«Βροχή» υπουργικών αποφάσεων μέχρι την Παρασκευή

«Βροχή» υπουργικών αποφάσεων μέχρι την Παρασκευή

Για ακύρωση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, αύξηση στο Κοινωνικό Μέρισμα και χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

vouli-kamera-708_5
Μέχρι και την Παραμονή Πρωτοχρονιάς το αργότερο αναμένονται να εκδοθούν σωρεία αποφάσεων που εκκρεμούν και διαρκώς προαναγγέλλονται, αλλά καθυστερούν να εκδοθούν.

Και αν οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν παγώσει την Ελλάδα, πρέπει να «ξεπαγώσουν» πλέον την έκδοση της υπουργικής Απόφασης για την χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την φετινή σαιζόν. Η σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για αγορές πετρελαίου δεν έχει ανοίξει ακόμα, προκειμένου να λάβουν οι δικαιούχοι το επίδομα στα τέλη Ιανουαρίου. Αιτία της καθυστέρησης είναι ότι δεν εχει ακόμα εκδοθεί η απόφαση που θα καθορίζει επακριβώς ποιοι και πόσα θα λάβουν. Το θέμα απασχόλησε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στην Καραγιώργη Σερβίας, και αναμένεται ότι μέχρι και αύριο θα έχει εκδοθεί η απόφαση, γιατί αν καθυστερήσει, τότε μέχρι να ενημερωθεί και να ετοιμαστεί η πλατφόρμα θα έχει μπει ο Ιανουάριος και θα απομένουν ελάχιστες ημέρες για να προλάβουν οι δικαιούχοι να υποβάλουν αιτήσεις μέσα στις γιορτές.

Σήμερα το αργότερο πρέπει να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για να εγκριθούν α περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για να καλυφθούν και οι επιπλέον 229.000 δικαιούχοι του Κοινωνικού Μερίσματος. Από την Παρασκευή που έκλεισε η διαδικασία υποβολής των αίτησεων ξεκίνησε μια τελική προσπάθεια διασταυρώσεων, για να φανει αν οι δικαιούχοι και το ποσόν για εφάπαξ επιδόματα που αντιστοιχεί σε αυτούς μπορεί να μειωθεί (πχ αν δεν έχουν δηλώσει σωστό ΙΒΑΝ ή ΑΦΜ). Υποχρεωτικά όμως τα ποσά αυτά θα πρέπει να κατατεθούν στους λογαριασμούς ως την Παρασκευή και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο για καθυστερήσεις.

Τελευταία στιγμή επίσης αναμένεται να εκδοθεί και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να μην ισχύσει από 1.1.2019 η κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Κως, Σάμος, Χίος και Λέρος). Ως δικαιολογία για την καθυστέρηση, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κύριο Δημήτριος Βίτσας επικαλέστηκε την «διαπραγμάτευση»  που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο κύκλοι του Υπουργού Οικονομικών αλλά και από τις Βρυξέλλες υποστήριζαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα περί «διαπραγμάτευσης». Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει δικαιολογία να καθυστερεί εδώ και 6 μήνες η λήψη της σχετικής απόφασης, ειδικά μετά τον Αύγουστο που έληξε το 3ο Μνημόνιο. Παρά ταύτα, οι επιχειρήσεις και οι κάτοικοι των νησιών δεν μπορούν να γνωρίζουν με τι ΦΠΑ θα επιβαρύνονται τελικώς οι συναλλαγές τους από 1.1.2019.

«Μυστικό» κρατάει όμως η κυβέρνηση και άλλα «τεφτέρια», για τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε και να πανηγυρίζει. Αν και ως την περασμένη Παρασκευή δόθηκαν τα ποσά των αναδρομικών σην πλειοψηφία των δικαιούχων των ειδικών μισθολογίων (κκρεμούν μόνον για ιατρούς του ΕΣΥ κάποιων νοσοκομείων που θα τα λάβουν τον Ιανουάριο), τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αποφεύγουν να αποδώσουν αναλυτικό λογαριασμό στους δικαιούχους, για να εξηγήσουν πώς προέκυψαν τα ποσά που είδαν στους λογαριασμούς τους τις προηγούμενες ημέρες.

Κλείσιμο
Και αντί να προασπίσουν το κύρος των υπηρεσιών του του δημοσίου, ενημερώνοντας τους δικαιούχους για το ύψος των αναδρομικών και των κρατήσεων που τους αφορούν, το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να εκδώσει και ανακοίνωση την παραμονή των Χριστουγέννων, επικαλούμενο το επιχείρημα πως «η εξ’ ολοκλήρου καταβολή των αναδρομικών αποδεικνύεται εξάλλου από το γεγονός ότι το πόσο ύψους τετρακοσίων εκατομμυρίων ευρώ που είχε προϋπολογισθεί για τα αναδρομικά των συνταξιούχων κατεβλήθη στο συνόλου του την περασμένη Παρασκευή στους δικαιούχους». Με άλλα λόγια, επειδή τόσα προϋπολογίστηκαν να δοθούν, τόσα θα πρέπει να ήταν και τα λεφτά που δικαιούντο οσοι τα περίμεναν, ασχέτως αν πχ ένστολοι με τα ίδια «σειρά», βαθμό και χρόνιας υπηρεσίας ή συνταξιοδότησης, είδαν τεράστιες διαφορές στα αναδρομικά που έλαβαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης