Επενδύστε στην Ζιμπάμπουε, λέει ο Κεφαλονίτης υφυπουργός Γεωργίας της χώρας

terens-zimbabnue-ena

Ο Βαγγέλης Χαριτάτος επισκέφθηκε την Ελλάδα προσκεκλημένος του Τέρενς Κουίκ

Ανοίγοντας πολλά παράθυρα για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην Ζιμπάμπουε, ολοκλήρωσε την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα ως υφυπουργός Γεωργίας και Υδάτων της αφρικανικής αυτής χώρας, Βαγγέλης Χαριτάτος. Ο κ. Χαριτάτος είναι ο πρώτος Έλληνας δεύτερης γενιάς, από πατέρα Κεφαλλονίτη και μητέρα από την Τήνο, που αναλαμβάνει υπουργικό πόστο σε αυτήν την υποσαχάρια χώρα των 14 εκατομμυρίων, με τον πατέρα του στο παρελθόν να έχει διατελέσει γερουσιαστής.

Η πρώτη διμερής συνάντηση του έγινε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ -η πρώτη Έλληνα υπουργού μετά από 46 χρόνια- ο οποίος τον είχε επισκεφθει στο Χαράρε τον περασμένο Νοέμβριο και του είχε απευθύνει επίσημη πρόσκληση να έλθει στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών, συζήτησαν κυρίως θέματα που σχετίζονται με την εκεί πολύ δυναμική ελληνική παροικία, στο πλαίσιο της οποίας δραστηριοποιείται και το Ελληνο-Ζιμπαμπουανό Εμπορικό και Επιχειρηματικό Επιμελητήριο, που χρόνια τώρα επιδιώκει να συνεργαστεί με εταιρείες από την Ελλάδα.

Οι ειδικότερες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ζιμπάμπουε για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, μετά τη συνάντηση των δύο υφυπουργών στο Υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη.

Σύμφωνα με τον κ. Χαριτάτο, αλλά και με τα όσα είχε πει ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε στον ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουίκ, όταν τον δέχθηκε πριν από τέσσερεις μήνες στο Γραφείο του στο Χαράρε, η πατρίδα του λόγω μεγάλων προγραμματισμών σε έργα υποδομών και κτηρίων, αλλά και προγραμμάτων στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, των υδάτων και του τουρισμού, είναι πρόθυμη να ανοίξει τις πόρτες της σε ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς:

- Κατασκευής αυτοκινητοδρόμων, μικρής και μεγάλης οδοποιΐας, λιμένων, φραγμάτων (ήδη εγκρίθηκε η κατασκευή 5 φραγμάτων προϋπολογισμού 5 δισ. Ευρώ), οικιστικών συγκροτημάτων κλπ.
- Σε εταιρείες τυποποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με παράλληλα προγράμματα εκμάθησης του αγροτικού πληθυσμού της Ζιμπάμπουε σε καινοτόμα προγράμματα, που θα μπορούσαν να διδάξουν ομάδες Ελλήνων καθηγητών και φοιτητών των εδώ Γεωργικών Πανεπιστημίων.Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

amerikanos

αντε στον μουγκαμπε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

skoda_plant

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι για να διεκδικήσουν άμεσα τα 1,5 δις (αρχικό κεφάλαιο) της επένδυσης της Volkswagen στην Τουρκία, η οποία πάγωσε από τους Γερμανούς λόγω της εισβολής στην Συρία…

akinita-5

Στόχος να εντοπιστούν όσοι προσπαθούν να φοροδιαφύγουν μέσω ακινήτων - Η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον νέο προϋπολογισμό έξτρα έσοδα €60 εκατ. από τις διασταυρώσεις, που θα τρεξουν το 2020

2
oikonomikwn_main

Τι αποκαλύπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού Το κόστος ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το υπερπλεόνασμα που θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο - Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο εγκρίθηκε από τους θεσμούς, γιατί έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά