Αχτσιόγλου: «Αστεία η κριτική» που συνδέει τις Πρέσπες με τον κατώτατο μισθό

Αχτσιόγλου: «Αστεία η κριτική» που συνδέει τις Πρέσπες με τον κατώτατο μισθό

Δεν έχουμε κανέναν λόγο να κρυφτούμε για τη συμφωνία είπε η υπουργός Εργασίας με συνέντευξη της στον Alpha - Σημείωσε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν θα έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο

Αχτσιόγλου: «Αστεία η κριτική» που συνδέει τις Πρέσπες με τον κατώτατο μισθό
«Οριακά στο πεδίο της αστειότητας είναι η κριτική που συνδέει τις Πρέσπες με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα συμβεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου... Δεν είχαμε κανέναν λόγο να κρυφτούμε για τις Πρέσπες καθώς εμείς θεωρούμε ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας δήλωσε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου είπε ότι είναι κρίμα να γίνεται λόγος για προεκλογικό τέχνασμα ενώ υποστήριξε ότι το δημοσιονομικό αποτύπωμα της απόφασης θα είναι θετικό για την οικονομία και την απασχόληση.

 Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια απόφαση που η κυβέρνηση μπορεί να πάρει μόνη της χωρίς την έγκριση των δανειστών τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου σχετικά με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε πως ο κατώτατος μισθός δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, μιας και πλέον η χώρα δεν βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου.

«Από τις μελέτες που έχουμε φαίνεται ότι η αύξηση των μισθών θα τονώσει τη ζήτηση και δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας» είπε χαρακτηριστικά η Έφη Αχτσιόγλου η οποία αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μειώθηκε η απασχόληση.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι 7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας είναι πλήρους εργασίας» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξη της η υπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού θα αυξηθούν 24 επιδόματα όπως για παράδειγμα το επίδομα της ανεργίας και οι παροχές μητρότητας ωστόσο όπως είπε το αποτέλεσμα στα δημόσια οικονομικά δεν δημιουργούν πρόβλημα λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως εξήγησε, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού από 01/02/2019 διαμορφώνει τα εξής δεδομένα:

- Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 650 ευρώ τον μήνα μεικτά, από τα 586,08 ευρώ (αύξηση 11%).

- Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 29,04 ευρώ/ημέρα μεικτά, από τα 26,18 ευρώ (αύξηση 11%).

Κλείσιμο
- Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Ο κατώτατος μισθός και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 650 ευρώ/μήνα μεικτά, από τα 510,95 ευρώ (αύξηση 27%).

- Το υποκατώτατο ημερομίσθιο καταργείται. Το κατώτατο ημερομίσθιο και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 29,04 ευρώ/ημέρα μεικτά, από τα 22,83 ευρώ (αύξηση 27%).

- Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζονται αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες.

- Το επίδομα ανεργίας αυξάνεται από τα 360 ευρώ στα 400 ευρώ.

- Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08 ευρώ στα 650 ευρώ.

- Αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

- Συνολικά η αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν θα ωφελήσει άμεσα περίπου 880.000 πολίτες. Περίπου 600.000 είναι οι εργαζόμενοι που θα έχουν αύξηση αποδοχών και 280.000 πολίτες θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιδομάτων.

Δείτε τη συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων
Η Υπουργός εργασίας στον ALPHA
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης