Κίνημα «δεν πληρώνω» στις εισφορές στα Ταμεία

asfalist

Μόλις ένας στους έξι εργοδότες που οφείλει εισφορές για τους εργαζόμενους του διακανονίζει τις εκκρεμότητες στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών 

Ούτε τα μέτρα ασφαλιστικής καταστολής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να βάλει τέρμα στις οφειλές ιδιωτών ως προς τι εισφορές των εργαζόμενων τους και την απόδοση αυτών στον ΕΦΚΑ δεν στέκονται ικανά να ανακόψουν το κύμα άρνησης πληρωμής που υπάρχει εσχάτως λόγω της υπερβολικής αύξησης των απαιτήσεων εκ μέρους των Ταμείων. Παρά το ότι ο κλοιός έχει ήδη κλείσει και τα Ταμεία προχωρούν σε πλήθος αποστολών ηλεκτρονικών κατασχετηρίων προς όσους οφείλουν τις εισφορές για το προσωπικό τους, η νέα τάση που έχει δημιουργηθεί και η οποία προβληματίζει το υπουργείο Απασχόλησης έχει να κάνει με το γεγονός πως μόλις ένας στους έξι επιλέγει το δρόμο των πληρωμών και της συμμόρφωσης ως προς τα χρέη που έχει με αποτελέσματα οδυνηρά για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Με το θέμα έχει ήδη απασχοληθεί εκτενώς ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος σε ειδική σύσκεψη προ ημερών αν και μέχρι στιγμής υπάρχει σαφής αμηχανία κι έλλειψη διάθεσης να προβούν οι ασφαλιστικοί φορείς σε επιθετικές ενέργειες. Κι αυτό διότι από τη μια τέτοια δύσκολη συνθήκη χαλάει το κυβερνητικό αφήγημα περί «εξόδου από την κρίση» μιας και οι πληρωμές δείχνουν καθαρά να πιέζουν τους οφειλέτες δημιουργώντας εκρηκτικό μείγμα κι από την άλλη η συμμόρφωση μόλις του 15% περίπου όσων χρωστούν δυσκολεύει την υπόθεση τόνωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα το υπουργείο που κτίζει μια θέση μείωσης των δεικτών ανεργίας, γνωρίζει πως περαιτέρω πίεση προς τους εργοδότες ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα μεγάλο κύμα εξόδου από την αγορά λόγω χρεών πολλές επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο αφήγημα επιτυχίας που φιλοτεχνεί η κυβέρνηση ενόψει των απανωτών εκλογικών καλπών που θα στηθούν. Επίσης η αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων από τις επιχειρήσεις δημιουργεί και προϋποθέσεις για μια σειρά επιχειρήσεων – ζόμπι στις οποίες τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια θα πέφτουν βροχή, θα δεσμεύονται οι λογαριασμοί τους στις τράπεζες και δεν θα τους αποδίδονται δυνατότητες υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

Το πρόβλημα κυρίαρχα παρουσιάζεται όπως μας αναφέρουν πηγές από το γ' τρίμηνο του 2018 και μετά. Κι αυτό διότι τότε προέκυψε μείζον πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά μιας και οι θερινές εκπτώσεις δεν πήγαν καλά ενώ πολλές εταιρείες έχουν ξοδέψει στα χρόνια της μακράς αυτής κρίσης πολύ από το λίπος τους με αποτέλεσμα να επιδεικνύουν πλέον αδυναμία πληρωμής των μεγάλων εισφορών για τους εργαζόμενους τους. Στο παραπάνω διάστημα μάλιστα το ΚΕΑΟ απέστειλε αναστολές υποβολών ΑΠΔ σε άνω των 100 εργοδοτών (κυρίως μεσαίες εταιρείες) με ελάχιστους εξ αυτών (κάτω των 20 όπως πληροφορούμαστε) να συμμορφώνονται και να προβαίνουν σε διακανονισμό των πληρωμών. Όπως αναφέρει ο Νίκος Καλάκος τέως αντιπρόεδρος του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων «πρόκειται για μια νέα συνθήκη καθώς ακόμα και ο φόβος επιβολής κυρώσεων δείχνει μικρός μπροστά στην πραγματική αδυναμία πληρωμής των χρεών στα Ταμεία. Αν αυτό το φαινόμενο όμως γιγαντωθεί θα μιλάμε για ένα κίνημα ...δεν πληρώνω πραγματικά επικίνδυνο για το ασφαλιστικό μας οικοδόμημα».

Περισότερες λεπτομέρειες στο Newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ.ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΥΕΣΟΥΝ .ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.?ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΑΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ.

κα

Να μην το παιδεύουμε πολύ γιατί δημιουργούνται οι προϋποθέσεις συσσώρευσης χρεών που δεν πρόκειται να εξοφληθούν ποτέ και στο τέλος θα κληθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι να πληρώσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όποια επιχείρηση δεν μπορεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί σε βάρος της οικονομίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

qKk8-cROQqAGTzaaX9NmSf877NEEewXarghEHzK45-Q-1280x830

Στο Νταβός, ο Χαράρι προειδοποίησε για έναν κόσμο όπου οι αλγόριθμοι θα αναλύουν τη βιολογία μας και τη συμπεριφορά, λέγοντας ότι κάποιες χώρες, μπορεί να χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αναλύουν όλη μας τη ζωή

f1n

Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση των τελευταίων δεκαετιών που απορροφά κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα -για την Ελλάδα- επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αποτελεί πιλότο για τα έργα του Ελληνικού