Εξωδικαστικός μηχανισμός: Κατατέθηκε η τροπολογία – Τι αλλάζει από 1.1.2019

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Κατατέθηκε η τροπολογία – Τι αλλάζει από 1.1.2019

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό – Ποιες είναι οι βελτιώσεις που θα ισχύσουν από 1.1.2019 -Πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση του νόμου Κατσέλη ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας προανήγγειλε ο Γ.Δραγασάκης

euro_2
Βελτιώσεις με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσβασης των επιχειρήσεων στα ευνοϊκά οφέλη του Εξωδικαστικού Μηχανισμού προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις αλλάζουν τα εξής δεδομένα:

α) δίδεται παράταση του χρονικού διαστήματος ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού από 31.12.2018 για ένα ακόμη έτος (μέχρι 31.12.2019), προκειμένου να επιτρέψει την πρόσβαση σε περισσότερες επιχειρήσεις.

β) επεκτείνεται η δυνατότητα ένταξης περισσότερων οφειλετών για να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Έτσι, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του Νόμου και καταλαμβάνει τόσο τους οφειλέτες που έχουν οφειλές προς το δημόσιο τομέα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί του συνόλου των οφειλών τους, όσο και οφειλέτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα για την συνολική εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών τους, αλλά η διαδικασία διαπραγμάτευσης απέβη άκαρπη, λόγω μη επίτευξης απαρτίας των πιστωτών και συγκεκριμένα λόγω άρνησης συμμετοχής σε αυτόν από πιστωτές του ιδιωτικού τομέα.

γ) αυξάνεται το όριο των οφειλών για τις οποίες μπορεί να τηρηθεί απλοποιημένη (δηλ. αυτοματοποιημένη) διαδικασία ρύθμισης, με τυποποιημένη πρόταση ρύθμισης και τυποποιημένη αξιολόγηση βιωσιμότητας.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η παροχή ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού προς περισσότερους αιτούντες οφειλέτες και με ταχύτερους ρυθμούς, δηλαδή μια fast-track διαδικασία.

Κλείσιμο
δ) παροχή δυνατότητας στον πιστωτή να εξαιρέσει τις μη επιχειρηματικές οφειλές (π.χ. ύπαρξη στεγαστικού δανείου του επιχειρηματία) που πολλές φορές οδηγούσε τις τράπεζες σε μη συμμετοχή στη διαδικασία, η οποία απέβαινε άκαρπη. Πλέον δίδεται η δυνατότητα στον πιστωτή να εξαιρέσει αυτή τη μη επιχειρηματική οφειλή, εφόσον κρίνει ότι η ρύθμισή της δεν είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του οφειλέτη και να συνεχίσει τη διαδικασία με τις υπόλοιπες επιχειρηματικές οφειλές.

ε) απαγόρευση επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (π.χ. κατασχέσεις και πλειστηριασμοί) από πιστωτές μεσούσης της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού και ενώ είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, εξαιτίας της λήψης αλλεπάλληλων παρατάσεων επί των προθεσμιών του νόμου.

στ) ορίζεται ρητά ότι η ποινική δίωξη για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο ή για τα αδικήματα της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, αναστέλλεται υποχρεωτικά όταν έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Η ρύθμιση αποσκοπεί στη διασφάλιση ομαλού κλίματος διαπραγμάτευσης, το οποίο θα διακυβευόταν, αν παράλληλα με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης εξελισσόταν ποινική διαδικασία σε βάρος του οφειλέτη, αναφορικά με τις προς ρύθμιση οφειλές.

ζ) απαλλαγή του οφειλέτη από τυχόν ανατροπές της σύμβασης αναδιάρθρωσης από ιδιώτες πιστωτές και συνακόλουθα τον κίνδυνο αναβίωσης των οφειλών του προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης όταν έχει ικανοποιήσει πλήρως τους πιστωτές αυτούς.

η) σε μεγάλες επιχειρήσεις, ο χαρακτηρισμός ως μικρών πιστωτών ακόμη και αυτών με σημαντικές οφειλές (π.χ. ύψους 1,5 εκατ. ευρώ) που είχε ως αποτέλεσμα να μένουν εκτός ρύθμισης και να επηρεάζουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Πλέον μειώνονται τα όρια αυτά, προς όφελος του αιτούντος οφειλέτη, καθώς θα μπορεί να βάλει στη ρύθμιση και απαιτήσεις άνω των 500 χιλιάδων ευρώ, προστατεύοντας παράλληλα τις τυχόν απαιτήσεις εργαζομένων μια μκρο-προμηθευτών από αναδιάρθρωση.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη, ώστε κατά το δυνατόν τα ανωτέρω να εφαρμόζονται και σε εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος τους αιτήσεις.

Mε ΠΝΠ η παράταση του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας 

Την υπογραφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έως το τέλος του 2018 για την παράταση του "νόμου Κατσέλη" για την προστασία της πρώτης κατοικίας προανήγγειλε ο κ. Γιάννης Δραγασάκης στην Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομίας παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια την ρύθμιση για την παράταξη του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί ΠΝΠ για την παράταση του υφιστάμενου νόμου που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2018. Ο κ. Δραγασάκης δεν έδωσε την διάρκεια της παράτασης, σημείωσε ωστόσο ότι θα κρατήσει εως ότου ετοιμαστεί το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές η παράταση θα κρατήσει περίπου δύο μήνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης