Πόσα μοιράζουν σε προεκλογικές παροχές για συνταξιούχους, ένστολους, δικαστικούς μετά την υπερλιτότητα των 13 δισ. ευρώ

tsip-tsak_main02

«Τα δίνει όλα» η κυβέρνηση για Κοινωνικό Μέρισμα και ειδικά μισθολόγια - «Νάρκη» για τον νέο Προϋπολογισμό οι επιστροφές αναδρομικών από τα Ταμεία χωρίς «κούρεμα»

Μετά από τέσσερα συναπτά έτη (2015-2018) συνεχούς παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων αντί για τρία που προέβλεπε το 3ο Μνημόνιο, αλλά και με θηριώδη υπερ-λιτότητα ύψους 13 δισ. ευρώ (υπέρβαση πλεονάσματος πάνω τα 10 δισ. ευρώ που ήταν συνολικά ο αναγκαίος στόχος όλων των ετών αυτών), οι δανειστές χαλάρωσαν και στην μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup ενέκριναν "αβλεπί" και χωρίς καμιά συζήτηση τον νέο Προϋπολογισμό για τον 2019, μαζί και τις παροχές 1+1 δισ. για το 2018 και την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων του 2019, καθώς είχαν να λύσουν προβλήματα πολλαπλάσια της Ελλάδος (Ιταλία-Brexit) αλλά και τις ελληνικές διαβεβαιώσεις πως και το 2019 θα τηρηθεί η δέσμευση-στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ.

Ο καταιγισμός παροχών από την κυβέρνηση ήδη ξεκίνησε και μέχρι τις Ευρωεκλογές τουλάχιστον, με δύο μόνον «κόκκινες κάρτες» από τους δανειστές: να μην εξαγγείλει και άλλες προσλήψεις στο δημόσιο, αλλά και να μην ακυρώσει την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Με το βλέμμα στις εκλογές πάντως, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επιχειρήσει ρελάνς, καθώς είναι νωπές και οι προ εξαμήνου δεσμεύσεις πως «όσο διαρκεί η μεταναστευτική κρίση και όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός, δεν θα υπάρξει άνοδος στο ΦΠΑ στα νησιά».

Στα υπόλοιπα μέτωπα πάντως, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επικοινωνιακή επίθεση, με την συμφωνία (ή «μη διαφωνία») των πιστωτών:

1. Μέσα στην ημέρα ενδεχομένως, υπογράφεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου για παροχή Κοινωνικού Μερίσματος τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, που θα πιστωθούν στους δικαιούχους έως την επόμενη Παρασκευή. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (www.koinonikomerisma.gr) για την υποβολή των αιτήσεων από 1,5 εκατομμύριο ενδιαφερόμενους.

2. Χωρίς «κούρεμα» (αλλά με 4 χρόνια καθυστέρηση και άτοκα) θα επιστραφούν 1 δισ. ευρώ στους δικαστές, ενστόλους, πανεπιστημιακούς, ιατρούς ΕΣΥ και συνταξιούχους των κλάδων αυτών. Η σχετική απόφαση εκδίδεται άμεσα και προβλέπει εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης στην εφάπαξ κράτηση 20%, αντί αναδρομική φορολόγηση ανά έτος όπου αφορούν τα αναδρομικά (και με φόρους 22%-45% ή άλλες κρατήσεις).

3. Με διάταξη στο Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες, διαγράφονται πρόστιμα πρατηριούχων καυσίμων ή και όσων υπέπεσαν σε λάθη κάνοντας χρήση των διατάξεων για την «εθελοντική αποκάλυψη» αδήλωτων εισοδημάτων (ν.4446/2016).

4. Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων, ενώ διασώζονται και νέοι συνταξιούχοι «ευγενών ταμείων» που βγήκαν μετά το 2015 στην σύνταξη και θα έβλεπαν μειώσεις άνω του 20% με το νέο τρόπο υπολογισμού στη σύνταξή τους. Το πολυνομοσχέδιο δεν προβλέπει τίποτα όμως για χήρες, αναπήρους, ορφανά και για όσους στερήθηκαν το 2015 ακόμα και την κατώτατη σύνταξη.

5. Αντιθέτως με την πληρωμή Ιανουαρίου, θα αυξηθούν κατά 20-200 ευρώ και οι συντάξεις περίπου 500.000 (κατά τον Πρωθυπουργό) ή 600.000 (κατά τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο) ή 620.000 (κατά τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο) παλαιών συνταξιούχων.

Παρότι μάλιστα δεν θα μειωθούν οι συντάξεις αλλά πολλές θα αυξηθούν, στον νέο Κρατικό Προϋπολογισμό προβλέπεται ότι για πληρωμές Συντάξεων το 2019 θα διατεθούν 28,387 δισ. ευρώ, λιγότερα και από φέτος (28,662 δισ. ευρώ) αλλά και από το 2017 (περίπου 29 δισ . ευρώ).

Με βάση τις ως τώρα και τις μελλοντικές εξοικονομήσεις, για το 2019 αποφασίστηκε επίσης μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30% σε αυταπασχολουμένους, αλλά και η επιστροφή ή συμψηφισμός με μελλοντικές εισφορές των "λάθος" ασφαλιστικών κρατήσεων του 2017, ενώ συνεχίζονται ακόμα όμως και το 2018.

Με τα δεδομένα αυτά, στο β΄τρίμηνο του 2019 (αφού πρώτα οριστικοποιηθούν τον Απρίλιο τα τελικά μεγέθη του πλεονάσματος και του ΑΕΠ του 2018 από την Eurostat), θα κριθεί αν και κατά πόσον ο νέος Προϋπολογισμός κινείται εντός στόχων. Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει ακόμα αν και πώς θα επιστρέψει τελικά στους συνταξιούχους τις κρατήσεις συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (με βάση το ΣτΕ) από το 2015 και μετά, καθώς στον Προϋπολογισμό δεν έχει περιλάβει ούτε 1 ευρώ πρόβλεψη για την καταβολή τέτοιων αξιώσεων που, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας κυρία Αχτσιόγλου, ανέρχονται σε 4,5 δισ. το έτος.

Δια παν ενδεχόμενον, η κυβέρνηση έχει προβλέψει και ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 (κατά 0,1% του ΑΕΠ ή 199 εκατομμύρια ευρώ). Διαχρονικά πάντως, σχεδόν ποτέ Προϋπολογισμός προ έτους εκλογών δεν έχει πέσει τελικά μέσα στις προβλέψεις του.

ΣΧΟΛΙΑ (57)

Pan777

Αυτοί που δούλευαν και δουλεύουν σαν τα Χαμάλια ανασφάλιστοι δε δικαιούται κοινωνικό μέρισμα έ;;;..ωραία κριτήρια !!..πάει ο κουραμπιές!!

Άγγελος

Η φενάκη της μη περικοπής των συντάξεων, περικοπή την οποία η ίδια η κυβέρνηση επέβαλε, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, τις οποίες επίσης η κυβέρνηση αύξησε δραματικά, η ανεύθυνη για το μέλλον της χώρας υπόσχεση για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο σε συνδυασμό με την αύξηση της μισθοδοσίας του Δημοσίου κατά 2 δισ. ευρώ, όπως και των θέσεων μετακλητών από 1.888 σε 2.522 αποτελούν ενδεικτικές αποδείξεις των κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Αν σε αυτό το εν μέσω παροχολογίας «μανιφέστο προοδευτικότητας» εντάξει κανείς και τις αντίστοιχες απόπειρες στο πεδίο των θεσμών, τότε έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του προεκλογικού στρατηγήματος. Η κυβέρνηση έκανε δημοψήφισμα το 2015 γιατί το μυαλό ήταν θολωμένο, όπως ανερυθρίαστα παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση, επίσης, δεν ψήφισε την απλή αναλογική αμέσως μετά την πρώτη εκλογή της με μόνο σκοπό να επανεκλεγεί τον Σεπτέμβριο του 2015 με το σύστημα ενισχυμένης, το οποίο της ήταν τότε χρήσιμο και καθ’ όλα αποδεκτό. Την ίδια στιγμή η ίδια κυβέρνηση, που επιχειρεί να μονοπωλήσει την προοδευτικότητα και τη φιλολαϊκή ατζέντα, δηλώνει ότι οι φυλακίσεις είναι μέσον για να κερδίσει την εξουσία, επιχειρεί να περιορίσει την ελευθερία έκφρασης μέσων μαζικής ενημέρωσης, ανέχεται προκλητικά πράξεις βίας, εμφανίζεται ως υπερασπίστρια του Μαδούρο, απορρίπτει έμπρακτα τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού σπέρνοντας απερίσκεπτα έναν εμφυλιοπολεμικό διχασμό με ανυπολόγιστο κόστος για τη συνοχή της κοινωνίας. Κατά συνέπεια, στις επόμενες εκλογές όλα τα κόμματα που προτάσσουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την επιστροφή στην κανονικότητα και διεκδικούν την ψήφο του λαού αποφασισμένα να μην επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος δεν μπορούν να τηρούν τη λογική των ίσων αποστάσεων. Κάτι τέτοιο αποτελεί για την παρούσα κυβέρνηση πολύτιμο συγχωροχάρτι. Το θολωμένο μυαλό δεν πρόκειται να ξεθολώσει. Ο ακραίος διχασμός, η ανοχή στις συλλογικότητες των τραμπούκων και οι φυλακίσεις ως όχημα για την εξουσία δεν έχουν καμιά σχέση με την πρόοδο, την ευρωπαϊκή ταυτότητα και το κράτος δικαίου. Συνιστούν, όμως, συνειδητές επιλογές των κυβερνώντων. Γι’ αυτό και σε αυτές τις εκλογές χρειάζεται να απαντήσουν ψηφοφόροι με καθαρό μυαλό. Εν έτει 2018 , μετά από τρία μνημόνια από τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις και με τη χώρα χρεοκοπημένη η έννοια της προόδου οφείλει να έχει πλέον πολύ διαφορετικό περιεχόμενο.

ΓΚΑΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Εφαρμοσαν υπερλιτοτητα αφαιμαξαν 13 δις απο τον κοσμο και οταν ειδαν την κατραγγυλα τους αρχισαν να μοιραζουν λεφτα σαν καθρεφτακια. Το χασισι βλαφτει σοβαρα στην υγεια του συριζα

ΤΣΙΜΠΑΣ???

Αυτός που σου πήρε ασκόπως 10 σου επιστρέφει 1, ζητώντας μία ακόμη ευκαιρία για να σου πάρει άλλα 10 τουλάχιστον! Τσιμπάς???

manolis

ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ 2 ΦΟΡΕΣ!!!

Μάρθα

Παρακαλώ αν κάποιος σχολιαστής γνωρίζει, να μας πει τι χρήματα συνολικά θα εισπράξει ο κάθε δικαστικός για τα αναδρομικά του. Και με ποια λογική αυτά τα χρήματα ΔΕΝ είναι εισόδημα, και φορολογούνται με 20%. Και γιατί παρακαλώ είναι συνταγματικό να εισπράτεις πολλά και να φορολογείσαι για λιγότερα...

Αποδημος

Οι ανωτατοι δικαστικοι εχουν μισθο βουλευτη.Μονο το επιδομα βιβλιοθηκης που παιρνουν ειναι περιπου 900 ευρω.Επειδη εχουν τις πιο υψηλες αποδοχες των ειδικων μισθολογιων,θα φθασουν μαλλον 24000 χιλ. ευρω.Αυτο γραφτηκε πριν 15 ημερες στον τυπο.Τα ιδια ποσα με τους δικαστικους θα παρουν και οι βουλευτες.Η πραγματικη δημοκρατια επιβαλλει,να ενημερωθει ο ελληνικος λαος ποσα εκατομ.ευρω θα δοθουν ανα κλαδο.Μετα ειναι ευκολο να υπολογισθουν.Δυστυχως!Που ειναι η ισονομια των ελληνων πολιτων;Στα αναδρομικα δυο ταχυτητες:Προνομιουχοι και μη προνομιουχοι.Συνταξεις:Πριν το νομο Κατρουγκαλου[2016].Μετα το νομο Κατρουγκαλου και μεχρι το 2018.Η αλλη κατηγορια,μετα το 2018.Συνταξεις αντρων με ανηλικο και 25 χρονια υπηρεσιας.Το 2010 βγαινουν με ανηλικο μονο οι γυναικες.Οι αντρες αποκλειονται.Το 2011 και 2012 με 25 χρονια υπηρεσιας,βγαινουν με ανηλικο και οι αντρες και οι γυναικες.Το ελεγκτικο συνεδριο μετα απο προσφυγη,εκρινε αντισυνταγματικο το νομο που αποκλειει το 2010 τους αντρες,για λογους ισονομιας.Η κυβερνηση του συριζα αρνειται να τον εφαρμοσει.Ας μου απαντησει ο πολυπραγνων κ.Τσακαλωτος γιατι δε σεβεται την αποφαση του ελεγκτικου συνεδριου;Μηπως επειδη δεν ειναι υποχρεωτικη;Eιναι ομως,αντισυνταγματικη.Απ'ολα αυτα συμπεραινω, οτι ζουμε σε μια δημοκρατια που αποφασιζουμε εμεις για εμας και το συνταγμα το εφαρμοζουμε οπως εμεις θελουμε.Αυτο ομως,ειναι μια μορφη φασιζουσας δημοκρατιας.

Ανωτερος Αξιωματικος

Απαντω με απλοικο παραδειγμα για να καταλαβεις: Εαν εργαζοσουν για 5 χρονια με μηνιαιο μισθο 1.000 ευρω χωρις να σε πληρωναν ποτε και αποφασιζαν να σου τα δωσουν ολα σημερα θα ειχες λαμβανειν 5Χ12Χ1.000=60.000 ευρω. Αυτο σημαινει οτι το 2019 θα δηλωνες στην εφορια για το οικονομικο ετος 2018 το ποσο των 60.000 και η εφορια θα σου επαιρνε πισω σχεδον τα μισα διοτι θα σε φορολογουσαν με παρα πολυ υψηλο συντελεστη. Αν σε πληρωναν αυτα τα 5 χρονια κανονικα καθε μηνα, θα δηλωνες 12.000 το ετος, οποτε η φορολογηση θα γινοταν με χαμηλο συντελεστη. Διαφορα ; Τεραστια! Τωρα τι λες; Πρεπει τα αναδρομικα που δικαιουσαι να υπολογισθουν κανονικα ως εισοδημα; Υποψιν δε, οτι και παλι γινεται παρακρατηση του 20% των αναδρομικων. Γιατι; Ελπιζω να βοηθησα στην απορια σου - Φιλικα!

Άγγελος

Οι συνταξιούχοι οι προερχόμενοι από το πόπολο πέρυσι όταν τους επιστράφησαν τα παρανόμως παρακρατηθέντα φορολογήθηκαν κανονικά.

Άγγελος

Η παράνοια των αριστερής εμπνεύσεως κριτηρίων για το επίδομα στέγασης και κοινωνικού μερίσματος. Έστω Χ και Ψ τετραμελή νοικοκυριά με εισόδημα 7000 ευρώ το Χ (πριν την κρίση είχε πολύ καλύτερες αμοιβές), το δε Ψ με εισόδημα 18000 ευρώ. Το Χ νοικοκυριό, αφού έκανε για μια ζωή το σκατό του παξιμάδι, σήμερα είναι ιδιοκτήτης σπιτιού φορολογητέας αξίας 180000 ευρώ και έχει κατάθεση στην τράπεζα 2000 ευρώ για μια ώρα ανάγκης.Το στεγαστικό δάνειο που είχε πάρει για την αγορά του σπιτιού το ξεχρέωσε μέχρι δεκάρας. Πληρώνει δε ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ.Το Ψ νοικοκυριό, αφού έκανε τρυφηλή ζωή, διαμένει σε σπίτι με ενοίκιο, μεζονέτα παρακαλώ, έχει δε και κατάθεση στην τράπεζα 18000 ευρώ. Χρωστάει κάποια χρήματα από κάρτες,είναι σε ρύθμιση, αλλά προσπαθεί για κούρεμα και μάλλον θα τα καταφέρει.Ο νόμος προστατεύει τους οπαδούς του κινήματος «Δεν πληρώνω».Σύμφωνα λοιπόν με τα κριτήρια για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος το Ψ νοικοκυριό θα λάβει 500 ευρώ, ως κοινωνικό μέρισμα,με τα κριτήρια επιδόματος στέγασης, θα λάβει και το επίδομα στέγασης ύψους 175 ευρώ τον μήνα, θα ενταχθεί και στο κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος, με έκπτωση 35%, ως δικαιούχος και του κοινωνικού μερίσματος. Το Χ νοικοκυριό δεν θα πάρει ούτε το επίδομα στέγασης, λόγω ιδιοκτησίας, ούτε το κοινωνικό μέρισμα,λόγω φορολογητέας αξίας του ακινήτου, ούτε μπορει να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος, αλλά θα εξακολουθήσει να πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ για να παίρνουν εσαεί επιδόματα ο κάθε ανεπρόκοπος Ψ, ο κάθε γύφτος, ο κάθε Πακιστανοαφγανός και ο κάθε Αλβανός, επιδόματα, με αποτέλεσμα να δουλεύει ο κοινωνικός αυτοματισμός, άλλοτε υπόρρητα και άλλοτε εκκωφαντικά, αποτελειώνοντας έναν ήδη διαρρηγμένο κοινωνικό ιστό. Ο χαμηλοσυνταξιούχος που έχασε το ΕΚΑΣ, έχει χάσει 12χ230= 2760 ευρώ τον χρόνο. Σ' αυτόν τον άνθρωπο τι θα δώσετε για να αποκαταστήσετε την αδικία που εσείς οι ίδιοι του προξενήσατε;; Σύμφωνα με τα κριτήρια για την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος, με ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως 7.500 ευρώ, θα λάβει 675 ευρώ. Ζημιά για τον άνθρωπο αυτόν 2085 ευρώ τον χρόνο, χωρίς να υπολογίζουμε άλλες μειώσεις που έχει υποστεί. Όπως η αύξηση υπέρ υγείας κατά 2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές, όπως η αύξηση της συμμετοχής του στα φάρμακα από 0% και 10% σε 25%, η αύξηση ΦΠΑ, η μείωση επιδόματος θέρμανσης, η κατάργηση του επιδόματος συζύγου κ.α. Με τι θα αντικαταστήστε την μείωση κατά 30% των νέων συνταξιούχων;. Τι θα δώσετε για την μείωση 42% των επικουρικών;.

Ετσι

ετσι ειναι φιλε η μεσαια ταξη μια ζωη στην πικρα και οι διαφοροι παστικανοαλβανοσυριοι λαθροπιθηκοι στην πενα με τα επιδοματα.

21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Πολλες χιλιάδες πρόβατα θα τσιμπήσουνε στα δωράκια του Τσίπρα. Πολλες χιλιάδες πρόβατα πιστέψανε τον ΓΑΠ ότι λεφτά υπάρχουν. Πολλες χιλιάδες πρόβατα πιστέψανε ότι ο Σαμαράς θα ήταν καλύτερος από τον ΓΑΠ. Πολλες χιλιάδες πρόβατα μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 που ψηφίσανε ΟΧΙ, στις επόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 (μόλις δυο μήνες μετά) ψηφίσανε τα μνημονιακα κόμματα, που υποστηρίζανε το ΝΑΙ!!! Πολλες χιλιάδες πρόβατα θα ψηφίσουνε τον Μητσοτάκη για να φύγει ο Τσίπρας. Πολλες χιλιάδες πρόβατα θα πούνε σε 1 - 2 χρονια..... κακώς βγάλαμε τον Μητσοτάκη αν αφήναμε τον Τσίπρα, τώρα θα ήμασταν καλά.............

Ζήνα

Ο πολιτικός θάνατος του Τσίπρα σηματοδοτεί και τον οικονομικό θάνατο της χώρας, αποθανέτω λοιπόν μετά των αλλοφύλων του ο προδότης. Τυφλά να έχει ο κ. Τσοβόλα δως τα όλα, ετούτος είναι χειρότερος.

Ντουγάνια

Αριστεροί

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

roumeliotis

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε πως, λόγω των επιφυλάξεων του ΔΝΤ για την εμπλοκή του σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδα, ο τότε Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν κάλεσε μυστικά κυβερνητικούς εκπροσώπους της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, ώστε να τους πείσει για την αναγκαιότητα άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

15
crisis_ar

Στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου 7μήνου έφθασε τον Απρίλιο το ποσοστό των πολιτών που καλύπτουν οριακά τις ανάγκες τους - Το 87% των καταναλωτών αδυνατεί να αποταμιεύσει και το 42% προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το επόμενο 12μηνο

8
o-proedros-tis-komision-zan-klont-giounker

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στην «Bild» είπε ότι έχει ευθύνη και ο ίδιος για το συγκεκριμένο γεγονός - Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελληνική βοήθεια δεν έχει κοστίσει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ

5