"Άλμα" 3,5 δισ. στο πρωτογενές πλεόνασμα το Νοέμβριο για παροχές 2 δισ. τον Δεκέμβριο

"Άλμα" 3,5 δισ. στο πρωτογενές πλεόνασμα το Νοέμβριο για παροχές 2 δισ. τον Δεκέμβριο

«Κλειδί» για το υπερπλεόνασμα που εξανεμίζεται ήδη, οι αυξήσεις φόρων, η εξαφάνιση των δημοσίων επενδύσεων, το δάνειο για τα ληξιπρόθεσμα και οι πληρωμές με το σταγονόμετρο από το δημόσιο 

oikonomikwn_arthro
Υπερπλέονασμα λιτότητας 3,5 δισ. ευρώ (που όμως μοιράζεται ήδη τις τελευταίες ημέρες) εμφάνισε στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το ενδεκάμηνο, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 7,612 δισ. ευρώ.

Ένα μήνα πριν, αρχές Νοεμβρίου, στην Εισηγητική του Προϋπολογισμού 2019 που κατέθεσε και συζητείται τις ημέρες αυτές στη Βουλή, το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε ότι τον Νοέμβριο θα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,071 δισ. ευρώ και όχι 7,612 δισ. ευρώ. Έπεσε έξω δηλαδή περί τα 3,55 δισ. ευρώ, μέσα σε λίγες μέρες.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού (τα οριστικά θα ανακοινωθούν Παραμονή Χριστουγέννων), για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 παρουσιάζεται συνολικό πλεόνασμα ύψους 2,549 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2019 για το αντίστοιχο διάστημα του 2018 ήταν να υπάρχει …έλλειμμα 1,005 δισ. ευρώ! Η αντιστροφή της εικόνας μέσα σε 1 μήνα που προέβλεπε το υπουργείο (από έλλειμμα 1 δισ. σε πλεόνασμα 2,55 δισ.) φτάνει στα 3,55 δισ. ευρώ.

Με συσσωρευμένο υπερ-πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση διέθεσε ήδη περί τα 2 δισ. ευρώ για αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, Κοινωνικό Μέρισμα, επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που αναμένεται να ανακοινωθεί κλπ.

«Κλειδί» για το υπερπλεόνασμα αυτό ήταν:

- αυξήσεις Φόρων: το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 47,457 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 745 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2018 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 45,602 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 636 εκατ. ευρώ ή 1,4% έναντι του στόχου.

Κλείσιμο
- το δάνειο για τα ληξιπρόθεσμα: για να βγουν αυξημένα τα «καθαρά έσοδα», δεν καταγράφηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό επιστροφές φόρων 1,6 δισ. ευρώ. Πώς έγινε αυτό; Επισήμως, οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3,181 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 475 εκατ. ευρώ από το στόχο (3,656 δισ. ευρώ). Ωστόσο έχουν γίνει και άλλες επιστροφές εσόδων (της τάξης των 1.593 εκατ. ευρώ) αλλά «εκτός Προϋπολογισμού». Χρηματοδοτήθηκαν από το ειδικό δάνειο (πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπροθέσμων οφειλών) που όμως προορίζετο για ληξιπρόθεσμα χρέη προ του 2016, και όχι τις τρέχουσες επιστροφές φόρων του κάθε χρόνου.

- «εξαφάνισαν» το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: σε 11 μήνες, οι δαπάνες του ΠΔΕ δεν ξεπέρασαν ούτε τα 2,5 δισ. ευρώ (ανήλθαν σε 2,495 δισ. ευρώ). Με άλλα λόγια, για να γίνει πράξη ο ετήσιος στόχος για Επενδύσεις 6,750 δισ. ευρώ, πρέπει τον μήνα Δεκέμβριο να «βρέχει χρήμα» 4,250 δισ. ευρώ!

- κόπηκαν κρατικές δαπάνες 2,8 δισ. ευρώ: Για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2018 ανήλθαν στα 44,908 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,808 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (47,716 δισ. ευρώ).

- μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Άμυνας κατά 302 εκατ. ευρώ αλλά και οι επιδοτήσεις Γεωργίας κατά 100 εκατ. ευρώ. Στο ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν ότι «μέρος των αρχικών πιστώσεων των επιδοτήσεων γεωργίας αφορούσαν σε προγράμματα τα οποία πλέον εκτελούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων». Δηλαδή αντί να γίνουν πληρωμές επιδοτήσεων μέσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έγιναν σε βάρος του ΠΔΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης