Standard Chartered: Πέμπτη οικονομία στον κόσμο η Τουρκία μέχρι το 2030

Standard Chartered: Πέμπτη οικονομία στον κόσμο η Τουρκία μέχρι το 2030

Δραματικές αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι την επόμενη 10ετία - Κατρακυλούν οι ΗΠΑ, στον «Όλυμπο» Κίνα, Ινδία και ασιατικές αγορές - Ποιες χώρες εκτοπίζονται

turkish_economy
Μεγάλες αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο προβλέπουν για την επόμενη 10ετία οικονομικοί αναλυτές παγκοσμίου κύρους και αναγνώρισης. Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε το έγκυρο περιοδικό Newsweek, η «επανάσταση» αναμένεται να έρθει από την Ασία, καθώς η οικονομία της Κίνας και της Ινδίας, αναμένεται το 2030 να έχουν ξεπεράσει εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών, καταλαμβάνοντας την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα, αφήνοντας στην τρίτη θέση την υπερδύναμη από την αμερικανική ήπειρο.

Την ανάλυση και τις προβλέψεις πραγματοποίησαν οι οικονομικοί αναλυτές της εταιρείας Standard Chartered από το Ηνωμένο Βασίλειο, δίνοντας μία από τις διαστάσεις του διαφαινόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, παρά τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.

Η βρετανική φίρμα προβλέπει δραματικές αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, καθώς οι δυτικές οικονομίες δείχνουν να χάνουν έδαφος στην κούρσα μέχρι το 2030, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, δεν αποκλείεται να επιφέρει απρόβλεπτες συνέπειες σε όλα τα επίπδα.

Εξίσου μεγάλη έκπληξη με τις αλλαγές στην πρώτη τριάδα της σχετικής λίστας, είναι η άνοδος της Ινδονησίας στην τέταρτη θέση, μίας ακόμα ασιατικής χώρας.

Κόντρα στις εκτιμήσεις και τις ειδήσεις των τελευταίων μηνών, με προεκτάσεις και στη χώρα μας, η πρόβλεψη για άνοδο της Τουρκίας στην 5η θέση της σχετικής λίστας. Οι διακρατικές συμφωνίες που έχει συνάψει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη και η επένδυση σε μεγάλα έργα, φέρονται πως θα αποδώσουν καρπούς τα επόμενα χρόνια.

Ως ανερχόμενη δύναμη εμφανίζεται στην έκτη θέση Βραζιλία, η μοναδική εκπρόσωπος της Λατινικής Αμερικής, ενώ στην 7η θέση, βάσει των προβλέψεων πάντα, εμφανίζεται η Αίγυπτος, η οποία φαίνεται να ανακάμπτει μετά από πολλά χρόνια κρίσης, ενώ είναι η μοναδική χώρα της Μέσης Ανατολής που εντάσσεται στη λίστα των 10 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

Η Ρωσία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που μπαίνει στη λίστα και δη στην 8η θέση. Ακολουθεί στην 9η θέση η Ιαπωνία, που θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη, αν δεν είχε υποστεί καίρια πλήγματα από φυσικά φαινόμενα και ιδιαίτερα από το τσουνάμι που προκάλεσε το ραδιενεργό ατύχημα στη Φουκουσίμα.

Την πρώτη 10άδα στις προβλέψεις για το 2030 συμπληρώνει η Γερμανία.

Από τη λίστα που παρουσιάστηκε παραπάνω, φέρονται να εκτοπίζονται οικονομίες όπως της Βρετανίας, η οποία θα πληγεί λόγω του Brexit, της Ιταλίας, που διανύει παρατεταμένη περίοδο κρίσης, της Γαλλίας, που έχει κάνει βήματα προς τα πίσσω με τον Εμανουέλ Μακρόν και έχει εισέλθει σε περίοδο κοινωνικής αστάθειας και ο Καναδάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης