Οι στόχοι της ΑΑΔΕ για το 2019

Οι στόχοι της ΑΑΔΕ για το 2019

Με ανοικτή επιστολή προς τους εργαζόμενους ο Γιώργος Πιτσιλής αναφέρει: Υπέρβαση πάνω από 420 εκατομμυρίων ευρώ στις εισπράξεις φόρων το 2018 - Μείωση 50% στα ληξιπρόθεσμα χρέη από εκκρεμείς επιστροφές φόρων - Υπό μετακίνηση και όσοι εφοριακοί παραμένουν επί χρόνια στο ίδιο πόστο

4471163
Ανοικτή επιστολή προς τους εργαζόμενους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων απέστειλε ο διοικητής της Αρχής κ. Γιώργος Πιτσιλής. Με την επιστολή τούς συγχαίρει για την επίτευξη των στόχων και την υπέρβαση (πάνω από 420 εκατ. ευρώ) στις εισπράξεις φόρων του 2018. Αντίστοιχα όμως, το 2018 μειώθηκε και το «στοκ» των απλήρωτων επιστροφών φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που τις δικαιούνται, σε 755 εκατ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ που είχε φτάσει έναν χρόνο πριν.

Για το 2019 προαναγγέλλει αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και των επισκέψεων πολιτών στις ΔΟΥ, αλλά και εσωτερικές αλλαγές στον φοροελεγκτικό μηχανισμό με νέο Βαθμολόγιο και «μετακινήσεις, με αντικειμενικά κριτήρια, των στελεχών που υπηρετούν στην ίδια περιφερειακή μονάδα για πολλά χρόνια», αφού ληφθούν υπόψη και οι προτιμήσεις τους.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αγαπητές, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κλείσιμο
Πριν από λίγες ημέρες αφήσαμε πίσω μας μια πολύ απαιτητική χρονιά. Μια χρονιά όπου κληθήκαμε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, να ανταποκριθούμε σε πολύ υψηλούς επιχειρησιακούς στόχους και να συμβάλουμε καθοριστικά στην επόμενη ημέρα της οικονομίας της Χώρας.

Και, χάρη στις προσπάθειες όλων σας, τα καταφέραμε. Θα σταθώ σε δύο βασικά μεγέθη: Από τα προσωρινά στοιχεία Δεκεμβρίου 2018 προκύπτει ότι υπερβήκαμε τον ετήσιο στόχο των εσόδων κατά τουλάχιστον 420 εκ. ευρώ, ενώ από την οριστικοποίηση των στοιχείων σε λίγες ημέρες αναμένεται να προκύψει ακόμα μεγαλύτερη υπέρβαση. Παράλληλα, συνεπείς στη δέσμευσή μας για ταχύτερη επιστροφή φόρων, την 31-12-2018 περιορίσαμε το συνολικό απόθεμα των προς επιστροφή φόρων σε περίπου 755 εκ ευρώ, από 1,4 δις ευρώ την 31-12-2017, εκ των οποίων το άνω των 90 ημερών απόθεμα για το οποίο δεν έχουν σταλεί ειδοποιήσεις στους δικαιούχους να περιορίζεται σε περίπου 182 εκ ευρώ.

Παράλληλα με τους εισπρακτικούς μας στόχους, το 2018 έγιναν πολλά και στις μεταρρυθμιστικές μας δράσεις. Αναφέρω ενδεικτικά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού των βασικών παραμέτρων του νέου συστήματος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού μας, με το νέο πλαίσιο αξιολόγησης να τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή από φέτος και το ειδικό Βαθμολόγιο και το νέο Σύστημα Αποδοχών της ΑΑΔΕ να είναι έτοιμα να συζητηθούν με την πολιτική ηγεσία, καθώς και το σχεδιασμό μεγάλων οργανωτικών αλλαγών που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2019, όπως η δημιουργία χωριστής γενικής διεύθυνσης για την πληροφορική της ΑΑΔΕ, η αναδιοργάνωση της Διεύθυνσης Ελέγχων της ΓΔΦΔ, η οργανωτική αυτονομία των τελωνειακών ελέγχων, κ.ά.

Το 2019 θα είναι ακόμα πιο απαιτητικό για εμάς. Και τούτο διότι, εκτός από τους στόχους των εσόδων και τη διαρκή μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, πρέπει να δώσουμε έμφαση σε δύο μεγάλους άξονες δράσεων:

Ο πρώτος είναι ο σεβασμός και η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, που δικαιούνται καλύτερες και λιγότερο γραφειοκρατικές υπηρεσίες, με όσο το δυνατόν λιγότερη ανάγκη φυσικής τους παρουσίας σε ΔΟΥ και Τελωνεία.

Ο δεύτερος, που έχει άμεση επίπτωση και στον πρώτο, είναι η αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού μας, η έγκαιρη προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών σε όλες τις υπηρεσίες μας, η βελτίωση των εσωτερικών μας διαδικασιών και η εξασφάλιση αποτελεσματικότερης επικοινωνίας μεταξύ των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

Επίσης, το 2019 χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε με τόλμη και ρεαλισμό την υφιστάμενη διάταξη των περιφερειακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, με στόχο την ορθολογικότερη κατανομή των δυνάμεών μας και τη δημιουργία μονάδων που θα μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πολίτες. Παράλληλα, στοχεύοντας στην εσωτερική ανανέωση και την ενίσχυση του αισθήματος δικαιοσύνης, αμεροληψίας και ακεραιότητας, είναι αναγκαίο, σε πρώτη φάση στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, να προχωρήσουμε σε μετακινήσεις, με αντικειμενικά κριτήρια, των στελεχών μας που υπηρετούν στην ίδια περιφερειακή μονάδα για πολλά χρόνια, αφού λάβουμε υπόψη και τις προτιμήσεις τους.

Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι,

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω προσωπικά όλες και όλους για τις προσπάθειες που καταβάλατε για την επίτευξη των στόχων του 2018. Τα καλά αποτελέσματα της χρονιάς που πέρασε αποδεικνύουν ότι όλοι μαζί, με επαγγελματισμό, αφοσίωση στο έργο μας, συνεργασία και ομαδικό πνεύμα, μπορούμε να πετύχουμε το μεγάλο μας στόχο, να κάνουμε την ΑΑΔΕ μια σύγχρονη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση, μια υπηρεσία πρότυπο για όλο το ελληνικό δημόσιο.

Επίσης, θέλω να σας ζητήσω να συνεχίσετε με την ίδια προσήλωση το έργο σας μέσα στο 2019, ώστε, απερίσπαστοι, να πετύχουμε και τους φετινούς μας στόχους και να κάνουμε τα μεγάλα βήματα που χρειαζόμαστε προς όφελος της υπηρεσίας και των πολιτών, χάριν των οποίων οφείλουμε πάντοτε να λειτουργούμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ ολόψυχα το Νέο Έτος να φέρει σε εσάς και τις οικογένειές σας υγεία, χαρά, δημιουργία και κάθε επιτυχία!»

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Γιώργος Ι. Πιτσιλής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης