Μοσκοβισί: Συνεχίστε το πετάλι, οι εκλογές να μην σας αποσπάσουν από τις μεταρρυθμίσεις

Μοσκοβισί: Συνεχίστε το πετάλι, οι εκλογές να μην σας αποσπάσουν από τις μεταρρυθμίσεις

Τα μηνύματα Μοσκοβισί για «κόκκινα» δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις, κατώτατο μισθό, εκλογές και παροχολογία

moskobisi-monos
Τα ανοιχτά ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των ευρωπαϊκών θεσμών για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση προσδιόρισε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα, καλώντας την κυβέρνηση να επισπεύσει τη διευθέτησή τους. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν πριν και μετά τις εκλογές, δείχνοντας έτσι εμμέσως πως οι Βρυξέλλες προβληματίζονται για τις πιθανές παρενέργειες της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα.


«Όταν τελειώνει το πρόγραμμα δεν σταματάμε, δεν αφήνουμε το ποδήλατο στην άκρη, συνεχίζουμε να κάνουμε πετάλι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Υπογράμμισε ακόμα ότι το επόμενο διάστημα, ενόψει ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών, θα είναι καθοριστικό και ότι «είναι πολύ σημαντικό η περίοδος των εκλογών να μην αποσπάσει την προσοχή από τις μεταρρυθμίσεις». Συμπλήρωσε δε ότι «η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε στενή συνεργασία με την επόμενη Κομισιόν. Η εμπιστοσύνη προς τη χώρα σας επιστρέφει, αλλά περνά μέσα από την εφαρμογή των δεσμεύσεων και μιας ξεκάθαρης στρατηγικής. Θα ήταν καταστροφικό ένα πισωγύρισμα στις δεσμεύσεις».

Τόσο στην ομιλία του όσο και στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα χθες, μετά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, τονίζοντας επανειλημμένα ότι «μένει ακόμα δουλειά για την υλοποίηση των μεταμνημονιακών εκκρεμοτήτων». Μάλιστα, επισήμανε ότι η αποστολή των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των θεσμών στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα θα είναι κρίσιμη, καθώς θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης 16 μεταρρυθμίσεων, από τις οποίες θα εξαρτηθεί η επιστροφή 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SMPs). Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.


Μεταξύ των 16 μεταρρυθμίσεων, ο Γάλλος Επίτροπος ξεχώρισε εκείνες που αφορούν τους ακόλουθους τέσσερις άξονες:

1. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ιδίως των επενδυτικών συνθηκών - Ιδιωτικοποιήσεις. «Η Ελλάδα πρέπει, πρωτίστως, να προσελκύσει νέους επενδυτές. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αναγκαιότητα», υπογράμμισε στην εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

2. «Κόκκινα δάνεια» και τράπεζες: «Χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί την τελευταία τριετία είναι ενθαρρυντική, «αλλά απομένει να γίνουν πολλά», πρωτίστως για «μια συνολική αντιμετώπιση των ‘κόκκινων’ δανείων». Σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί επίσης το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει από την 1η Μαρτίου τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Κλείσιμο
3. Εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης: Όπως είπε, το μέγεθος του Δημόσιου Τομέα μειώθηκε κατά 25% με τα μνημονιακά μέτρα και πλέον οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης. Πρόσθεσε ακόμα ότι η οικονομία θα γίνει πιο ισχυρή, εάν βελτιωθεί το δικαστικό σύστημα.

4. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής: «Ο πρόεδρος Γιούνκερ ακόμα μιλάει για τη σκληρότητα της κρίσης που χτύπησε την Ελλάδα. Γι’ αυτό, χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη και ένα κράτος που θα βρίσκεται στο πλάι των αδύναμων», σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτό, εξήρε τη σημασία του εκσυγχρονισμού της Υγείας και την ανάγκη να μειωθεί η ανεργία, να ανασχεθεί το brain drain και «να διασφαλιστούν συνθήκες συμμετοχής όλων των Ελλήνων στην ανάπτυξη».


Ο κ. Μοσκοβισί έδειξε επίσης, με διπλωματικό αλλά σαφή τρόπο, ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να μπει «φρένο» στο ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού και στην παροχολογία. Ειδικότερα:

- Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι η αύξησή του είναι εύλογη και δίκαιη, αλλά με την επιφύλαξη ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο η κατάσταση της οικονομίας όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες». Το υπουργείο Εργασίας έχει στα χέρια του πρόταση της 5μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού από 5% έως 10%. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Ευρωπαίοι έχουν αφήσει να διαφανεί ότι δεν θα είχαν αντίρρηση για μια αύξηση 5%-6%, αλλά από ’κει και πάνω αρχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις, ενώ θεωρούν υπερβολική μια αύξηση ύψους 10%.

- Για την παροχολογία παρενέβη εμμέσως, λέγοντας μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη: «Χρειάζονται «ισχυρά, αλλά συνετά κοινωνικά μέτρα».


Όσον αφορά στο μεγάλο στοίχημα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, ο Επίτροπος Οικονομικών παραδέχθηκε πως οι αγορές δείχνουν να ανησυχούν για τα ευάλωτα σημεία της οικονομίας, υποστήριξε όμως πως αυτό «δεν αποτελεί σημάδι πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα, αλλά συνέπεια μιας μακράς, άνευ προηγουμένου κρίσης, της οποίας τις προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Επισήμανε ακόμα πως «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα είναι ισχυρό σήμα στις αγορές και είναι αναγκαία για βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των Ελλήνων πολιτών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης