Αρχές Μαρτίου η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Αρχές Μαρτίου η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Κανένα σχόλιο του εκπροσώπου του Ταμείου για τις δηλώσεις Δραγασάκη - «Βλέπουμε ανάπτυξη 2,4% αλλά βλέπουμε ενισχυμένα καθοδικά ρίσκα, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών» σημείωσε ο Τζέρι Ράις

02s23imf-thumb-large
Στις αρχές Μαρτίου θα εξεταστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και εν συνεχεία θα δοθεί στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση μεταπρογραμματικής παρακολούθησης της Ελλάδας, όπως προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Ο διεθνής οργανισμός θα ανοίξει έτσι τα χαρτιά του για τη χώρα μας λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας από την Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Ράις σημείωσε ότι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, υπό τον επικεφαλής του Ταμείου για τη χώρα μας Πίτερ Ντόλμαν, επισκέφθηκαν την Ελλάδα πριν από δύο εβδομάδες στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης και ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα εξετάσει την έκθεσή τους στις αρχές Μαρτίου και θα τη δημοσιεύσει ολόκληρη». Υπενθύμισε δε ότι το Ταμείο εξέδωσε ένα σύντομο ανακοινωθέν με τα βασικά συμπεράσματα των στελεχών του μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης επίσκεψής τους στην Αθήνα.

Ερωτηθείς για το κρίσιμο θέμα των τραπεζών και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σχετικά με την πιθανότητα να χρειαστεί νέα κρατική στήριξη των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Ράις απέφυγε να σχολιάσει, παραπέμποντας στο σύντομο ανακοινωθέν του Ταμείου. «Δεν έχω να πω περισσότερα από όσα αναφέραμε στην ανακοίνωση. Βλέπουμε περαιτέρω τόνωση της ανάπτυξης, που θα φτάσει το 2,4% φέτος (σ.σ. έναντι σημερινής πρόβλεψης της Κομισιόν για 2,2%), αλλά βλέπουμε ενισχυμένα καθοδικά ρίσκα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιονομικών ρίσκων. Για τις τράπεζες παραπέμπω στην ανακοίνωση, όπου αναφέρεται ότι "η επαναφορά του τονωτικού ως προς την ανάπτυξη τραπεζικού δανεισμού θα χρειαστεί άμεσες, ολοκληρωμένες και καλά οργανωμένες δράσεις για να βοηθήσει την εξυγίανση των ισολογισμών. Χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων"», είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Η ανακοίνωση του Ταμείου ανέφερε επίσης για τις τράπεζες τα εξής: «Οι αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν το σχεδιασμό του πλαισίου αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και να διευκολύνουν την αποτελεσματική χρήση ηλεκτρονικών δημοπρασιών και εξωδικαστικής ρύθμισης. Τα δημόσια οικονομικά θα μπορούσαν να στηρίξουν τις προσπάθειες που βασίζονται στην αγορά για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας μιας τέτοιας στρατηγικής θα πρέπει να αξιολογηθεί με συνολικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών της στους τραπεζικούς ισολογισμούς και το χρέος. Αυτά τα βήματα, σε συνδυασμό με άλλες προσπάθειες, όπως η βελτίωση της εσωτερικής διακυβέρνησης, θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της κερδοφορίας και στην ανάπτυξη κεφαλαίων και αποθεμάτων ρευστότητας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης