Μοσκοβισί: Συνεχίστε το πετάλι, οι εκλογές να μην σας αποσπάσουν από τις μεταρρυθμίσεις

moskobisi-monos

Τα μηνύματα Μοσκοβισί για «κόκκινα» δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις, κατώτατο μισθό, εκλογές και παροχολογία

Τα ανοιχτά ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των ευρωπαϊκών θεσμών για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση προσδιόρισε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα, καλώντας την κυβέρνηση να επισπεύσει τη διευθέτησή τους. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν πριν και μετά τις εκλογές, δείχνοντας έτσι εμμέσως πως οι Βρυξέλλες προβληματίζονται για τις πιθανές παρενέργειες της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα.


«Όταν τελειώνει το πρόγραμμα δεν σταματάμε, δεν αφήνουμε το ποδήλατο στην άκρη, συνεχίζουμε να κάνουμε πετάλι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Υπογράμμισε ακόμα ότι το επόμενο διάστημα, ενόψει ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών, θα είναι καθοριστικό και ότι «είναι πολύ σημαντικό η περίοδος των εκλογών να μην αποσπάσει την προσοχή από τις μεταρρυθμίσεις». Συμπλήρωσε δε ότι «η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε στενή συνεργασία με την επόμενη Κομισιόν. Η εμπιστοσύνη προς τη χώρα σας επιστρέφει, αλλά περνά μέσα από την εφαρμογή των δεσμεύσεων και μιας ξεκάθαρης στρατηγικής. Θα ήταν καταστροφικό ένα πισωγύρισμα στις δεσμεύσεις».

Τόσο στην ομιλία του όσο και στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα χθες, μετά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, τονίζοντας επανειλημμένα ότι «μένει ακόμα δουλειά για την υλοποίηση των μεταμνημονιακών εκκρεμοτήτων». Μάλιστα, επισήμανε ότι η αποστολή των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των θεσμών στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα θα είναι κρίσιμη, καθώς θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης 16 μεταρρυθμίσεων, από τις οποίες θα εξαρτηθεί η επιστροφή 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SMPs). Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.


Μεταξύ των 16 μεταρρυθμίσεων, ο Γάλλος Επίτροπος ξεχώρισε εκείνες που αφορούν τους ακόλουθους τέσσερις άξονες:

1. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ιδίως των επενδυτικών συνθηκών - Ιδιωτικοποιήσεις. «Η Ελλάδα πρέπει, πρωτίστως, να προσελκύσει νέους επενδυτές. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αναγκαιότητα», υπογράμμισε στην εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

2. «Κόκκινα δάνεια» και τράπεζες: «Χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί την τελευταία τριετία είναι ενθαρρυντική, «αλλά απομένει να γίνουν πολλά», πρωτίστως για «μια συνολική αντιμετώπιση των ‘κόκκινων’ δανείων». Σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί επίσης το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει από την 1η Μαρτίου τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

3. Εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης: Όπως είπε, το μέγεθος του Δημόσιου Τομέα μειώθηκε κατά 25% με τα μνημονιακά μέτρα και πλέον οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης. Πρόσθεσε ακόμα ότι η οικονομία θα γίνει πιο ισχυρή, εάν βελτιωθεί το δικαστικό σύστημα.

4. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής: «Ο πρόεδρος Γιούνκερ ακόμα μιλάει για τη σκληρότητα της κρίσης που χτύπησε την Ελλάδα. Γι’ αυτό, χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη και ένα κράτος που θα βρίσκεται στο πλάι των αδύναμων», σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτό, εξήρε τη σημασία του εκσυγχρονισμού της Υγείας και την ανάγκη να μειωθεί η ανεργία, να ανασχεθεί το brain drain και «να διασφαλιστούν συνθήκες συμμετοχής όλων των Ελλήνων στην ανάπτυξη».


Ο κ. Μοσκοβισί έδειξε επίσης, με διπλωματικό αλλά σαφή τρόπο, ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να μπει «φρένο» στο ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού και στην παροχολογία. Ειδικότερα:

- Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι η αύξησή του είναι εύλογη και δίκαιη, αλλά με την επιφύλαξη ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο η κατάσταση της οικονομίας όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες». Το υπουργείο Εργασίας έχει στα χέρια του πρόταση της 5μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού από 5% έως 10%. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Ευρωπαίοι έχουν αφήσει να διαφανεί ότι δεν θα είχαν αντίρρηση για μια αύξηση 5%-6%, αλλά από ’κει και πάνω αρχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις, ενώ θεωρούν υπερβολική μια αύξηση ύψους 10%.

- Για την παροχολογία παρενέβη εμμέσως, λέγοντας μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη: «Χρειάζονται «ισχυρά, αλλά συνετά κοινωνικά μέτρα».


Όσον αφορά στο μεγάλο στοίχημα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, ο Επίτροπος Οικονομικών παραδέχθηκε πως οι αγορές δείχνουν να ανησυχούν για τα ευάλωτα σημεία της οικονομίας, υποστήριξε όμως πως αυτό «δεν αποτελεί σημάδι πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα, αλλά συνέπεια μιας μακράς, άνευ προηγουμένου κρίσης, της οποίας τις προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Επισήμανε ακόμα πως «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα είναι ισχυρό σήμα στις αγορές και είναι αναγκαία για βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των Ελλήνων πολιτών».

ΣΧΟΛΙΑ (12)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Θεωρώ ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο! Κατά τη γνώμη μου δε χρειάζονται ιδιαίτερες μεταρρυθμίσεις καθώς οι απαραίτητες έγιναν. Πρέπει να δωθεί βάση κυρίως στην κοινωνική πολιτική και να γίνουν αυξήσεις σε επιδόματα ( ανεργίας, προνοιακά, ΚΕΑ, ενοικίου) αλλά και να δημιουργήθουν θέσεις κυρίως στο δημόσιο τομέα για τη μείωση της ανεργίας των νέων!

Άνεργος

Πραγματικά χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπως νομοθετικός καθορισμός επιπρόσθετα των κατώτερων μηνιαίων αποδοχών των 586 ευρώ και ανώτατων επιτρεπομένων 2.000 ευρώ στα πλαίσια λειτουργικού κόστους-εξορθολογισμού-ανταγωνιστικότητας, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων στα πλαίσια αντιμετώπισης ανισοτήτων-προνομίων-ανεργίας, υποχρεωτική συνταξιοδότηση επιχειρηματιών-επαγγελματιών ηλικίας 67 ετών στα πλαίσια ισότητας πολιτών-αύξησης θέσεων εργασίας, απαγόρευση απασχόλησης συνταξιούχων στα πλαίσια μείωσης ανεργίας-κόστους εξόδων κράτους, ένταξη όλων των εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο υπουργείων-περιφερειών-δήμων στα πλαίσια αποφυγής οικονομικών αδικιών-απαράδεκτων ανεπαρκών ιδιωτικών μισθών, υπαγωγή των απασχολουμένων σε ένα ίδιο φορέα σύνταξης-υγείας στα πλαίσια εξασφάλισης ισότητας-αξιοπρεπών όμοιων συνθηκών διαβίωσης.

24

Φίλε μου δεν εννοεί αυτές τις μεταρυθμίσεις [που κάποιες όντως χρειάζονται]. Ο Πιέρ θέλει άλλες "μεταρυθμίσεις". Θέλει τα νερά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στους Γάλλους, θέλει την ΔΕΗ στα αφεντικά του, τους γερμανούς. Θέλει δεκάδες χιλιάδες ακίνητα σε ξένες εταιρείες, θέλει μισθούς 300 ευρώ και συντάξεις 100 ευρώ. Θέλει το Αιγαίο στα δύο, την Θράκη στον Τούρκο, την Ήπειρο στους Αλβανούς και την Μακεδονία στους σκοπιανούς. Θέλει εμάς στα 4 ζητιάνους και δύστυχους. Αυτές τις "μεταρυθμίσεις" ήρθε να μας θυμίσει ο Πιέρος...

Δεν σου φτανουν αυτα ...θες και αλλα ?

Εεε...μην ειστε και αχαριστοι ! Χαριν των ( μεταρρυθμισεων ) του Μοσκοβισι και του Σοιμπλε καταργηθηκε η αυτοτελη φορολογηση , οι φοροι υπερ τριτων , εγινε πραγματικοτητα το ανοιγμα των επαγγελματων, οι κλεφτες του δημοσιου χρηματος ειναι ολοι φυλακη με κατασχεμενες περιουσιες , απολυθηκαν απο το πρυτανειο τα βισματα των πολιτικων , επιταχυνθηκε η ταχυτητα και η απονομη της δικαιοσυνης...μετα δεκαπενταετια και τοσες άλλες ( μεταρυθμισεις ) που δεν βλέπετε !!!! Ουχαχαχαχα !!

Ταμτακος

Αυτός έρχεται κάθε μήνα να πάρει το μισθό, ρίχνει και δέκα μα@@@@ίες για να φαίνεται ότι ξέρει τα πράγματα και φευγει

άσε μας κουκλίτσα μου

Που τις είδες τις μεταρρυθμίσεις; Η υπερφορολόγηση και η κοτσανολαγνία από πότε είναι μεταρρύθμιση; Αλλά ξέχασα, 10 βουρδουλιές στην πλάτη του άλλου δεν πονάνε καθόλου.

gebre

Ή είναι τελείως άσχετος και νομίζει ότι στην Ελλάδα γίνονται μεταρρυθμίσεις ή μάς δουλεύει. Ας τον ενημερώσει κάποιος να μην κάνει τέτοιες δηλώσεις και εκτίθεται.

Sdf

Ποιο πεταλι ρε τραγικε μοσχομισι? Δεν ντρεπεσαι λιγο? Οι τραπεζες κατα διόλου. Ιδιωτικοποιησεις γιοκ. Επενδυσεις αορατες. Διαβασε και την εκθεση του οασα. Ληξιπροθεσμα στο θεο. Το κρατος δεν πληρώνει τπτ

Ελένη Λ.

Δεν γινονται μεταρρυθισεις γιατι επιδιωκουν μιζερια παντου για να μοιραζουν επιδοματα. Επιπλεον ο σοφος λαος ειναι απασχολημενος να θελει να βγαινει στη συνταξη απο τα 50, να ζητα αναδρομικα, να διαμαρτυρεται για τη Marfin, MATI, δεν εχει χρονο να απαιτει μεταρρυθμισεις ειναι υπερανω της ανεργιας. Κυβερνηση και σοφος λαος ειναι το προβλημα.

Takis

Πετάλι χωρίς σέλα...

Να συναχιστουν οι ( μεταρρυθμισεις )...Σοιμπλε ,Μοσκοβισι ,Γιουνκερ κλ

Και εννοει φυσικα για ( μεταρρυθμισεις ) οτι οποιοι παντελονιασαν παντελονιασαν ,οποιοι αρπαξαν αρπαξαν , οποιοι τρυπωσαν τρυπωσαν στο πρυτανειο , οποιοι ασπρισαν ασπρισαν τα μαυρα  οποιοι εχτισαν αυθαιρετα εχτισαν  ,οσοι προλαβαν να τα βγαλουν εξω προλαβαν , εις υγειαν των κοροιδων κατα την διαρκεια του μεγαλου ριφιφι των δανεικων και των διορισμων  του 80 και μετα ! Οι υπολοιποι που δεν πιασατε δημοσιο χρημα στα χερια σας φορους 70% μεχρι και πολυ πανω απο το εισοδημα για αυτους με απροσοδα ακινητα ! Αυτες ειναι οι ( μεταρρυθμισειε ) του πρωην τροτσκιστη φιλου του Στρος Καν και νυν υπουργου οικονομικων της ( Ευρωπης ) .Πληρωστε τους κοροιδαρες οσοι δεν εχετε καρφωμενα τα σαγονια σας στο κρατικο μασταρι .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ypourgio_anaptixis

Ο όρος προέβλεπε την μονομερή αναπροσαρμογή του εκπιπτόμενου ποσού σε ισόβια ασφαλιστήρια συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης, χωρίς να καθορίζει σαφώς το πλαίσιο της αναπροσαρμογής

4113237

Στην οικονομική ανάλυσή της η τράπεζα σημειώνει ότι διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την ταχύτερη υιοθέτηση ενός φιλικότερου προς την ανάπτυξη μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής