Μειώσεις εισφορών: Τι πρέπει να προσέξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Μειώσεις εισφορών: Τι πρέπει να προσέξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Τι αλλάζει για τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα

eisfores-2
Ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από 7.500 ευρώ και πάνω και αγρότες με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από 5.100 και πάνω είναι αυτοί που θα ωφεληθούν από τις νέες μειωμένες εισφορές. Δεδομένου ότι το ελάχιστο ασφάλιστρο μένει ίδιο, οι μειώσεις κλιμακώνονται στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Το νέο τοπίο των εισφορών έχει 11 σημεία - «κλειδιά»:

Το ποσοστό για τον υπολογισμό της εισφοράς κύριας σύνταξης ορίζεται στο 13,33% (στο ύψος της εργοδοτικής εισφοράς που καταβάλλεται για τους μισθωτούς) έναντι του 20% που ισχύει από το 2017. Ψαλιδίζεται δηλαδή κατά 6,67 ποσοστιαίες μονάδες ή κατά 33,3%.

Η γενική ελάχιστη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ διατηρείται στο σημερινό ύψος, δηλαδή στο 20% του κατώτατου μισθού. Σήμερα είναι 117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους άνω 5ετίας και 74 ευρώ για αγρότες. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και τις εν λόγω εισφορές.

Δημιουργείται μια επιπλέον ζώνη μη μισθωτών που θα μπορούν να είναι ενήμεροι με την κατώτατη εισφορά : Όσοι δηλώνουν εισόδημα (καθαρό συν τις καταβλητέες εισφορές του προηγούμενου έτους) έως και 11.100 ευρώ το χρόνο (925 ευρώ το μήνα) θα πληρώσουν την κατώτατη εισφορά για σύνταξη.

Ειδικά για τους νέους ασφαλισμένους που έχουν έως 5 έτη δραστηριότητας, το κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα παραμένει στο 70% του κατώτατου μισθού. Με τον σημερινό μισθό είναι στα 4.922,4 €, δηλαδή 410,2 ευρώ το μήνα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης