tsakalwtos_moscovici_eurogroup_arthro

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει προϋπολογισμό χωρίς περικοπές συντάξεων την Τετάρτη μετά τη θετική εισήγηση του Euroworking Group - Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου οι οριστικές αποφάσεις

Το πρώτο βήμα για να αποφύγει την περικοπή των συντάξεων την 1.1.2019 έκανε η κυβέρνηση, μετά την επιτυχή διαπραγμάτευση Χουλιαράκη στο Euro Working Group (EWG).

Ο νέος Προϋπολογισμός που θα καταθέσει την ερχόμενη Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα προβλέπει μείωση των ψηφισμένων συντάξεων. Ακόμα και αν στο μυαλό τους έχουν την οριστική ακύρωση του μέτρου, κανείς στην κυβερνηση–ούτε και ο Πρωθυπουργός- δεν το λέει ακόμα ανοικτά. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup, στις 3 Δεκέμβρη το πιθανότερο –καθώς μάλλον χάνεται το «ραντεβού» στο Eurogroup της 19ης Νοεμβίου. Τότε η κυβέρνηση θα ανακοινώσει επισήμως και εάν θα αναβάλλει το μέτρο ή αν θα το ακυρώσει, σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ή και χωρίς αυτήν.


Εχθές οι τεχνοκράτες του EWG είχαν εντολή να εξετάσουν τα μεγέθη του 2019, όχι όμως και να αποφασίσουν για το 2020 και μετά. Ήταν η δεύτερη διευκόλυνση που κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην κυβέρνηση: πριν ενάμισι μήνα δέχθηκαν να μην ισχύσει η δέσμευση για περικοπή των συντάξεων εάν δεν χρειάζονται για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Και χθες έγινε η δεύτερη, με το να συνεδριάσει εκτάκτως το πρωί το EWG για την Ελλάδα, για να αποφανθεί αν ο όρος αυτός εκπληρώνεται –σε συνδυασμό με τις παροχές που θα περιλαμβάνει ο νέος Προϋπολογισμός. Και έτσι, θα μπορέσει η κυβέρνηση να καταθέσει Προϋπολογισμό στις 21 Νοεμβρίου –σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή- χωρίς να χρειάζεται να αναμένει ως τις 3 Δεκέμβρη το Eurogroup. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι συζήτησαν για «ακύρωση», αλλά όλα εξαρτώνται κυρίως γύρω από τα συνεχή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022.

«Παιχνίδι» με την ακύρωση

Η συζήτηση αυτή δεν επεκτάθηκε πέραν του 2019. Όπως έλεγαν στο υπουργείο Οικονομικών «το EWG εξέτασε την ελληνική εισήγηση για τον Προϋπολογισμό του 2019» (να μην περιλαμβάνεται το σενάριο με περικοπές συντάξεων) και «δεν εξέφρασε αντιρρήσεις» σε αυτό, με δεδομένη και την «θετική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Και ο Πρωθυπουργός το βράδυ στη Θεσσαλονίκη περιορίστηκε να πει ότι ο Προϋπολογισμός του 2019 «δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας», χωρίς να πει ότι «καταργείται» ή «ακυρώνεται» η περικοπή στις συντάξεις.

Στην κυβέρνηση το αφήνουν ανοικτό για πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά κάνουν «ασκήσεις θάρρους» λέγοντας σε ιδιωτικές συζητήσεις τους πως στο νου τους έχουν την «ακύρωση» και όχι την «αναβολή». Στον αντίποδα βέβαια, το Bloomberg μετέδιδε προ ημερών ότι το Βερολίνο και η Άνγκελα Μέρκελ έχουν στο μυαλό τους την αναβολή και εφόσον επιτυγχάνονται τα πλεονάσματα. Και επιπλέον, έχουν το νου τους στραμμένο στην Ιταλία και στο Brexit, αποφεύγοντας να ανοίξουν και τρίτο μέτωπο με την Ελλάδα, τρεις μήνες μόλις μετά το ευρωπαϊκό «success story» του τέλους των Μνημονίων στην Ευρωζώνη.

«Ακύρωση» έστω και προσωρινά

Πολιτικά πάντως, τίποτα δεν εμποδίζει πια την κυβέρνηση να ακυρώσει το μέτρο τον Δεκέμβριο, ακόμα και αν διαφωνήσει το Eurogroup, ή και αν ακόμα η χώρα χάσει την δόση ελάφρυνσης χρέους (ANFAs και SNPs) τον Φεβρουάριο του 2019, λόγω μη συμμόρφωσης στις δεσμεύσεις της. Αν και θα αποτελούσε κακό μήνυμα προς τις αγορές, ούτως η άλλως στην κυβέρνηση έχουν δεχθεί πλέον ότι η Ελλάδα δεν θα έχει βγει ως τότε στις αγορές λόγω Ιταλίας. Οπότε έχει μπροστά της «γήπεδο» μέχρι τις εκλογές να «ζεσταίνει» ή να «παγώνει» τις περικοπές των συντάξεων κατά βούληση, ειδικά εάν οι αποφάσεις της θα υπονομεύσουν την επόμενη κυβέρνηση.

Μέχρι τότε όμως, η κυβέρνηση θα φέρνει στη Βουλή για ψήφιση και διαδοχικά νομοσχέδια με παροχές που θα προβλέπει ο νέος Προϋπολογισμός. Το ύψος τους υπολογίζεται σε 900 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ περίπου, αν και τα ποσά άλλαζαν μέχρι και εχθές στα «παζάρια» που γίνονταν στις Βρυξέλλες.

Tα θετικά μέτρα αυτά για το 2019 προβλέπουν

- το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

- μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

- Επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά

- Μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μια μονάδα ανά έτος). Το μέτρο αυτό άλλωστε θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.

- Μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Και για αυτό το μέτρο η δημοσιονομική επίπτωση θα φανεί το 2020.

- Το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι. Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.

- Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών.

ΣΧΟΛΙΑ (31)

Κarletos

Οι εμποροι των ελπιδων.....εχουν γινει εκμεταλευτες ψυχων ! Και ολα αυτα με χρηματα αυτων που εργασθηκαν......πληρωνοντας αυτα που τους επεβαλαν να πληρωνουν.....και χωρις να εχουν δικαιωμα επιλογης !

itio

Οι γελοιοι, πρωτα ψηφιζουν ελαφρα τη καρδια,την μειωση των συνταξεων--και οχι μονο--και μετα αφου πεσανε στα 4 γλυφοντας και παρακαλοντας τους ευρω πεους καταφεραν το αυτονοητο, να μη κοπουν οι συνταξεις χωρις να λενε πως θα το πληρωσουμε αυτο!

Κρητικός

ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΑ. ΒΡΕ ΑΘΛΙΟΙ ΠΕΡΑΣΑΤΕ ΣΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΡΕΥΜΑ. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΑΝ. Ο ΛΟΓΟΣ ΑΠΛΟΣ ΘΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ. ΟΛΟ ΣΤΗΝ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟ. ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΦΑΣΙΣΤΕΡΑ. ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΚΡΑΤΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΣΤΟ EUROGROUP ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗ ΠΕΙΣ ΣΥΡΙΖΟΤΡΟΛ ΟΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΑΝ.

Kρίτων

O θείος του πατέρα του εκονιζομένου Πιέρ Μοσχοβισι (Μόσχοβιτς) υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος Ρουμανίας. Ο πατέρας του, Σερζ, έγινε μέλος του ΚΚΡ το 1939 σε ηλικία 14 ετών ! Αμέσως μετά τον πόλεμο κατέφυγε με άλλους Εβραίους στην Παλαιστίνη με την προοπτική ιδρύσεως σιωνιστικού κράτους. Επειδή δεν ήθελε να πολεμήσει κατέφυγε στην Γαλλία το 1946. Ο Πιέρ Μοσχοβίσι ήταν τροτσκιστής που έκανε εισοδισμό στο σοσιαλιστικό κόμμα, όπως ο όμοιος Μπερνάρ Κούσνερ, που ανεδείχθη μάλιστα σε ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση του Ν.Σαρκοζυ. Αυτά, για να κατανοούμε με ποιούς έχουμε να κάνουμε.

Ελεος

Εχω δουλεια μονο 5 μηνες ,δεν εχω σπιτι.Αληθεια που ακριβως με βοηθανε τα μετρα που θα παρει η κυβερνηση;Εχετε τρελαθει απο το πρωι πανηγυριζουν καποιοι επειδη λεει δεν θα κοψουν συνταξεις...δηλαδη,το να αυξηθει κατι ειναι κακο εχουμε καταντησει να χαιρομαστε επειδη δεν μας κοβουν πολλα.Ξευτηλες.

-

Με τις γυριστρουλες που κυβερνανε ολα ειναι πιθανα

Αλλαζουμε την Ελλαδα

Αντι να κανουμε πραγματα για τους νεους και να φερουμε επιχειρησεις και δουλειες , προσπαθομε να μαζεψουμε τα γεροντια που πλεον δεν κοιτανε τιποτε αλλο εκτος απο τη συνταξη τους. Δεν λεω οτι δεν ειναι καλο που δεν τους εκοψε τα λεφτα......Απλα λεω οτι το μονο που τους νοιαζει ειναι να μαζεψουν ψηφους απο οπου μπορουν!

ακομα

στην αναβολη ειστε εδω στο Π.Θ.?? ειστε λιγο πισω...καντε ανανεωση της σελιδας!

ΑΙΑΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΒΑΛΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2015 ,ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ,ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙΕΙ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ....ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΨΗΦΟ..

ΜΠΑΑΑΑ.....

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! ΚΑΘΟΛΟΥ ΘΟΛΟ. ΕΣΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ Η ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΩΝ Κ ΓΡΑΦΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΚΑΤΕΒΕΙ! ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ? ΝΟΜΙΖΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ...

Χαχαχαχα

Δώστε εκλογές τοτε τι καθεστε;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης