Έκθεση ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει επιπλέον βήματα για την αναπτυξιακή συνεργασία

oecd

Παρά το γεγονός ότι ο ΟΟΣΑ εξαίρει την προσήλωση της Ελλάδας στην ανάπτυξη εν μέσω της ύφεσης, αλλά και τις ενέργειες για το προσφυγικό, ωστόσο προχωρά σε περαιτέρω συστάσεις για την αναπτυξιακή συνεργασία

Στα επιτεύγματα, αλλά και τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης αναφέρεται η 4η Επιθεώρηση του  συστήματος διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας της Ελλάδας από την Επιτροπή DAC του ΟΟΣΑ (Απρίλιος-Νοέμβριος 2018).

Η έκθεση εξαίρει την Ελλάδα για την προσήλωσή της στην ανάπτυξη εν μέσω της ύφεσης και για τον τρόπο που κινητοποίησε τις πηγές και το προσωπικό για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ωστόσο προτείνει τρόπους, με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστήσει αποτελεσματικότερη την αναπτυξιακή πολιτική της.

Ανάμεσα σε άλλα στοιχεία, η έκθεση εστιάζει στο πώς η Ελλάδα διατήρησε την δέσμευσή της στην αναπτυξιακή συνεργασία κατά τη διάρκεια της οικονομικής και μεταναστευτικής κρίσης.  Η Ελλάδα διατήρησε τη δέσμευσή της για αναπτυξιακή συνεργασία κατά τη διάρκεια της οικονομικής και μεταναστευτικής κρίσης, καθώς και εκείνες απέναντ στα  θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων πολυμερών οργανισμών. 

Επίσης, κινητοποίησε πόρους και ανθρώπους για να παράσχει σημαντική υποστήριξη στους αιτούντες άσυλο και στους πρόσφυγες και προσάρμοσε τις εσωτερικές πολιτικές της για τη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ προσφύγων, αιτούντων άσυλο και του ελληνικού πληθυσμού

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση, η Ελλάδα αναζητεί να επιλύσει προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Μεσόγειος, η νοτιοανατολική Ευρώπη και η Μέση Ανατολή και να υποστηρίξει ένα ασφαλές περιβάλλον στην ανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει μία δίκαιη, πιο βιώσιη αναπτυξιακή προσέγγιση και στην εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της να αντικατοπτρίζονται οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχει βιώσει δύο κρίσεις από την τελευταία έκθεση για την αναπτυξιακή συνεργασία: η οικονομική ύφεση επέφερε μειώσεις στον εθνικό προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένης και της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας.

Η χώρα διατήρησε τη δέσμευσή της για την αναπτυξιακή συνεργασία κατά τη διάρκεια της οικονομικής και της μεταναστευτικής κρίσης Τήρησε τις δεσμεύσεις της με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων οργανισμών.  Επιπλέον, κινητοποίησε πόρους και ανθρώπους για την παροχή σημαντικής υποστήριξης στους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, ενώ υιοθέτησε πολιτικές για τη δημιουργία ειρηνικής παραμονής και συμβίωσης μεταξύ των Ελλήνων πολιτών και των προσφύγων.

Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι καθώς η οικονομία ανακάμπτει, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να κάνει ορισμένα βήματα για την βελτίωσης της αναπτυξιακής συνεργασίας.

Να δημιουργήσει ένα νέο όραμα ανάπτυξης, το οποίο υποστηρίζεται από ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη, όπως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, ακαδημαϊκούς, καθώς και το ευρύτερο κοινό. 

Η χώρα οφείλει να επικαροποιήσει τον νόμο που διέπει την αναπτυξιακή συνεργασία και τη δημιουργία μίας επικεντρωμένης, κυβερνητικής προσέγγισης, συμπεριλαμβανομένων και των πολυμερών συνεργασιών και εταίρων.

Να καθορίσει το συγκριτικό πλεονέκτημά της σε έναν συγκεκριμένο τομέα της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης.

Να αναδιαρθρώσει την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξιακής Συνεργασίας για την επίτευξη της πολιτικής, του προγραμματισμού και των εταιρικών της στόχων.

Να καταγράψει τα αποτελέσματα που πέτυχε με την Επίσημη Αναπτυξιακή Βοήθεια και να ιδρύσει μία μονάδα αξιολόγησης και περισσότερο επαρκή και αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης της ελληνικής αναπτυξιακής βοήθειας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

18s1dikastirio10-thumb-large

Εκφράζει φόβους ότι, ενόψει των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, «η όξυνση του πολιτικού ανταγωνισμού ενδέχεται να προκαλέσει πλειοδοσία εξαγγελιών με σημαντικό κόστος που μπορεί να διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία» - Ποιες είναι οι εστίες αβεβαιότητας

1
igb

Η Άδεια για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), η οποία αναμένεται να εκδοθεί από την Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, αποτελεί το τελευταίο αδειοδοτικό βήμα πριν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του αγωγού

megalos

Το υψηλό επίπεδο των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί το μείζον θέμα στο οποίο πρέπει να εστιάσει η οικονομία, αναφέρει ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

taiped

Νέοι διαγωνισμοί για τα πιο «ώριμα» από τα 91 συνολικά ακίνητα που έχουν παραμείνει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και πλήρωση των εκκρεμοτήτων προκειμένου να κλείσουν οικονομικά τα ανοικτά ζητήματα για τις επενδύσεις στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και την περιοχή Αφάντου στη Ρόδο περιλαμβάνονται στα επόμενα βήματα όσον αφορά το πρόγραμμα αξιοποίησης του Ταμείου στον τομέα των ακινήτων.