Novartis: «Άνθρακες ο θησαυρός» - Καθυστερούν οι δικαστικές εξελίξεις

Novartis: «Άνθρακες ο θησαυρός» - Καθυστερούν οι δικαστικές εξελίξεις

Novartis: Η Δικαιοσύνη όλο και πάει χρονικά πίσω το θέμα σε μια προσπάθεια να μπορέσει να «δέσει» προσωρινά κάποια στοιχεία, πλημελημματικού χαρακτήρα, ανεξάρτητα ένα αυτά καταπέσουν στην συνέχεια

novartis01
Το ότι αποδείχθηκε άνθρακας ο θησαυρός του δήθεν σκανδάλου της Novartis που μέχρι τώρα είχε σημαία το κυβερνών κόμμα προκειμένου να πάει έως τις εκλογές με τη ρετσινιά στην πλάτη τους πολιτικούς της αντιπάλους, επιβεβαιώνεται τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, ενώ οι διαξιφισμοί για το θέμα αυτό των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) συνεχίζονται.

Την ίδια στιγμή, η Δικαιοσύνη όλο και πάει χρονικά πίσω το θέμα της Novartis σε μια προσπάθεια να μπορέσει να «δέσει» προσωρινά κάποια στοιχεία, πλημελημματικού χαρακτήρα, ανεξάρτητα ένα αυτά καταπέσουν στην συνέχεια.

Στο ναυάγιο της Novartis αναφέρθηκε και το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg», το οποίο σημειώνει ότι είναι ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση Novartis καθώς πλησιάζουν οι ελληνικές εκλογές.

Ενδεικτικά, το «Bloomberg» αναφέρει ότι «η εσωτερική έρευνα της φαρμακοβιομηχανίας δεν βρήκε ίχνος στοιχείων που να δείχνουν δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων» και προσθέτει: «Η υπόθεση της δωροδοκίας έρχεται ξανά στο προσκήνιο καθώς οι εκλογές στην Ελλάδα πλησιάζουν, ωστόσο η έρευνα δεν έχει τελειώσει για τις αρχές στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ».

Η Νέα Δημοκρατία

Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η υπόθεση Novartis από «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, εξελίσσεται στο μεγαλύτερο φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναλυτικότερα, η ΝΔ σημειώνει ότι η κυβέρνηση, «επιχείρησε σήμερα να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για το rebate στα φάρμακα» και συνεχίζει: « Όλως τυχαίως, το Bloomberg είχε δημοσιοποιήσει λίγο νωρίτερα την έρευνα της Novartis από την οποία δεν προκύπτει κανένα απολύτως στοιχείο για χρηματισμό πολιτικών προσώπων και διερωτάται: Να είναι άραγε fake news και αυτό το δημοσίευμα;».

Κλείσιμο
Προσθέτει, ακόμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «η κυβέρνηση αντί να παριστάνει τον κατήγορο, οφείλει να απαντήσει επιτέλους γιατί μόλις πριν από λίγες μέρες κατέθεσε τροπολογία που χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις φαρμακοβιομηχανίες και αυξάνει τις τιμές των φαρμάκων για τους πολίτες».


Το Μέγαρο Μαξίμου απαντά

Το Μέγαρο Μαξίμου απατώντας στην ανακοίνωση της Πειραιώς, σημειώνει ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν αρκείται στην ταύτισή της με τη Novartis». Αυτογελοιοποιείται, συνεχίζει το Μαξίμου, «πανηγυρίζοντας διότι η Novartis έλεγξε τον εαυτό της και έκρινε ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για χρηματισμό Ελλήνων αξιωματούχων... από τη Novartis!».

Κλείνοντας, η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφεί, καταλήγει: «Εφόσον αυτό είναι αρκετό για τη ΝΔ, μπορεί να ζητήσει δημόσια να σταματήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Μάλλον έχουν πάθει όλοι Novartis στη Νέα Δημοκρατία...».

Δικαστικό σκέλος

Προηγουμένως στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία της υπόθεσης για το rebate, η οποία είχε ξεκινήσει με αφορμή το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, και διαβιβάστηκε στην Βουλή, καθώς φέρεται ότι γίνεται αναφορά σε τρία πολιτικά πρόσωπα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά στις επιστροφές φαρμακευτικών εταιρειών την τετραετία 2006 έως 2010 και γίνεται αναφορά σε τρία πρόσωπα.


Συγκεκριμένα ο ένας φέρεται να έχει προγενέστερη εμπλοκή στην υπόθεση Novartis, ενώ οι άλλοι δύο διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση είχε αναφερθεί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν ειπωθεί την περίοδο 2006-2010 το κράτος δεν προχώρησε στην είσπραξη του ποσού του rebate από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Πάντως, η ευθύνη για το rebate την επίμαχη περίοδο βάρυνε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και μεταγενέστερα, πέρασε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έχει αναφέρει ότι «πρόκειται για ζημία του Δημοσίου που υπολογίζεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ», διευκρινίζοντας ότι το μεγαλύτερο ποσό εντοπίζεται την περίοδο 2006-2007.

Το σύνολο των μη εισπραχθέντων ποσών, για όλους τους παραπάνω λόγους, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ», διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, αναλύοντάς τα ως εξής:

· Για το 2006 και το 2007, περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ.

· Για το 2008 (κατ' εκτίμηση), 67,2 εκατομμύρια ευρώ.

· Για το 2009, υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ.

· Για το 2010, υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.


Εισαγγελία Διαφθοράς

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα οι εισαγγελείς Διαφθοράς που διενεργούν την έρευνα για τη Novartis όχι μόνο δεν είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε βάρος πολιτικών προσώπων (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) αλλά δεν αρκούν ούτε για να «δέσουν» το αδίκημα της δωροδοκίας.

Για το λόγο αυτό οι εισαγγελικές αρχές, οδηγούνται σε μια τρίτη ανώδυνη λύση. Να ασκήσουν μετά την κλήτευση των υπόπτων πολιτικών προσώπων ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία και όχι για δωροδοκία, όπως είχαν προσανατολιστεί το τελευταίο διάστημα. Μόνο που το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και είναι ήδη παραγραμμένο. Η τελευταία αυτή εκδοχή, ωστόσο, δεν είναι συμβατή με την προσδοκία της κυβέρνησης που ήθελε πολιτικούς αντιπάλους κατηγορούμενους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και αποδέκτες εκατομμυρίων με τροχήλατες βαλίτσες.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έντονο παρασκήνιο με άσκηση πιέσεων προς την κατεύθυνση να υπάρξει πάση θυσία ποινική δίωξη τουλάχιστον για δωροδοκία και όχι μόνο για ένα παραγεγραμμένο αδίκημα όπως αυτό της απιστίας.

Οι ενέργειες των εισαγγελέων διαφθοράς, ήταν να δρομολογηθούν μόλις έλαβαν το τρίτο δεκαήμερο του περασμένου μήνα το πόρισμα των περίπου 3.000 σελίδων που έχει συνταχθεί από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, υπό την εποπτεία της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, σχετικά με τη Novartis.

Όμως παρά το μεγάλο διάστημα που έχει περάσει οι προθέσεις των εισαγγελέων διαφθοράς διαφαίνεται ότι προσωρινά έχουν «παγώσει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης