε και πόσα δις είναι το μαξιλάρι ρευστότητας που η Ελλάδα έχει ως αποθέματα κρατήσει όταν έληξε το πρόγραμμα της Τρόικας για να έχουμε καλυμενες της ανάγκες αναχρηματοδοτισης του χρέους έως το 2020....ή δεν σας βολεύει για το άρθρο σας...μισή αλήθεια ολόκληρο ψέμα

Κ

15,7 δις. Οπότε η διαφορά είναι δεν είναι 1 δις.

Μαρινος

Και εσυ μισες αληθειες λες,γιατι ξεχνας την προ δυο χρονων συμφωνια των μεσοπροθεσμων μετρων για χρονικη μετατοπιση των τοκοχρεολυσιων της περιοδου 2017 με 2023 ,για τα επομενα χρονια.Ετσι αντι να δινουμε 15 δις τον χρονο εδω και μια διετια για το παλαιο χρεος,δινουμε μετα βιας 5 με 7 δις ετησιως.Ετσι μετα το 2023 μπορει να φθασει η ετησια κρατικη δαπανη για τοκοχρεολυσια ακομη και τα 22 δις...Υποψιν οτι πλεονασμα και υπεπλεονασμα μαζι δεν ξεπερνουν τα 8 με 9 δις ετησιως ακομη και με τις σημερινες περικοπες σε μισθους και συνταξεις(με τις αποφασεις αναδρομικων του ΣΤΕ να αναμενονται..),αλλα και με τα σημερινα επιπεδα φορολογιας που και οι δυο (Αλεξης -Κυριακος) υποσχονται να ελαφρυνουν,και τα σημερινα αλλοπροσαλα επιπεδα ασφαλιστικων εισφορων ,και αυτα υπο την μαλλον αρνητικη κριση του ΣΤΕ .Ο Αρμαγεδωνας ειναι μπροστα αν δεν συμβει καποιο θαυμα αναπτυξης επιπεδου ανω του 5%,αλλα και αυτο για ποσο θα κρατησει σε ενα παγκοσμοιποιημενο οικονομικο περιβαλλον?Δυο ,τρια χρονια,μετα τι?

γαβ γαβ

@argie... 4 δις που ο τσαλακωτος τα προσθετει στα 4 δις "πλεονασμα" και μιλαει ια πλεονασμα 8 δις..... δεν εισαι ικανος να καταλαβεις απλα πραματα....χρωστανε της μιχαλους σε ιδιωτες.. συνταξιουχους... επιστροφες φορων....απληρωτοι στο δημοσιο....νοσοκομεια ..σχολεια χωρις χρηματα.....capital controls ακομη.....και την συμμορια του αλεκση .... που δηλωνει πετυχημενη την στηριζουν κατι τυποι σαν κι εσενα τον καρανικα τον πετσιτη κλπ κλπ

Αλήτες

Αριστεροί

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης