Σήμερα οι ανακοινώσεις της ExxonMobil για το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ

Σήμερα οι ανακοινώσεις της ExxonMobil για το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ

Η γεώτρηση στη «Δελφύνη«, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εντοπίστηκε κοίτασμα, αλλά οι έρευνες πιθανό να επαναληφθούν σε άλλο σημείο του τεμαχίου 10 σε μεταγενέστερο χρόνο

geotriseis
Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τρίσταν Ασπρεϊ, θα ενημερώσει σήμερα το μεσημέρι επισήμως τον Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, για τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στους στόχους «Δελφύνη» και «Γλαύκος» στο θαλάσσιο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η γεώτρηση στη «Δελφύνη«, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εντοπίστηκε κοίτασμα, αλλά οι έρευνες πιθανό να επαναληφθούν σε άλλο σημείο του τεμαχίου 10 σε μεταγενέστερο χρόνο. Δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για το μέγεθος του κοιτάσματος που εντοπίστηκε στον «Γλαύκο», αλλά η Λευκωσία δεν κρύβει πλέον ότι έχει γνώση για ύπαρξη αερίου σε ικανοποιητικές ποσότητες.

Εφόσον επιβεβαιωθεί επίσημα σήμερα η επιτυχία στον «Γλαύκο» θα πρόκειται για το τρίτο κοίτασμα που εντοπίζεται στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς προηγήθηκαν το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 (περίπου 4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) και το κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6, για το οποίο η κοινοπραξία Total/ENI δεν ανακοίνωσαν ποσότητα αλλά οι πληροφορίες το τοποθετούν κοντά στα 4 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια).

Οι πιθανότητες το κοίτασμα «Γλαύκος» να είναι το μεγαλύτερο που εντοπίστηκε μέχρι τώρα στην κυπριακή ΑΟΖ είναι καλές. Η ύπαρξη κοιτάσματος κρατά στην Κύπρο την ExxonMobil, αυξάνει τις διαθέσιμες ποσότητες αερίου και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κατασκευής τερματικού σταθμού αποϋγροποίησης αερίου, εφόσον υπάρξουν και νέες ανακαλύψεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης