LIVE

Κορωνοϊός

ΣΕΒ: Η ανάπτυξη θα έρθει μόνον με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

sev

Στο μηνιαίο του δελτίο, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η στασιμότητα της παραγωγικότητας θέτει σε κίνδυνο την συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – Η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει κεφάλαια στις αγορές μετά από 9 χρόνια

Το μηνιαίο του δελτίο έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΒ, προειδοποιώντας ότι η στασιμότητα στην παραγωγικότητα θέτει κινδύνους στην ανάκαμψη της οικονομίας, την ώρα που η Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια, θα πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις.

«Το 2018 έκλεισε με την ελληνική οικονομία να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης. Όμως, το νέο έτος, που σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα είναι το 3ο κατά σειρά έτος ανάπτυξης, ξεκινά με εντεινόμενους κινδύνους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι τάσεις προστατευτισμού που διαμορφώνονται κυρίως μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις μεταναστευτικές ροές που πυροδοτούν ολοένα και περισσότερες εθνικιστικές τοποθετήσεις, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, η αυξητική τάση των επιτοκίων και η επιβράδυνση της διεθνούς επενδυτικής δραστηριότητας αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία το 2019.

Οι προκλήσεις αυτές αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να αναζητήσει κεφάλαια στις αγορές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από 9 χρόνια θα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, χωρίς την οικονομική στήριξη που παρείχαν τα μνημόνια με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ», αναφέρει το δελτίο.

«Απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας»

Για να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω προκλήσεις και για να καλυφθεί η αποεπένδυση και η απώλεια των εισοδημάτων που προκάλεσε η παρατεταμένη ύφεση, απαιτείται η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, ώστε η Ελληνική οικονομία να θωρακιστεί έναντι της διαφαινόμενης κάμψης της παγκόσμιας οικονομίας, και να επιτευχθούν ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης στο μέλλον.

Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική αν ληφθεί υπόψη ότι η ανάπτυξη της οικονομίας στηρίζεται σήμερα πρωτίστως στις εξαγωγές και τον τουρισμό που θα είναι και οι πρώτοι τομείς που θα κινδυνεύσουν από έναν διεθνή κύκλο οικονομικής επιβράδυνσης.

Χρειάζεται ισορροπία μεταξύ μισθών και παραγωγικότητας

Κατά τη διάρκεια της προσαρμογής, η Ελλάδα προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, έχοντας πλέον ανακτήσει σημαντικό μέρος των απωλειών ανταγωνιστικότητας. Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα αυτών των μεταρρυθμίσεων ήταν η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ μισθών και παραγωγικότητας, η οποία είναι αναγκαία προκειμένου να μετασχηματιστεί η χώρα σε μια εξωστρεφή οικονομία, προσανατολισμένη στις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων. Για τους παραπάνω λόγους, η επιστροφή στις πολιτικές της εποχής πριν την κρίση, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση και τη λειτουργία των αγορών, ιδίως της αγοράς εργασίας, μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Επενδυτής

Συμφωνούμε ότι η ανάπτυξη απαιτεί ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή μείωση αποδοχών εργαζομένων, μείωση φόρων-εισφορών εργοδοτών, αύξηση φοροδιαφυγής-εισφοροδιαφυγής-δανειοδιαφυγής επιχειρηματιών, ανοχή των ελεύθερων επαγγελματιών για άκοπες αποδείξεις, αδήλωτα κέρδη, αφορολόγητες εισπράξεις, μαύρες καταθέσεις, παράνομο πλουτισμό, ύπαρξη χαμηλόμισθης ή μερικής ή απλήρωτης ή ανασφάλιστης ή αλλοδαπής απασχόλησης στην πραγματική οικονομία, διατήρηση της κλοπής από την αγορά των καταναλωτών- πελατών, των εργατών-υπαλλήλων, των φορέων υγείας-σύνταξης, του κράτους, της κοινωνίας, των εφοριών, των οργανισμών, των υπουργείων-περιφερειών-δήμων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης