Φόροι: Ένας στους πέντε Έλληνες «σηκώνει» το 90% του φορολογικού βάρους

ter5dw

«Βόμβα» για τον Προϋπολογισμό και την Οικονομία η φορολογική εξάντληση των φορολουμένων - Το 50% από μια μείωση των άμεσων φόρων θα επέστρεφε στα κρατικά Ταμεία μέσω της Ανάπτυξης

Οι διεθνείς έρευνες κατατάσσουν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα πρώτη στους έμμεσους φόρους που εκτινάχθηκαν στα ύψη με το 3ο Μνημόνιο, αν και θεωρούνται οι πιο άδικοι σε βάρος των ασθενέστερων που δεν μπορούν να περικόψουν τίποτε από τις βασικές δαπάνες διαβίωσης για να αποφύγουν το φορολογικό βάρος. Πόσο δίκαιοι είναι όμως στην χώρα μας οι άμεσοι φόροι που, θεωρητικά, βαρύνουν αναλογικά τους ευπορότερους με βάση το εισόδημα και την φοροδοτική τους ικανότητα;

Και στον τομέα αυτόν, η Ελλάδα πρωτοπορεί σε στρεβλώσεις: το 90% των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, το πληρώνει το 19% των φορολογουμένων. Δηλαδή μόλις ο 1 στους 5 φορολογομένους πληρώνει τα 9 από τα δέκα ευρώ που εισπράττει το δημόσιο από τους άμεσους φόρους εισοδήματος!

Το στοιχείο το οποίο αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, μελέτη που εκπόνησε ο καθηγητής Βασίλης Ζουμπουλίδης και δημοσιεύεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί «βόμβα» για την πορεία εκτέλεσης του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού, δημιουργώντας ερωτήματα για το αν και μέχρι πότε θα μπορούν να σηκώνουν τα συνολικά βάρη του Κράτους τόσο λίγοι φορολογούμενοι. Όπως σημειώνει ο ίδιος ο κύριος Ζουμπουλίδης, επίκουρος καθηγτής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο ΑΤΕΙ Αν. Μακεδονίας, «η άντληση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα πραγματοποιείται από έναν ολοένα και μικρότερο κύκλο ιδιωτών και επιχειρήσεων που καλούνται να επωμισθούν ολοένα και περισσότερα φορολογικά βάρη».

Αντίστοιχα και για τις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ότι το 83% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων καταβάλλεται από το 4,5% των επιχειρήσεων. Και καθώς προφανώς πρόκειται για τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, γεννάται θέμα όχι μόνον διατήρησης των εισπράξεων των φόρων, αλλά και της διατήρησης των θέσεων εργασίας που αυτές προσφέρουν στην ελληνική Οικονομία.

Αλλά και στους φόρους ακινήτων, το 66% των εισπράξεων του ΕΝΦΙΑ στηρίζεται στις πληρωμές του 33% των ιδιοκτητών. Δηλαδή τα 2/3 από τα περίπου 2,5 δισ. που εισπράττει «καθαρά» το Κράτος από τον φόρο κάθ χρόνο, τα καταβάλλει το 1/3 των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ανάγοντας τα μεγέθη αυτά στις προβλέψεις του Προϋπολογισμού του Κράτους, προκύπτει ότι

- 1,6 εκατομμύρια από τα 8,5 εκατομμύρια ΑΦΜ πληρώνουν τα 7,6 από τα συνολικά 8,5 δισ. του φόρου εισοδήματος. Τα υπόλοπα 6,9 εκατομμύρια των φορολογουμένων δεν πληρώνουν αθροιστικά μαζί, ούτε καν 1 δισ. ευρώ όλα κι όλα για φόρους εισοδήματος.

- 11.250 εταιρείς (4,5% από τα συνολικά 250.000 νομικά πρόσωπα) καταβάλλουν τα 2,9 από τα 3,5 δισ. ευρώ φόρων εισοδήματος που αναμένει από τις επιχειρήσεις ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

Στην ίδια μελέτη, αναφέρεται η εκτίμηση (Herald Uhlig, Mathias Trabandt) ότι αν το Κράτος μείωνε τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων, το 50% της συγκεκριμένης μείωσης θα επιστρέψει και πάλι στα κρατικά μέσω της οικονομικής ανάπτυξης.

Έτσι η μείωση των φόρων θα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενη κατά 50%. Και, μάλιστα, η εκτίμηση αυτή μπορεί να είναι και συντηρητική καθώς, όπως αναφέρεται, «σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό αυτοχρηματοδότησης καταλήγει άλλη μελέτη από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Allianz, Michael Heise, ο οποίος υπολόγισε τις επιδράσεις από μια μείωσης φόρου ύψους 10 δισ. ευρώ για τους χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος φορολογούμενους. Δεδομένου ότι αυτή η ομάδα εισοδήματος θα έχει πλέον στη διάθεσή της περισσότερο εισόδημα, θα το χρησιμοποιήσει σχεδόν αποκλειστικά στην κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών. Η υψηλότερη ζήτηση που θα προκύψει θα χρηματοδοτήσει σε ποσοστό μέχρι και 60% τη μείωση των φορολογικών εσόδων.»

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (31)

ΥΠΟΖΥΓΙΟ

Κουράστηκα.

XXX

Το ότι πιστεύουν κάποιοι ότι το 83% το πληρώνουν οι μεγάλες επιχειρησεις που βγαίνουν οριακά κερδοφόρες με ξεπερνάει. Ο φόρος πληρώνεται από τα κορόιδα επιχειρήσεις που στην ουσία δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα κυρίως γιατί το πελατολόγιο τους είναι μεγαλύτερες εταιρείες που δεν πληρώνουν μαύρο ούτε το στυλό πάνω στο γραφείο.

Πάνος

Η ευρεία φοροδιαφυγή είναι το πρόβλημα, υψηλότατοι οι φόροι και οι εισφορές, οι πολίτες δεν έχουν κίνητρα για να ζητήσουν αποδείξεις και το κράτος είναι παράλυτο.

@

Αν και εφιαλτικό για την ελευθερία και την ιδιωτικότητα, ο μόνος τροπος για να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη είναι η κατάργηση των μετρητών, και η αποκλειστική χρήση πλαστικού χρήματος, για να μπορεί να ελέγχεται τί κι από που εισπράττει, και πόσο και προς ποιόν ξοδευει ο καθένας μας, για να αποκλειστουν οι λαμογιές. Κι αν δεν γουστάρει κάποιος, ας καταφύγει στην ανταλλακτική οικονομία.

naso

Δηλαδή η μελέτη αποδεικνύει ότι είναι απόλυτα απαραίτητη η κατάργηση όλου του αφορολογητου και φόρος από το πρώτο ευρώ ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Επίσης κάποια από τα κορόιδα που έχουν εγκλωβιστεί και αναγκαστικά πληρώνουν την υπερφορολογιση τους κάποια στιγμή θα κουνήσουν το μαντήλι στην εφορία είτε λόγω συγκυρίας είτε στρατηγικα είτε λόγω ανέχειας με όποιες επιπτώσεις σε αυτούς που κάνουν δουλειές και στο δημόσιο. Τελικά στην υποτιθέμενη δημοκρατία του Τσιριζα ειδικών συμφερόντων που μεροληπτεί και αποδεδειγμένα αύξησε την αδικία την ανισότητα και την κυριαρχία του βαθύ κράτους δεν υπάρχει καμία υπόνοια στο πόσο επικίνδυνη ήταν αυτή κυβέρνηση για την χώρα.

Προδότης

ΟΚ, αντιλαμβάνομαι ότι οι επαγγελματίες εισοδηματίες (που ζουν με έσοδα από επενδύσεις, ενοίκια κλπ.) δεν είναι συμπαθείς ούτε παραγωγικοί και ας φορολογούνται. Για εμάς όμως τους μισθωτούς του καθαρά ιδιωτικού τομέα που έχουμε ακόμα υψηλούς μισθούς και ουσιαστικά είμαστε ο ορισμός της παραγωγικότητας, γιατί τόσο μένος από τις κυβερνήσεις και την κοινωνία; Γιατί το κράτος με φορολογεί με 57% (φόρος εισοδήματος και αλληλεγγύης) και μου παίρνει και 16,000 ευρώ το χρόνο για ΕΦΚΑ; Δεν καταλαβαίνει ότι όλοι εμείς που είμαστε σχετικά μεγάλοι για μετανάστες θα στείλουμε τα παιδιά μας να σπουδάσουν και να ζήσουν στο εξωτερικό, στερώντας από τις μελλοντικές γενεές τη συνεισφορά τους σε φόρους και εισφορές; Και οι συμπολίτες μας, όσοι δεν εργάζονται , όσοι φορο/εισφοροδιαφεύγουν, που συνεισφέρουν ελάχιστα στο ΑΕΠ ενώ λαμβάνουν όλα τα επιδόματα, γιατί μας κοιτάνε με μισό μάτι; Είναι μόνο φθόνος; Γι αυτό μας αντιμετωπίζουν ως προδότες; Εγώ είμαι ο προδότης που με την εργασία μου συνεισφέρω 55.000 ευρώ κάθε χρόνο σε άμεσους φόρους και εισφορές, ενώ ο αγανακτισμένος που πλακώνεται με την αστυνομία στις διαδηλώσεις είναι ο πατριώτης; Έτσι στήνεται το ταξικό σύστημα στην Ελλάδας.... Γι αυτό , κοντός ψαλμός αλληλούια....

Σκεπτόμενος

Έχεις απόλυτο δίκιο αλλά εδώ είναι Σοβιετια . Νομίζεις ότι ζεις σε ευρωπαϊκή χώρα και μπερδεύεσαι . Το σύστημα που επικρατεί εδώ και τοσα χρόνια στην Ελλάδα ,άσχετα αν κυβερνούν δεξιοί ή αριστεροί είναι καθαρά Σοβιέτ . Στείλε τα παιδιά σου εξωτερικό και ασε τις κλάψες .

AMX 30

@Προδότης.Γιατί θεωρούν ότι κι εσύ είσαι μέρος τού ''συστήματος''.Οτι τήν δουλειά πού κάνεις καί αμοίβεσαι τήν ''πήρες χαριστικά καί μέ γλύψιμο''.Γιατί πρέπει νά ψοφήσει ή κατσίκα τού γείτονα αντί νά πάρουν κι αυτοί κατσίκα.Γιατί δέν μπορούν νά καταλάβουν ότι κανένας εργοδότης στόν Ι.Τ δέν πληρώνει τζάμπα λεφτά άν δέν έχει αντίστοιχη παραγωγή έργου από τόν εργαζόμενο.Τί νά λέμε ρέ φίλε τώρα !.

Λούλης

Τα ίδια θα πλήρωνες και στην Γερμανία. Εγώ επί 10 χρόνια πλήρωνα 56% φόρο εισοδήματος. Και θα είχες να πληρώνεις και την προκαταβολή φόρου ανά τρίμηνο. Επίσης, στην Γερμανία ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν δικαιούται σύνταξη! Θα πρέπει να πληρώνει έξτρα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και όχι μόνο την ασφάλιση του αντίστοιχου ΕΦΚΑ.

Παναγιωτης

Φοροδιαφυγή αγάπη μου, έτσι διαλύεται η οικονομία και αποσαρθρώνεται η κοινωνία μας. Όλες οι ενέργειες του μποσελβικου Τσίπρα κατέτειναν στη δημιουργία αυτού του ζόφου, κανένας δεν περίμενε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να πετύχουν καταστροφή αυτού του μεγέθους.

MANOS

Ε ΒΕΒΑΙΑ! ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΚΑΑΑΑΘΕΤΑΙ?

Λιμενικός

Το πραγματικό συμπέρασμα που βγαίνει από την αναφορά είναι ότι η φοροδιαφυγή δεν έχει παταχθεί. Μόνο οι δημόσιοι δεν φοροδιαφεύγουν, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μπογιατζήδες, αγρότες δηλώνουν κάτω από 10 χιλιάδες για να μην πληρώνουν φόρους.

Ναί, μόνο πού

καί τούς φόρους τών ΔΥ τούς πληρώνουν τά υπόλοιπα υποζύγια.

νεκ

δηλαδή εσύ λιμενικέ δεν φοροδιαφεύγεις; είσαι σίγουρος;;; Δεν παίρνεις πχ το φακελάκι σου για να κάνεις τα στραβά μάτια σε διάφορα θέματα;;; Λέω εγώ τώρα... Όταν πας στο χωρίο σου και βγάζεις λάδι από τις ελιές και το πουλάς, κόβεις κανένα παραστατικό;;; Oταν πουλάς το μεταχειρισμένο smartphone-tablet σου κτλπ δηλώνεις τα χρήματα που πήρες στην εφορία;;; όταν πουλάς ένα ακίνητο δηλώνεις όλο το χρηματικό ποσό που τσέπωσες από την αγοραπωλησία;;; Και κάτι τελευταιο. Πόσες ώρες δουλεύεις λιμενικέ, για να παίρνεις τα χρήματα που σου δίνει το κράτος ξεζουμίζοντας εμένα ενώ εγώ δουλεύω τις διπλάσιες ώρες;;; Για λέγε.......

ΟΚ

Έλεος! Τον φόρο σου ποιος τον πληρώνει δηλαδή αφού εσύ δεν παράγεις αξία; Απλά, αντί να μας τρως Χ ποσό, λέμε ότι μας τρως Χ-κάτι που το ονομάζουμε φόρο σου. Ο ΔΥ κατά κανόνα δεν παραηει... Απλά καταναλώνει το χρήμα που δημιουργούν/φέρνουν οι υπόλοιποι στην χώρα. Ακόμη, πρακτικά οι ΔΥ είναι που φοροδιαφεύγουν. Γιατί ζητούν καλύτερη τιμή χωρίς απόδειξη. Αν δεν τους δοθεί, θα πάνε σε άλλον. Ειδάλλως, τι πρόβλημα έχει ένας επαγγελματίας/καταστηματάρχης να πουλήσει στην τιμή με τον κανονικό φόρο, αντί να αναλαμβάνει ρίσκο, να έχει πρόβλημα πόθεν έσχες κτλ;

αλήτες

αριστεροί

Αλήτες σκέτο

Ότι άρχισαν οι προηγούμενοι το αποτελειώνουν αυτοί που στο κατω κατω λένε πως είναι και αριστεροί και θέλουν να τα παίρνουν από την παραγωγική τάξη να τα μοιράζουν στους άλλους που απλά τους ψηφίζουν

Αλλος ειναι ο στοχος τους..

Eιναι προφανες ότι ο σκοπος της ντοπιας κρατικοδιαιτης ελιτ της μεγαλης αρπαχτης με τα λεφτα βγαλμενα εξω , καθως και των ταχα μου ταχα ( αμεροληπτων ) διαιτητων που εφεραν για να νομιμοποιησουν ( θεσμικα ) το cash out της μεγαλης αρπαχτης τους δεν ηταν να εισπραξουνε τους φορους . Οι κατακτητες ξερουν ποιους πρεπει να γονατισουν πρωτους για να ανοιξει ο δρομος τους. Αυτους με απλωμενο το χερι , τους εχουν ηδη στο χερι . Ο σκοπος τους ειναι σε πρωτη φαση να σας κανουν ( χρεοφειλετες ) . Και για να γινει αυτό πρεπει να σας βαλουν τον καρκινο ( επιτόκια ) μεσα σας . Μετα ο καρκινος ( τοκοι ) κανουν την δουλεια τους ( μεταστασεις ) παντου σε ολο το σωμα και το μοιραίον φυγειν αδυνατο .Ξερουν καλα και αυτοι και οι ( δανειστες ) οτι φοροι πανω απο 30% -35% δεν πληρωνονται απο τον ιδιωτικο τομεα , πλην ραγιαδων , ποσο μαλλον με ανταποδοτικοτητα αμελετητα Τουρκιας . Αφου ομως πρωτα μας κανουν ( χρεοφειλετες ) και χωρις ενημεροτητα ,σε δευτερη φαση κλεινουν χιλιαδες μικρες επιχειρησεις , και οταν βγουν χιλιαδες ακινητα για πλειστηριασμο θα εξαυλωθουν οι τιμες ωστε αυτοι πισω απο φαντς να τα αγορασουν τζαμπα ! Παραλληλος στοχος ειναι να γινεται και εσεις ( κλεφτες ) ωστε να μην φωναζεται για τους αλλους κλεφτες που φαγαν τα πολλα ! Οσοι περισσοτεροι ( κλεφτες ) τοσο καλυτερα για αυτους ! Με ενα σμπαρο πολλα τρυγονια ! Μονο που η αρπαγη της ιδιωτικης περιουσιας μας καθως και της δημοσιας δεν θα ειναι τοσο ευκολη για την κρατικοδιαιτη πρασινομπλεκοκκινη συμμορια της μεγαλης αρπαχτης με το colpo grosso του χρεους και της συλλογικης ευθυνης των ταχα μου ταχα μαζι τα φαγαμε ! Ο μεχρι τωρα μουλωχτος εμφύλιος μεταξυ φοροφαγαδων και ( δανειστων απο την μια και ( φοροφυγάδων ) απο την αλλη μολις τωρα αρχιζει να ακουγεται .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

iove12

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η ενίσχυση του δείκτη προέρχεται κυρίως από βελτίωση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο και τους Καταναλωτές - Η καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών