Eurogroup: Αυλαία στο θρίλερ της δόσης στην σημερινή συνεδρίαση

Eurogroup: Αυλαία στο θρίλερ της δόσης στην σημερινή συνεδρίαση

Ελέω ευρωεκλογών και Brexit, μπήκαν κάτω από το χαλί καθυστερήσεις και αποκλίσεις από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις – Αμέσως μετά την έγκριση και των κοινοβουλίων της ευρωζώνης θα εκταμιευθούν τα 970 εκατ. ευρώ

tsakalotos1-735x459
Αίσιο τέλος στο πολύμηνο θρίλερ με την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να δώσει το σημερινό άτυπο Eurogroup, που ξεκινά στις 8.30 το πρωί στο Βουκουρέστι. Η ανάγκη των Ευρωπαίων να μην υπάρξουν, ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου μήνα, άλλες εστίες έντασης και αβεβαιότητας πλην του Brexit, έβγαλε την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση, καθώς οι καθυστερήσεις και οι αποκλίσεις από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις μπήκαν κάτω από το χαλί και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεώρησαν πως η χώρα μας υλοποίησε το σύνολο των υποχρεώσεών της.

Η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, σύμφωνα με την οποία «οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά με την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που προσδιορίζονται στη δήλωση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018, συμπεριλαμβανομένου του παραρτήματός της, οι οποίες εκκρεμούσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup».

Ύστερα από δύο αναβολές (μία σιωπηρή τον Δεκέμβριο και μία επίσημη τον Μάρτιο), η Ελλάδα έχει πλέον ήδη λάβει από προχθές το «πράσινο φως» του Euro Working Group (EWG) για την εκταμίευση των χρημάτων, συνολικού ύψους 970 εκατ. ευρώ. Αυτό έγινε χάρη στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πιστοποίησε ότι η χώρα μας κάλυψε τις εκκρεμείς δεσμεύσεις της, με κυριότερη την ψήφιση του νέου πλαισίου για την προστασία της Α΄ κατοικίας. Όπως ανέφερε χθες το protothema.gr, από την έκθεση προκύπτει όμως ότι 8 από τις 16 δεσμεύσεις της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης εμφανίζονται ως ολοκληρωμένες, επειδή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έκαναν, λόγω των ευρωεκλογών, τα… στραβά μάτια για αποκλίσεις και καθυστερήσεις και περιορίστηκαν σε κίτρινες, αντί για κόκκινες, κάρτες.

Το Eurogroup προβλέπεται να υιοθετήσει σήμερα με συνοπτικές διαδικασίες τη θετική εισήγηση του EWG, εγκρίνοντας την αποδέσμευση των 970 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για περίπου 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και άλλα 330 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της επιτοκιακής αύξησης σε τμήμα του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου. Η εκταμίευση θα γίνει ύστερα από τις σχετικές ψηφοφορίες σε ορισμένα κοινοβούλια της ευρωζώνης, όπως το γερμανικό.

Η σημερινή απόφαση του Eurogroup εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για:

- Την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το σύνολο των υποχρεώσεων φθάνει τα 9,5 δισ. ευρώ. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να τεθεί επισήμως από τον κ. Τσακαλώτο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα (12-14 Απριλίου). Τα 970 εκατ. ευρώ από τη σημερινή δόση σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, μαζί με μέρος των χρημάτων που αντλήθηκαν από τις αγορές το πρώτο δίμηνο του έτους με το 5ετές και το 10ετές ομόλογο.

- Την τρίτη φετινή έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές έως τις αρχές Μαΐου, με στόχο να αντληθούν 2 δισ. ευρώ.

Κλείσιμο
- Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's (πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β) στις 26 Απριλίου.

Επιπλέον, η κυβέρνηση περιμένει εδώ και καιρό να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, ώστε να καταθέσει στη Βουλή τη νέα ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης