Ευκλείδης Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς την κοινωνία και χωρίς τους εργαζόμενους

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς την κοινωνία και χωρίς τους εργαζόμενους

«Η κοινωνία και η οικονομία πάνε μαζί, για αυτό και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής μας», είπε σε ομιλία του στην Πάτρα ο υπουργός Οικονομικών

Tsakalotos_Efklidis
«Για εμάς δεν υπάρχει ανάκαμψη και ανάπτυξη χωρίς την κοινωνία και χωρίς τους εργαζόμενους. Διότι, δεν βγαίνεις από την κρίση με τον ίδιο τρόπο που μπήκες. Δεν μπορεί, τα άτομα, οι ομάδες και οι τάξεις που υπέφεραν από την κρίση, να μην έχουν το πρόσωπό τους μπροστά στην ανάπτυξη που υποσχόμαστε, και ήδη έχουμε πάρα πολύ θετικά στοιχεία για αυτό».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας απόψε σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση στην Πάτρα, την οποία οργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επεσήμανε ότι «μπορείς να έχεις ένα έργο και συγκεκριμένο προσανατολισμό με ορατό αποτέλεσμα, για αυτό και παλέψαμε ώστε να έχουμε μέριμνα για την κοινωνία, και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε μέσα σε αντίξοες συνθήκες».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «μέσα στο 2019, είχαμε συγκεκριμένες δυνατότητες για αυξήσεις δαπανών και μειώσεις των φόρων και τις υλοποιήσαμε, αφού η στρατηγική ήταν τα μισά να είναι από την πλευρά του κοινωνικού κράτους για την ενίσχυσή του, και τα άλλα μισά για την ενίσχυση της ανάπτυξης, με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».

Παράλληλα, τόνισε ότι «κάνουμε πράγματα για την ανάπτυξη, με μειώσεις φόρων, καθώς η αναπτυξιακή μας στρατηγική δεν στηρίζεται μόνο σε αυτές τις μειώσεις, αλλά η συμμαχία μας με τα μεσαία στρώματα βασίζεται στην ανάπτυξη, δηλαδή στην κατεύθυνση των πόρων του ΕΣΠΑ με διαφάνεια προς στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στις πρωτοβουλίες για τον χρηματοοικονομικό τομέα».

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε σε αυτό το σημείο, «η κοινωνία και η οικονομία πάνε μαζί, για αυτό και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής μας, ώστε να διεκδικήσουν το κομμάτι της ανάπτυξης που τους αναλογεί».

Κλείσιμο
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτέθηκε σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι «η κρίση ανέδειξε ένα κλειστό σύστημα, το οποίο το σπάσαμε, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί το πώς δούλευε το πολιτικό σύστημα με τόσα χρήματα που έπαιρναν από τις τράπεζες για να υπάρχει αναπαραγωγή των ίδιων κομμάτων και των ίδιων ανθρώπων, με τις ίδιες ιδέες, με το ίδιο πελατειακό σύστημα - γι' αυτό ακριβώς και υπάρχει αυτή η λυσσαλέα αντίδραση».

Ακόμη, ανέφερε ότι «η ψήφος στην ΝΔ δεν είναι μόνο μια ψήφος υπέρ του νεοφιλελευθέρου προτάγματος, που δεν θα έχει την κοινωνία και την οικονομία μαζί, αλλά θα είναι και για το παλιό πολιτικό σύστημα», ενώ μιλώντας για την Φώφη Γεννηματά και τον Κώστα Σημίτη, είπε ότι «δεν έμαθαν τίποτα από την κρίση».

Στη ομιλία του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στις επικείμενες ευρωεκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε ως τις πιο κρίσιμες, διότι όπως είπε, «παίζονται πάρα πολύ σημαντικά πράγματα για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και σε σχέση με την Ελλάδα».

Όσον αφορά στην ακροδεξιά, τόνισε ότι «η ακροδεξιά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έχει μάθει από την κρίση και για αυτό είναι επικίνδυνη». Από την άλλη, «η ΝΔ δεν έμαθε ότι αν θέλεις να σταματήσεις την ακροδεξιά, το μόνο που δεν κάνεις είναι να υιοθετείς την ατζέντα της, διότι υιοθετώντας την ατζέντα της ακροδεξιάς, ελπίζοντας ότι θα την περιθωριοποιήσεις, τελικά δεν την περιθωριοποιείς».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι «η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν χρειάζονται από εμάς ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, διότι ό,τι έχουμε καταφέρει, ό,τι έχουμε προσθέσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και οι λόγοι που μας ακούν, είναι ότι είμαστε αριστερά που έχει υπερηφάνεια για τις ιδέες της».

Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε διάλογο με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης. Απαντώντας σε μια σειρά από ερωτήσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση δουλεύει με διαφάνεια, και αυτό σημαίνει ότι καλούμε την κοινωνία να συζητήσει μαζί μας τις προτεραιότητες, αλλά είναι προφανές ότι έπειτα από μια τόσο μεγάλη κρίση δεν γίνονται όλα τα πράματα μαζί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης