UBS: Οι ελληνικές εκλογές είναι παράγοντας που θα συγκαθορίσει τις ευρωαγορές το 2019

UBS: Οι ελληνικές εκλογές είναι παράγοντας που θα συγκαθορίσει τις ευρωαγορές το 2019

Αυστηρή Fed, τέλος QE, εμπορικός πόλεμος, αδύναμα μακροοικονομικά και πολιτικές κρίσεις θα περιορίσουν την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,6% - Καθοριστικές για Ευρώπη και οι ελληνικές εκλογές, τονίζει η ελβετική τράπεζα

16319436
Νέα έκθεση της UBS έρχεται να προστεθεί στη λίστα των δυσοίωνων προβλέψεων για το νέο έτος (όλο και πληθαίνουν...).

Η ελβετική τράπεζα κάνει λόγο για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση -κάτι στο οποίο συγκλίνουν πλέον όλες οι εκτιμήσεις και τα μακροοικονομικά- ως απόρροια της πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής (βλέπε Fed και τέλος QE από ΕΚΤ), της αδύναμης κερδοφορίας ειδικά των ευρωπαϊκών εταιρειών, αλλά και των γενικευμένων πολιτικών αναταραχών.

Μάλιστα μεταξύ των πολιτικών παραγόντων που θα διαμορφώσουν το σκηνικό στην Ευρώπη συγκαταλέγονται και οι ελληνικές εκλογές, όπως τονίζει στο τέλος της έκθεσής της η UBS.

Σημειώνεται ότι η θητεία της κυβέρνησης ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2019 ενώ ο πρωθυπουργός απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Τις τελευταίες ημέρες έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα, καθώς ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, δηλώνει αποφασισμένος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση μόλις «πάει» στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ψάχνω ημερομηνία για εκλογές τον Οκτώβριο» τόνισε ο ίδιος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Πάντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η ΝΔ έχει ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τις 10 μονάδες.

Στο 3,6% θα περιοριστεί η παγκόσμια ανάπτυξη

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, από το 3,8% το 2018, η παγκόσμια ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 3,6% κατά το 2019.

«Η πρόβλεψη μας είναι ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβαρυνθεί από το τέλος των δημοσιονομικών κινήτρων και τα υψηλότερα επιτόκια» επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση της UBS, όπου τονίζεται ότι η μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές, που θα αρχίσουν να περιμένουν το τέλος του οικονομικού κύκλου εντός του 2019.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη UBS, η ύφεση είναι απίθανη δεδομένων του ρυθμού της κατανάλωσης αλλά και της αύξησης των επενδύσεων και της απασχόλησης.

Κλείσιμο
«Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, ο πληθωρισμός θα παραμείνει περιορισμένος, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν ευαίσθητες στην ανάπτυξη.

Δεν προβλέπουμε μεγάλη αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική ή σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση, όπου τονίζεται ότι η βελτίωση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση μειώνουν τον κίνδυνο παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της UBS στο newsmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης