Νόμος Κατσέλη: «Εκπνέει» η προθεσμία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Νόμος Κατσέλη: «Εκπνέει» η προθεσμία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως έως το τέλος του χρόνου οι δανειολήπτες με οφειλές στο κόκκινο θα πρέπει να κινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ένταξή τους στο νόμο

Katoiki
Με τις διαβουλεύσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι δανειολήπτες με οφειλές στο «κόκκινο» έχουν ακόμη περιθώριο 19 ημερών να κινήσουν τις διαδικασίες ένταξης στον νόμο Κατσέλη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως έως το τέλος του χρόνου οι δανειολήπτες με οφειλές στο κόκκινο θα πρέπει να κινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ένταξή τους στο νόμο, ώστε να μη ρισκάρουν να βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς.

Ο νόμος Κατσέλη αναθεωρήθηκε το 2015 από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. (επί υπουργού Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκη). Τέθηκε σε ισχύ από 1.1.2016 και ειδικά η διάταξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει ημερομηνία λήξεως την 31η.12.2018.

Ακόμη και αν απευθύνεται σε λιγότερους δικαιούχους, δεν έπαψε έστω κι έτσι να θεωρείται το τελευταίο καταφύγιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Για όλους όσοι, λοιπόν, ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν στο παρά πέντε την προστασία της πρώτης τους κατοικίας, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο νόμος ορίζει ότι ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση πρώτης κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, αν τηρούνται μια σειρά προϋποθέσεων.

Ειδικότερα

Α. Για τους εξαιρετικά ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες ισχύουν τα παρακάτω κριτήρια ένταξης:

Εφόσον η αξία πρώτης κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (ένας ενήλικάς: 120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ κ.ο.κ., πίνακας 1) και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (δηλαδή άγαμος: 8.184 ευρώ, ζευγάρι: 13.920 ευρώ κ.λπ.) το Δημόσιο θα καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία. Υπενθυμίζεται πως η κρατική επιχορήγηση δόσης στεγαστικού δανείου είναι ένα μέτρο που αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2019 και αφορά, αποκλειστικά, όλους όσοι έχουν λάβει δικαστική απόφαση του νόμου Κατσέλη.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης