Αυξάνεται το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου

ile_syn

Τι ποσοστό θα προβλέπεται για κάθε κατηγορία εισοδήματος

Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που θα προβλέπει την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα απαιτούνται για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μέσα στο 2019 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πραγματοποιήσουν περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking, με το ελάχιστο ποσό που θα απαιτείται για την εξασφάλιση του αφορολόγητου, να αυξάνεται από 25% έως και 50%.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μετά την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων, το 80% των φορολογουμένων δήλωσαν περισσότερες αποδείξεις από αυτές που χρειαζόταν, γεγονός που δείχνει ότι τα σημερινά ποσοστά για την κάλυψη του αφορολόγητου είναι χαμηλά, άρα έχουν περιθώριο αύξησης.

Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια που ισχύει το μέτρο για τις αποδείξεις διαπιστώθηκε ότι πολύ γρήγορα και από τους πρώτους κιόλας μήνες του έτους οι φορολογούμενοι μαζεύουν τις απαραίτητες αποδείξεις για να κερδίσουν το αφορολόγητο και να τύχουν σημαντικής μείωσης – έκπτωσης φόρου.

Το γεγονός αυτό είχε θορυβήσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς από τη στιγμή που κάποιος έχει εξασφαλίσει το αφορολόγητο, σταματά να ζητά αποδείξεις για τις συναλλαγές του με αποτέλεσμα να ανοίγει παράθυρο κρουσμάτων φοροδιαφυγής και μείωσης των δημόσιων εσόδων.

Τα ακριβή ποσοστά της αύξησης των αποδείξεων δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ωστόσο, εκτιμάται ότι από τα μέσα Ιανουαρίου, το ελάχιστο ποσοστό ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος θα είναι:

-15% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα)
-20% για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα)
-25% για εισοδήματα από 30.001 και άνω με το ανώτατο ποτό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%)

Υπενθυμίζεται ότι αν ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης, το επιπλέον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 22%.

Πηγή: www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (42)

κα

Ο νομοταγής και συνεπής φορολογούμενος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την χρήση της πιστωτικής κάρτας. Τα λαμόγια με το μαύρο χρήμα που είχαν καλομάθει να πληρώνουν οι μισθωτοί τους φόρους τους και οι ίδιοι να παρουσιάζονται ως δουκαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων, δυσανασχετούν γιατί σιγά σιγά σφίγγει ο κλοιός γύρω τους. Θα τους περάσει όμως. Αργά ή γρήγορα θα το χωνέψουν ότι η Ελλάδα γίνεται ευρωπαϊκή χώρα και ότι οι συμπεριφορές που μας χρεοκόπησαν δεν μπορεί πλέον να γίνονται ανεκτές από την ελληνική κοινωνία. Όλοι θα πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν!

Ωμός

Δηλαδή με το "έτσι θέλω" πρέπει να χαλάς χρήμα !!! Πες πως εγώ πληρώνω μόνο τους λογαριασμούς φως, νερό, τηλέφωνο και τρώω τσάμπα στη γιαγιά μου η στον γείτονα, φοράω τα ρούχα του πεθαμένου απέναντι και δεν χαλάω "μία" γιατί έτσι μου αρέσει και θέλω ότι μου περισσεύει να τα βάζω στο στρώμα και να τα μετράω κάθε βράδυ και πρωί, έτσι από βίτσιο. Το σύστημα θα με φορολογεί γιατί δεν έπιασα το αφορολόγητο, γιατί έτσι θέλουν. Ε, που θα πάει, κάπου θα ...σκάσει !!!

Δημητράκης

Θα φορολογούν την γιαγιά,τον γείτονα και τον πεθαμένο!!!Δεν τους κατάλαβες ακόμη τι αιματορουφήχτρες είναι; Ντε και καλά να μην έχει κανείς αφορολόγητο και να πληρώνει φόρο επί πλέον...Τους έχω ικανούς να μας ζητήσουν,χρόνο με τον χρόνο,100% του εισοδήματος πληρωμές με κάρτες,αν δεν τους φτάνουν τα έσοδα για την φαγοπιοτούρα τους...

Λαμόγιο νεοέλληνας

Πριν την κρίση φοροδιαφυγή γιατί έτσι μας αρέσει, μετά την κρίση πάλι φοροδιαφυγή γιατί είναι υψηλοί οι φόροι! Για την φουκαριάρα την επιχείρησή μας φοροδιαφεύγουμε όλοι. Κομμένη η μάσα!

JAN

ΟΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΟΡΦΩΣΗ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ΕΓΓΕΙΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΟΥ. Η ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛΣ?

Gt

0€ αφορολόγητο, χαμηλός και δίκαιος για όλους flat rate φόρος από το 1ο ευρώ, και τα έξοδα (αποδείξεις λιανικής) να εκπίπτουν. Το υπόλοιπο ποσό να φορολογείται κανονικά ως εισόδημα. Το παραμυθάκι του αφορολόγητου πρέπει να λήξει χθες.

Gr

Σωστος συμφωνω. Και ο φορος να ειναι ισος με τον ΦΠΑ (πχ 15% και τα 2) για να μην υπαρχει διαφορά συμφέροντος για παζαρι

@

Συμφωνώ στο να πάει το αφορολόγητο στο 0 με ταυτόχρονη μείωση των συντελεστών φορολόγησης, ώστε ένα προιόν προ και μετά φορου να μην έχει τεράστια διαφορά για να αποτελεί κίνητρο φοροδιαφυγής, ΑΦΟΥ όμως καταργηθούν πρωτα τα τεκμαρτά εισοδήματα. Δεν γίνεται να πληρώνεις φόρο σε φαντασιώσεις.

Φίλιππος

Όλοι πρέπει να πληρώνουν φόρο, συμφωνώ, όμως ο τύπος που έχει εισόδημα 200000 ευρώ το χρόνο δεν είναι λογικό να πληρώνει το ίδιο ποσοστό με εκείνον που έχει εισόδημα 10000 ευρώ το χρόνο.

Somebody's watching me

Οργουελική Κοινωνία μυρίζει. Κατά τα άλλα ο σύριζα ΔΕΝ είναι, λέει, τσιράκι των ξένων εντολοδόχων του... Oi αλβανοί βγάζουν μερικά δις πολύτιμου ρευστού έξω, μαύρα και αφορολόγητα, και εμείς ψάχνουμε την κάρτα του συνταξιούχου. Τροφή για σκέψη...

πιο πολύ

τη δήλωση του εμπόρου. Οι συνταξιούχοι δεν είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν κάρτα

Γιάννης (2)

Τα ποσοστά που ζητούν είναι ακόμη μεγαλύτερα, αν λάβετε υπόψη ότι υπολογίζονται επί του καθαρού *προ φόρων* εισοδήματος.

Γιάννης

Το μέτρο είναι παράλογο, σε καμία άλλη χώρα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το πρόβλημα δεν είναι ότι σε υποχρεώνει να ξοδέψεις με κάρτα, αλλά ότι σε υποχρεώνει να ξοδέψεις γενικώς.

Τραπεζιτης

Με καρτες το αρμεγμα των γιδιων θα γινει ποιο ευκολο. Οταν καταργησουμε και τα μετρητα ολα τα γιδια ΜΕΣΑ στο μαντρι.

Λαμόγιο νεοέλληνας

Υποχρεωτική χρήση χρεωστικής κάρτας σε όλα τα ταξί! Όλη η επαρχία δεν χρησιμοποιεί ποτέ ταξίμετρο!!! Μεγάλα πρόστιμα όταν διαπιστώνονται παραβάσεις!!! Γιατροί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μπογιατζήδες δεν κόβουν απόδειξη ποτέ! Το αλισβερίσι με τα λαμόγια τους νεοέλληνες με ή χωρίς απόδειξη να τιμωρείται με αυστηρά και μεγάλα πρόστιμα!

Lol

Καταλαβαίνεις πως όλες αυτές οι κατηγορίες απλά φεύγουν από την ελληνική αγορά γιατί τους έχει ξεπατώσει ο φόρος και σε λίγο δεν θα παίρνεις τίποτε από το ταμείο ανεργίας γιατί δεν θα τους αρμέγουν πια... Τι έξυπνος....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης