ΟΟΣΑ: Χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2014 οι μισθοί στην Ελλάδα

4708377

Τα νεότερα στοιχεία του ΟΟΣΑ - τόσο σε ονομαστικούς όρους αποδοχών όσο και στα «λεφτά στην τσέπη» - δείχνουν ότι το εισόδημα του Ελληνα εργαζόμενου επέστρεψε στα επίπεδα του 2013, χαμηλότερα δηλαδή και από εκεί που βρίσκονταν το 2014!

Ούτε το 2018 κατάφεραν να καλύψουν τα νοικοκυριά τις απώλειες που υπέστησαν στο εισόδημά τους από το 2015 και μετά. Τα νεότερα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι το εισόδημα του Ελληνα εργαζόμενου επέστρεψε στα επίπεδα του 2013, χαμηλότερα δηλαδή και από εκεί που βρίσκονταν το 2014.

Αυτό ισχύει τόσο σε ονομαστικούς όρους αποδοχών όσο και στα «λεφτά στην τσέπη» που του απομένουν μετά τους άμεσους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση «Taxing Wages 2019» που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ, ο μέσος εργαζόμενος στην Ελλάδα - χωρίς παιδιά για να μην προσμετρώνται τυχόν οικογενειακά επιδόματα που λαμβάνει επί του μισθού ή από το κράτος:

Το 2018 είχε ετήσιες μεικτές αποδοχές (μαζί με φόρους, εργατικές και εργοδοτικές εισφορές) 21.214 ευρώ. Το 2013 ελάμβανε 21.101 ευρώ κατά μέσον όρο, που εν συνεχεία αυξήθηκαν σε 21.322 ευρώ το 2014. Το 2015 όμως μειώθηκαν σε 20.833 και το 2016 ακόμα χαμηλότερα, σε 20.678 ευρώ, προτού αυξηθούν και πάλι σε 20.841 ευρώ το 2017, όσα έπαιρνε δηλαδή και το 2015.

«Στην τσέπη» το 2018 έβαλε 15.671 ευρώ, μετά τις κρατήσεις φόρων και εισφορών. Τόσα περίπου ή και λίγο περισσότερα ελάμβανε το 2013 (15.792 ευρώ), αφού πρώτα είχαν μειωθεί από 17.864 σε 17.103 ευρώ στην πενταετία 2008-2012. Το 2014 όμως αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε 16.011 ευρώ. Ακολούθησε όμως νέα κατρακύλα, καθώς οι αποδοχές του μειώθηκαν σε 15.792 ευρώ και σε 15.363 ευρώ το 2016, για να σταθεροποιηθούν στα 15.434 ευρώ το 2017.

Μία ημέρα νωρίτερα πάντως από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ανακοινώσει στοιχεία δικής του επεξεργασίας αναρτώντας στο Twitter - χωρίς να διευκρινίσει από ποια ακριβώς μελέτη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εκπορεύονται αυτά: «Τα δεδομένα: Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας της μεσαίας τάξης μειώθηκε από το 2011 έως το 2014 κατά 5.258 ευρώ. Τα έτη 2015- 2016 αυξήθηκε κατά 146 ευρώ. Το 2018 η αύξηση αναμένεται σαφώς μεγαλύτερη λόγω και της ανάπτυξης. Με βάση αυτά τα δεδομένα, μήπως ο κ. Μητσοτάκης θα είχε την ευγενή καλοσύνη να μας πει πώς -στην απίθανη περίπτωση που βγει- θα αποζημιώσει τη μεσαία τάξη για τις απώλειες που είχε επί των κυβερνήσεων Ν.Δ.;».

Συγκρίσεις

Χωρίς το υπουργείο Οικονομικών να έχει αποσαφηνίσει πλήρως την προέλευση των στοιχείων που επικαλείται -αν και ερωτήθηκε σχετικά-, φαίνεται πιθανό να στηρίχτηκε σε στατιστική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ η οποία εστιάζει σε ένα μέσο ή ανώτερο τεταρτημόριο των εισοδημάτων (και που ο κ. Τσακαλώτος όρισε ή συνέδεσε με τη μεσαία τάξη στη δήλωσή του) με βάση τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι το 2017.

Από πλευράς του ο ΟΟΣΑ, στην έκθεση «Taxing Wages 2019» στηρίζεται σε εξαντλητική ανάλυση των φορολογικών δεδομένων στη χώρα μας, κάνοντας και μια λογιστική προβολή και στο έτος 2018, παρότι πάντως δεν έχουν ακόμη υποβληθεί οι σχετικές φορολογικές δηλώσεις.

Πηγή: Newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (56)

για τα λεφτά τα κάνεις όλα

μας παίρνουν και τη Μακεδονία και τους μισθούς

Το 2018

Βοηθάει αυτόν που έγραψε την ανάλυση. Γιατί το 2019 με την αύξηση βασικού μισθού η σύγκριση με το 2014 θα είναι το λιγότερο αστεία. Και ο κόσμος θα κατέβει στις κάλπες με τα τωρινά δεδομένα και όχι τα περσινά.

Ο γίγαντας λαός....

στηρίζει τα προγράμματα ενίσχυσης της κας Μέρκελ. Τώρα το ποιος θα τα εφαρμόσει, ο Πινόκιο ή ο Κούλης, ποσώς μας ενδιαφέρει...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ..................ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΜΑΥΡΙΣΜΑ

τ

Λόγω καλοκαιριού;

ΣΥΡΙΖΑ

Ηρθαν ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑ 300 ΕΥΡΩ ΒΡΕΞΕΙ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΕΝΩ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΕΙ Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΝΦΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΤΟΜΙΚΟ Ή 20ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ. ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ.

Λευτερης

Αλη μια φορά σας φτενε άσχετα πράγματα και μόνο να βρηζετε. Για την ουσία δε λέτε τίποτα. Γιατί δε λέτε πιος μας έβγαλε από τη κρηση; Γιατί φοβαστε;

Όσοι τα λένε αυτά

είναι ψεκασμένοι φασίστες και ακραία στοιχεία

Ο Φάπας ο μαυροζώνης

Φασίστας ακραίος και βλάκας είσαι εσύ συριζοτρόλ

GEORGEGR

ΕΙΣΤΕ ΘΕΟΙ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ΓΙΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΠΩΣ ΜΑς ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΤΟΣΕς ΦΩΝΕΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΜΗ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΣΑΣ

xaxa

βρε δεν παλαευεστε .... δεν τα λετε ολα ομως ... α ! και με την μιση ανεργια ε? δυστυχος για εσας παλι ο τσιπρας θα βγει για τον απλο λογο οτι αυτους που υποστηριζετε ειναι για τον καιαδα ... αυτα καλο βραδυ και καλη προσπαθεια αλλα θελετε ακομη δουλιτσα

Ο Φάπας ο μαυροζώνης

χαχα Σκασμός έρχεται μαύρο μέχρι λιποθυμίας

Δημοσκόπος

Όταν βλέπετε κάποιον με τη λογική του χαχα παρακαλώ μην ασχολείστε , ΧΑΧΑ και στη Πάτρα ξεφτιλίστηκε .

Γιάννης

Ναι τη μισή ανεργία γιατί έχει προσλάβει 100000 ΔΥ. Τους οποίους τους πληρώνουμε όλοι μας εξού και το κόστος του δημοσίου έχει αυξηθεί κατά 2 δις. Όποτε πλήρωνε ενφια μέχρι το 2500!

Εθνικοσοσιαλιστής

ειπαμε ειδικο δικαστηριο για τους ζεους

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oikonomikwn_main

Τι αποκαλύπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού Το κόστος ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το υπερπλεόνασμα που θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο - Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο εγκρίθηκε από τους θεσμούς, γιατί έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά

kristalina2

Το Ταμείο αναφέρει ότι σχεδόν το 40% του εταιρικού χρέους σε οκτώ μεγάλες χώρες -ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία- θα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί, εάν υπάρχει επιβράδυνση, έστω και κατά το ήμισυ σοβαρή σε σχέση με αυτή πριν από μια δεκαετία -κατάρρευση Lehman Brothers

komision

«Οι θεσμοί έχουν ήδη συζητήσει εκτενώς τον προϋπολογισμό για το 2020 με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος» ανέφερε αξιωματούχος της Επιτροπής