Wall Street... κόντρα στο shutdown του Τραμπ - Κέρδη στους μεγάλους δείκτες

Wall Street... κόντρα στο shutdown του Τραμπ - Κέρδη στους μεγάλους δείκτες

Πώς κινήθηκαν οι αγορές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

WAll_ole
Ποιο shutdown; Το αμερικανικό κρατικό σύστημα έχει «γονατίσει» καθώς μετρά 16 μέρες «εκτός λειτουργίας», με εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς να ταλαιπωρούνται στις δημόσιες υπηρεσίες που υπολειτουργούν, ενώ οι εργαζόμενοι του Δημοσίου στις 11 Ιανουαρίου δε θα δουν μισθό.

Το θετικό είναι πως η Εφορία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει κανονικά στις επιστροφές φόρων. Σύντομα θα αποτελέσει το μακροβιότερο κυβερνητικό shutdown στην ιστορία των ΗΠΑ, ωστόσο αυτό δε δείχνει να πτοεί τον Τραμπ, ο οποίος απειλεί να το διατηρήσει ακόμα και για πάνω από χρόνο (σε μορφή μερικού shutdown), εάν δεν πάρει το Τείχος του, το οποίο θέλει πλέον ατσάλινο, και όχι τσιμεντένιο, προκειμένου να το κάνει -ανεπιτυχώς- πιο ελκυστικό οικονομικά στους Δημοκρατικούς.

Κυρίως όμως η αγορά δε δείχνει να ενδιαφέρεται για το shutdown.

Και λογικό, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους ο κύριος παράγοντας που κινεί την αγορά αυτη τη στιγμή είναι οι αναπτερωμένες ελπίδες για πιο χαλαρή Fed (περισσότερα εδώ), αλλά και η αισιοδοξία για εμπόριο.

Σύμφωνα με τον κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο πλευρές θα εργαστούν από κοινού προκειμένου να υλοποιήσουν τη συναίνεση που επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζπίνγκ στα τέλη του περασμένου έτους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Wall Street πραγματοποίησε ένα ακόμη μίνι-ράλι που προσέγγισε το +2%, αν και στην πορεία «ξεφούσκωσε». Το αν θα μπορέσει να το διατηρήσει στη συνέχεια, παρά την αισιοδοξία που αναφέραμε, αποτελεί πάντως ερώτημα, καθώς από την άλλη μεριά πληθαίνουν οι ενδείξεις για παγκόσμια ύφεση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης, αρχής γενομένης από Κίνα, καθώς και στην Ευρώπη.

Κλείσιμο
Τη Δευτέρα ο Dow Jones εμφάνισε κέρδη 0,43% στις 23.533 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,67% στις 2.549 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 1,26% υψηλότερα στις 6.823 μονάδες.

Για περισσότερες λεπτομέρειες στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης